• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta 1.4 brak wspomagania, po odpaleniu z kabli.

APINC

Nowy
Auto
Giulietta 1.4
Giulietta, brak wspomagania, po odpaleniu z kabli.

Witam wszystskich

Mój problem polega na całkowitym braku wspomagania kierownicy, powstał on po tym jak odpalałem poprzez kablach drugie znacznie większe auto.
Wyjąłem aku i podładowałem do pełna. Trzymał wszytskie parametry. Odpala od strzała tak jak zawsze również przed ładowaniem.

Varta Silver Dynamite(3 lata)

Nie jestem w stanie przeprowadzić testu, ponieważ wyjazd z miejsc parkingowego jest jak dobra seria na siłowi.

Czy macie jakieś pomysły ?

Schematy bezpieczników nie określają dokładnie które trzeba sprawdzić w takiej sytuacji. Macie jakąś wiedzę na ten temat?

Nie wiem czy mogła paść pompa wspomagania na postoju przez użyczanie prądu? Może poprzez jakieś spięcie.

Ostatnia edycja:
Nie podpiąłeś czasem krokodylka kabla rozruchowego plusowego za bezpiecznikiem takim przykręcanym na dwie nakrętki? Sprawdź te bezpieczniki które są bezposrednio na plusie akumulatora. Użyczając prąd z Julki trza dobrze się popatrzeć gdzie się wpiąć bo można się podpiąć właśnie za jednym chyba z trzech bezpieczników powodując jego przepalenie dużym prądem rozruchowym.

Bardzo możliwe że tak właśnie zrobiłem, walczyłem z odpaleniem auta 20 minut przepinając kable wiele razy, co ciekawe po tym zabiegu na zimnym silniku mam dodatkowo falowanie obrotów.
Dzięki , właśnie tej informacji szukałem, sprawdzę wieczorem i dam znać czy pomogło.

Ostatnia edycja:
Daj znać, Sam jestem ciekaw co tam w trawie piszczy.

A więc tak, bezpiecznik kupiony na wszelki wypadek dwie sztuki, odlaczony aku bezpieczik wymieniony.
Kaplica bez zmian. Jakieś pomysły?? wszystkie kontrolki sa zgaszone pali sie tylko ESC.

Sprawdzilem dwa kupione bezpieczniki na wypadek gdybym trafił jakiś trefny.

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Ostatnia edycja:
Update

Kupiłem miernik , sprawdzełem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki w skrzynce w komorze silnika.
Na bezpieczniku f87 nie ma napięcia jest około 0.8.V Bezpiecznik jest dobry.
F87 odpowiada za aku a konkretnie za start stop.
Czy to normalne? jaka może być przyczyna?
Wszystkie przekaźniki wyjęte i trzymają 0.8 ohm 0.6 ohm tak wiec sprawne.

Macie jakieś pomysły?

Który przekaźnik odpowiada za wspomaganie i gdzie go szukać?
Obecnie do ESC i braku wspomagania doszła mi kontrolka ABS.

Jeśli macie kontakt do jakiegoś dobrego elektryka w warszawie bardzo proszę

w układzie wspomagania nie ma przekaźnika według opisu w załączeniu.Pokaż załącznik 282235
za brak abs, esc i wspomagania może jeszcze odpowiadać bezpiecznik F42 5A wewnątrz który obsługuje te centralki.

- - - Updated - - -

Pokaż załącznik 282236 jeszcze opis ESP

- - - Updated - - -

sprawdź ten bezpiecznik F42 w skrzynce bezpieczników wewnątrz

F42 sprawdzony. Cala skrzynka bezpiecznikow w srodku jest ok , niektóre co prawda pokazuja napiecie dopiero przy uruchomionym silniku ale to jak rozumiem normalne.
Nie daje mi spokoju ten bezpiecznik od star stop dlaczego nie tam napięcia.
Pozostaje szukać dalej, dzięki za odpowiedź.

Abs wrócił po ponownym odłączeniu i podłączeniu , wszystkie przyrządy w aucue działają jak należy brak tylko w dalszym ciągu wspomagania

No to rozbieraj kolumnę i sprawdzaj na krótko.

Chyba przy odpalaniu na krótko poraziło go i dlatego nic nie pisze....:eek:

Amortyzatory
Powrót