• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Pyrkanie z wydechu

Fouzerstwo

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo 1.4TB 155KM
Cześć, post dotyczy Alfy Mito 1.4 155 KM
od dłuższego czasu borykam się z sporadycznym "pyrkaniem" z wydechu, co jest połączone z drżeniem i "strzelaniem" dochodzącym z komory silnika.
Auto ma instalację LPG STAG, mapy pokrywają się 1:1. Pyrkanie to nie zawsze się pojawia i nie jest ono związane z temperaturą zew. Przykładając rękę do wydechu czuć sporadyczne strzały ciepłego powietrza.
Silnik nie pobiera oleju ani płynu chłodniczego. Świece świeże, jedna cewka dosyć dawno nie domagała i została wymieniona na OE. Przepustnica czyszczona, odma czyszczona.
Dzisiaj podpiąłem sobie komputer i udało mi się wyczytać następujące wartości przy ciepłym silniku i jałowych obrotach:
Engine timing: 2,78
Knock counter: 5
Lambda sensor 1: 1,036
Spark Advance: 13,500
Air flow rate kg/h: 5,900
Atmospheric pressure mbar: 994,922
Intake pressure mbar: 291,563
Injection time msec: 2,224
Obroty oscylują w graniach 680 - 780.
Korekta krótkoterminowa: 2,73%
Korekta długoterminowa: 1,56%
Kąt wyprzedzenia zapłonu: 9*

Czy te dane coś dają? Ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?

Na PB jest podobnie?
Jakieś inne problemy z silnikiem?

Na PB jest podobnie?
Jakieś inne problemy z silnikiem?

Mam wrażenie, że tak. Gazownik robił mapę przy mnie i próbował zniwelować ten efekt na gazie ale według niego i samego programu wszystkie parametry są w normie.
Żadnych innych problemów nie zauważyłem, nie zamula, nie przerywa, nie sypie błędami, tylko to nieszczęsne pyrkanie z wydechu.

Daj sobie spokój jak jest ok.

niektórzy płacą za takie pyrkanie z wydechu ,a Ty masz to za darmo.

Amortyzatory
Powrót