• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Uszkodzona świeca. Komputer zwariował - Przyczyna ? + Kompresja jak przeprowadzić ?

steve_vega

Nowy
Auto
dopiero będzie
Cześć

Kilka dni temu podczas jazdy auta nagle zaczęło wariować : ) silnik zaczął się dusić, nie reagował na pedał gazu, komputer zaczął wysypywać każdy możliwy błąd ( począwszy od układu wspomagania, po system start stop itd )

W warsztacie mechanik odkręcił świecie.

1.jpg
2.jpg

Jak myślicie co było przyczyną ? Swiecie wymienione ok 25kkm temu. W książce piszą o 30kkm.
Udało się wydmuchać resztki świecy. Nie widać było ( kamerą ) uszkodzeń cylindra. Głowicy nie ściągałem.
Po założeniu nowych świec auto narazie jeździ bez problemu

Trefna świeca ? ( trochę mało prawdopodobne ).
Olej w komorze spalania ? Nie zaobserwowałem zmiany poziomu oleju, dymu również w wydechu nie widać.

Dla pewności chciałbym sprawdzić kompresję. Czy ktoś wie co należy odłączyć żeby pompa paliwa nie chodziła podczas pomiaru kompresji ?

Auto to 1.4 Multi Air 170 KM. Bez gazu

czy ty osobiście te swiece wymieniales?
A jak nie to czy byłeś przy oczy wymianie? widziałeś naocznie jak co je wymieniaja?
Bo moim zdaniem to one wyglądają na dużo więcej niż 25 tysięcy.
są mocno przegrane przy dole tej części ceramicznej.
ngk lubią podobno podrabiać. więc być może to było powodem.

Ostatnia edycja:
Świece jak świece, to znaczy wygląd. Dzisiaj wymieniałem i też tak wyglądały na styku porcelany i uchwytu klucza. Elektrody były czarne od sadzy przejechałem 40 tys. km. Ale to urwanie końcówki, to rzeczywiście feler. Mogła być zmęczona i felerna.

Ale kolega mówi że przyjechał az 25, a wyglądają na 100

Świec sam nie wymieniałem więc jakieś prawdopodobieństwo istnieje, że mechanik nie wymienił a wziął kasę, ale trochę wątpie. Koszt świec wcale nie jest taki duży, a jeżdżę do gościa co roku na przegląd od chyba już 6ściu lat i to pierwszy raz kiedy mam problem z autem.

Też mi się wydaje, że wygląd świec nie jest tragiczny, ale tylko tych 3 "dobrych". Ta urwana wygląda na dużo bardziej zmęczoną, brudną i przegrzaną dlatego podejrzewam, że coś złego może dziać się w jednym tylko cylindrze.

Czekam aż stuknie mi ok 1000 km od wymiany i tam zaglądnę

A drugi temat ? Wiece jak poprawnie przeprowadzić pomiar kompresji ? i jak wyłączyć pompę ?

Nie wyglądają na 100. Moje po 40 tak samo. Świeca to koszt ok. 55 PLN.

Ostatnia edycja:
no to nie wiem co się mogło stać. może po prostu była felerna i tyle.

Czy po wymianie świecy auto zaczęło normalnie pracować i błędy poznikały ?

mialem identyczne obiawy - uwalilo uszczelke pod glowica. Na 1 i 2 cylindrze kompresja 0. Byl przedmuch miedzy 1 i 2 cylindrem - wyrwany fragment glowicy.
Skonczylo sie wymiana uszczelki, pierscieni, remontem glowicy. Narazie odpukac brak problemow

Kosmo11 - Tak. Auto po wymianie jeździ normalnie. Czasem tylko rano widzę trochę białego dymu, ale to może być wilgoć bo chłodniczego płynu mi nie ubywa narazie.

tomek-poznan - Identyczne objawy ? Tzn. też uwaliło Ci świecę czy też zwariował Ci komputer ?

Od wymiany świec zrobiłem około 1500 km więc zabrałem się za inspekcję
- świece czyste, nie widać zmęczenia
- jedna świeca mokra na 3 cylindrze
- kompresja 13 bar na wszystkich cylindrach
- wyczyściłem też filtr multiair, ale wyglądał całkiem dobrze

Auto jeździ, nic mu nie jest, ale ta mokra świeca mnie martwi.

Ktoś coś ?

Ostatnia edycja:
ale mokra jakby od benzyny czy tłusta od oleju ?

zapłony na tej świecy nie wypadają ?

Amortyzatory
Powrót