[MiTo] Dziwny problem z podnoszeniem szyby pasażera.

-grzesiek-

Nowy
Auto
Mito 155/200
Witam.
Samochód kupiłem w ubiegłym roku z tą usterką , zresztą została ona zauważona po jakimś czasie. Rozchodzi się o automatyczne podnoszenie szyby prawych drzwi , po prostu nie działa , muszę trzymać przełącznik cały czas. Opuszczanie tej szyby działa poprawnie. Po stronie kierowcy też wszystko w porządku. Odłączyłem i ponownie podłączyłem akumulator , zaprogramowałem szyby i nie pomaga. Z pilota nie mam możliwości sterowania. Błędów w programie MES , brak. Dodam jeszcze , że tak samo się dzieje jak używam przełączników na lewych i prawych drzwiach. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać usterki. Dziękuję.

Ostatnia edycja:
Witam.
Samochód kupiłem w ubiegłym roku z tą usterką , zresztą została ona zauważona po jakimś czasie. Rozchodzi się o automatyczne podnoszenie szyby prawych drzwi , po prostu nie działa , muszę trzymać przełącznik cały czas. Opuszczanie tej szyby działa poprawnie. Po stronie kierowcy też wszystko w porządku. Odłączyłem i ponownie podłączyłem akumulator , zaprogramowałem szyby i nie pomaga. Z pilota nie mam możliwości sterowania. Błędów w programie MES , brak. Dodam jeszcze , że tak samo się dzieje jak używam przełączników na lewych i prawych drzwiach. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać usterki. Dziękuję.

a jak zaprogramowałeś szyby?

zapoznaj się z instrukcją

No Maciek , trafiłeś w sedno. Normalnie jestem wielce zaskoczony takim działaniem automatyki szyb. Przesiadłem się z Opla i myślałem , że tak działa we wszystkich markach. Według instrukcji , szyba po stronie pasażera nie ma podnoszenia automatycznego. Nie wiem czym jest to podyktowane , może ktoś wie i napisze .
Dzięki.

Mito ma podnoszenie automatyczne w obu szybach.

Ciekawe...
Może to zależy od rocznika? Według instrukcji , którą przeczytałem jak sugerował Maciek , widnieje :Screenshot 2022-05-30 at 13-13-50 001-130 Alfa MiTo PL 1ed - aMiTo(4).pdf.jpg

Racja ,nie wziąłem poprawki na kraj sprzedaży. Ja mam w obu automat. Ale na Polskę strona pasażera niema tej funkcji.

Akurat samochód mam z Niemiec. Myślę , że temat podnoszenia szyby w moim Mito został rozwiązany.
Dziękuje za zainteresowanie.
PS.
Chyba , że ktoś wie jak to aktywować.

Amortyzatory
Powrót