[MiTo] Kompresor klimatyzacji

Budzio

Nowy
Auto
147,Mito
Cześć,

Nie włącza mi się klimatyzacja. Kontrolka na panelu się świeci bezpieczniki są OK, ale nie chłodzi. Zauważyłem że nie uruchamia się kompresor tak jak by elektromagnes odmówił współpracy, czy jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za jego sterowanie?

Czynnik jest? Bo bez ciśnienia się nie załączy.
Sam elektromagnes można sprawdzić z poziomu MES, w czasie testu powinno być słychać kliknięcia.

Tak, czynnik jest tydzień temu był uzupełniany. Rozumiem że test odpalę przez multiscanecu czy jakaś inna apka?

Tak, czynnik jest tydzień temu był uzupełniany. Rozumiem że test odpalę przez multiscanecu czy jakaś inna apka?
Pytanie czy jest go tyle ile powinno być, jak będzie za mało to się nie włączy kompres, jak będzie za dużo to zresztą też. No i kwestia czy sprawdzali szczelność instalacji, bo przez tydzień mogło zejść. Przekaźnik można spiąć na krótko żeby wykluczyć jego ewent przyczynę

Przed jak i po uzupełnieniu klima działa, sytuacja wyglądała tak, że w czwartek wieczorem klima chłodziła w piątek rano miałem ja wyłączoną i popołudniu po włączeniu przestała chłodzić, do czasu jak chłodziła chłodziła wzorowo

Przed jak i po uzupełnieniu klima działa, sytuacja wyglądała tak, że w czwartek wieczorem klima chłodziła w piątek rano miałem ja wyłączoną i popołudniu po włączeniu przestała chłodzić, do czasu jak chłodziła chłodziła wzorowo

to może już czynnik się ulotnił przez nockę ? ;)

Mam nadzieję, że nie jutro podjadę do gościa który mi to robił żeby to jeszcze sprawdził

Na początek sprawdź ilość czynnika.
Miałem podobnie, klima działała cały rok, w kolejnym roku na wiosnę również, a po serwisie gdzie uzupełnili czynnik 300g (wchodzi 800g), po dwóch miesiącach miałem pusto, dobicie czynnika z kontrastem i po kolejnych dwóch miesiącach znowu pusto. Chłodnica okazała się nieszczelna. Nie wiem czy zbieg okoliczności, że po serwisie czy już była słaba i większe ciśnienie w układzie ja dobiło.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ja już pisałem w innym wątku, ale 3 lata jeżdzę z takim problemem, że jak samochód jest mocno nagrzany w środku to klima nie działa (albo jak słońce nagrzewa deskę?). Dopiero po kilku kilometrach muszę wyłączyć i włączyć "śnieżkę" i jest w porządku - chłodzi bardzo mocno i poprawnie. Później już się nie wyłączy i mogę tak jechać 500 kilometrów. Może masz podobnie? Nie wiem czym to spowodowane, miałem z tym jechać ale się przyzwyczaiłem.

Z tego co kojarzę, to albo miałem tak od zakupu - tylko wcześniej nie zwracałem uwagi bo nie było bardzo gorąco - albo problem wystąpił po pełnym serwisie klimy (podejrzewałem za dużo czynnika).

Ostatnia edycja:
Na początek sprawdź ilość czynnika.
Miałem podobnie, klima działała cały rok, w kolejnym roku na wiosnę również, a po serwisie gdzie uzupełnili czynnik 300g (wchodzi 800g),
Ile?? 800g to chyba do autobusu. W Giuliecie ma być 450g w całym układzie (plus minus 20) a jak nie jest pusty to oczywiście że mniej dołożą. Jak będzie za dużo to nie dosc że sprężarka będzie dostawała w kość to jeszcze może się nie włączać. Ma byc tyle ile ma być

Ile?? 800g to chyba do autobusu. W Giuliecie ma być 450g w całym układzie (plus minus 20) a jak nie jest pusty to oczywiście że mniej dołożą. Jak będzie za dużo to nie dosc że sprężarka będzie dostawała w kość to jeszcze może się nie włączać. Ma byc tyle ile ma być
A czy ja gdziekolwiek napisałem, że do MiTo albo Giulietty? ;)
Akurat 800g wchodzi do Volvo S60, ale tu nie o markę chodziło tylko o sytuację związaną z niesprawnością układu klimatyzacji po serwisie.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Ja już pisałem w innym wątku, ale 3 lata jeżdzę z takim problemem, że jak samochód jest mocno nagrzany w środku to klima nie działa (albo jak słońce nagrzewa deskę?). Dopiero po kilku kilometrach muszę wyłączyć i włączyć "śnieżkę" i jest w porządku - chłodzi bardzo mocno i poprawnie. Później już się nie wyłączy i mogę tak jechać 500 kilometrów. Może masz podobnie? Nie wiem czym to spowodowane, miałem z tym jechać ale się przyzwyczaiłem.

Z tego co kojarzę, to albo miałem tak od zakupu - tylko wcześniej nie zwracałem uwagi bo nie było bardzo gorąco - albo problem wystąpił po pełnym serwisie klimy (podejrzewałem za dużo czynnika
A chłodnica była kiedykolwiek myta ,czyszczona?

Amortyzatory
Powrót