• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Bezpiecznik F36 pobór prądu

Artur9

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB 170 KM
Witam,
Czy wie ktoś za co konkretnie odpowiada bezpiecznik F36? W instrukcji jest zapisane tylko ,, +30” zauważyłem, po wyjęciu ze nie działa panel nawiewu i klimatyzacji, ale czy coś jeszcze? Mam problem z poborem prądu na zamkniętym samochodzie ( Ok 0.30) przez co rozładowują mi akumulator…

Za co odpowiada to masz w instrukcji obsługi. Kiedy to mierzyłeś? Auto przechodzi w całkowity stand by dopiero po 15-20 min. i wtedy należy odczytać właściwy pobór mA

1F0D01A1-26B5-4C52-A740-FED3DFBAB388.jpg w instrukcji jest opisane +30
Po ok. 20 minutach taki sam pomiar był wiec prawdopodobnie coś kradnie prad

No to musisz ściągnąć schemat elektryczny i jechać po kolei. Dlaczego akurat F36, wymierzyłeś że na tym bezpieczniku Ci tyle pobiera?
P. S. Przeglądnij sobie wiązki pod maską czy Ci coś kuny nie namodziły przypadkiem

Nie powinno na nim chyba siedzieć nic innego oprócz klimy, w schematach serwisowych piszą:
"The climate control system control unit M070 receives direct supply at pin 5 from the line protected by fuse F36 of M001,"
A wg schematu jest to kabel prosto do klimy, nie ma na nim żądnych rozgałęzień.

Zauważyłem, ze po odłączeniu tego bezpiecznika nie miga kontrolka od alarmu, wiec pewnie jeszcze jest pod niego wpięty alarm ;/. Może to on podkrada prąd…

wygląda że ten kabel jest cały czas pod prądem ,a tylko klima się usypia po 20 minutach.
może alarm się uszkodził ,ile wg instrukcji powinien pobierać w stanie spoczynku ?

Alarm fabryczny czy dokładany?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Alarm fabryczny. Składane lusterka tez są podpięte pod ten bezpiecznik. Chyba będę musiał jechać do elektromechanika, bo robi sie za dluga lista rzeczy podłączonych do niego

Amortyzatory
Powrót