[Giulietta] Wyłączanie systemów wspomagania podczas poślizgu

Aderrro

Nowy
Auto
Giulietta
Cześć, mam mały problem z moją giulietta 1.4MA 170km, mianowicie przy nawet drobnym poślizgu (co przy śniegu teraz jest częste) samochód odłącza sam wszystkie systemy wspomagania, ABS ESR itp. Wpada w lekki poślizg i podsterowność na chwile po czym sypie błędami na wyświetlaczu - spotkał się ktoś z czymś takim? Co może być przyczyną?

Uszkodzony czujnik abs któryś.

Najlepiej podłączyć kompa i zobaczyć.

Zacznij od bezpieczników pompy ABS

Hej,
który to konkretnie bezpiecznik, bo nigdzie nie mogę znaleźć podpowiedzi?

Hej,
który to konkretnie bezpiecznik, bo nigdzie nie mogę znaleźć podpowiedzi
Skrzynka A
F 01 70 A
F 04 40 A
F 23 20 A

Te są chyba w skrzynce w środku auta
F 37 7,5A
F 42 5 A
Do sprawdzenia czujnik na pedale hamulca i masy /2/

Ostatnia edycja:
Sprawdź tez czujniki przy kołach (równiez kabelki).
Nie wielkie uszkodzenie czy wilgoć potrafią je unieruchomić.

Mróz też daje po tylku elektornice, ale rozumiem, że problem jest powtarzalny i nie jest związany z samą temperaturą.

Sprawdź tez czujniki przy kołach (równiez kabelki).
Nie wielkie uszkodzenie czy wilgoć potrafią je unieruchomić.

Mróz też daje po tylku elektornice, ale rozumiem, że problem jest powtarzalny i nie jest związany z samą temperaturą.

Występuje tylko podczas hamowania na śniegu/lodzie kiedy auto może wpadać w poślizg. Zdarzyło się ostatnio dwa trzy razy po czym pojawiły się błędy na desce. Po wył./wł. zapłonu błędy się już nie pojawiły.

- - - Updated - - -

Skrzynka A
F 01 70 A
F 04 40 A
F 23 20 A

Te są chyba w skrzynce w środku auta
F 37 7,5A
F 42 5 A
Do sprawdzenia czujnik na pedale hamulca i masy /2/

Hej,

który to bezpiecznik F01/F04? Pytam, bo takich nie znalazłem na schemacie.
Przechwytywanie.JPG

Na pokrywie od środka nie ma opisu?

A w jakim stanie masz akumulator? Ostatnio mi wywaliło tak jak Tobie. -10 na zewnątrz. Podjechałem sprawdzić aku. Ze starości nie trzymał już parametrów (zarówno napięcie na klemach jak i prąd rozruchowy). Problemów z rozruchem typu "nie odpalił rano" nie miałem. Po wymianie akumulatora przyhamowałem mocniej by wywołać pracę ABSu. Błąd się nie pojawił. Aku srpawdzisz w każdym sklepie motoryzacyjnym ze sprzedażą akumulatorów.

A w jakim stanie masz akumulator? Ostatnio mi wywaliło tak jak Tobie. -10 na zewnątrz. Podjechałem sprawdzić aku. Ze starości nie trzymał już parametrów (zarówno napięcie na klemach jak i prąd rozruchowy). Problemów z rozruchem typu "nie odpalił rano" nie miałem. Po wymianie akumulatora przyhamowałem mocniej by wywołać pracę ABSu. Błąd się nie pojawił. Aku srpawdzisz w każdym sklepie motoryzacyjnym ze sprzedażą akumulatorów.

Podładuję akumulator i sprawdzę.
Zastanawiam się czy jak rzeczywiście czujnik byłyby walnięty to błąd byłby cały czas?

Jak walnięty to tak.
Może być też brudny.
Sprawdź to mesem albo alfa obd

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót