[Giulietta] konserwacja podwozia

piotrmjs

Nowy
Auto
Giulia Veloce
Mam 10 letnią Giuliettę, na ostatnim badaniu technicznym zasugerowano mi konserwację podwozia. Znalazłem majstra który to zrobi w 2 dni. Mam pytanie czy w 2 dni się ta to zrobić dokładnie?, bo w necie wyczytałem, ze powinno to trwać ok 5-7 dni.

W dwa dni to chyba tylko zapackac czarnym mazidłem i prysnąć coś w profile zamknięte. Szkoda zachodu. Albo dobrze z demontażem wszystkiego, piaskowaniem albo darować sobie

Zgadzam się z kolegą wyżej. Bez rozebrania wszystkiego i piaskowania nie ma to sensu. Zapaćkasz ognisko korozji, a ta będzie sobie pod spodem szalała dalej.

Swoją drogą skąd ta sugestia na temat zabezpieczenia podwozia? Moja też ma 10 lat i od spodu wygląda jakby wyjechała z fabryki. Z tego co wiem, podobnie ma każda Julka.

Nie słyszałem aby ktoś to robił 5 czy 55 dni. Robiłem rozeznanie tematu w 2018-tym i nie było takiego warsztatu w stolycy. Wszystkie smarowały inhibitorem a potem paćkały Tectylem czy innym szuwaksem. Zrobiłem to dwuetapowo, co prawda nie w Giulietcie bo ta mimo 9 lat nie prosi się (choć przydałoby jej się), a Spiderowi 916. Na etapie robienia mechaniki (silnik, zawieszenie, skrzynia etc) zdjąłem to co wyglądało źle i dałem do piaskowania/malowania. Po złożeniu wszystkiego w całość, zrobiłem drugi etapi, czyli podwozie + profile w firmie tym się zajmującej. Rdzy jako takiej widocznej nie było (podwozie, nadkola, progi, wygłuszenie komory silnika etc), po zdemontowaniu wszystkiego co się dało zdemontować. Na razie to działa, tzn minęły 4 lata i kilka dni temu oglądałem go od spodu w momencie przeglądu rejestracyjnego i nie było się do czego przyczepić.

- na przeglądzie też sugerowano zrobienie konserwacji podwozia Giulietty i wskazano ogniska rdzy.
- majster w warsztacie robił to 10 dni, wszystko zostało rozebrane, wyczyszczone, odrdzewione i pomalowane, dużo roboty ale warto.

Amortyzatory
Powrót