Cześć!
Mam dość nie typowy problem z moim 1.6 jtdm 105 km 2010 rok w giuliettcie.
Jakis czas temu przy spadku temperatury na ok 5 stopni z rana 2x dzień po dniu pojawił się komunikat niskiego ciśnienia oleju na 3-5 sekund. Pierwsze co przyszło na myśl to uszczelka między smokiem a pompa oleju wiec został wymieniony oring wraz z olejem Selenia 5w30 i filtrami. Po 3 dniach problem powrócił podczas cieplejszego dnia i po ok 3 godzinach postoju. Od tego momentu zacząłem obserwować jak sprawa wygląda. Minęło ok 1.5 miesiąca i z moich obserwacji wynika że chyba główne znaczenie ma tu pochyłość terenu na którym samochód jest parkowany. W zależności od tego Kontrolka cisnienia po postoju gaśnie różnie raz po sekundzie raz po 3 sekundach a sporadycznie zdarzy się ze nie zniknie przez ok 4-5 sekund po czym wyświetla się komunikat niskiego cisnienia oleju na 1-8 sekund. Nie ma tu znaczenia temperatura zewnętrzna oraz problem nie występuje na ciepłym silniku ani podczas jazdy. Z obserwacji wynika że niemal gwarantem komunikatu niskiego cisnienia oleju jest kilkugodzinny postój samochodu w pozycji gdy przód od strony kierowcy jest pochylony w dół. Mając to na uwadze przez ostatnie ok 2 tygodnie staram się parkować samochód w pozycji jak najbardziej prostej i efekt jest taki że nawet przy lekkim mrozie ok -2 stopni i po postoju 2 dniowym Kontrolka cisnienia oleju gaśnie po sekundzie od uruchomienia silnika.
Szukałem juz informacji na wielu facebookowych grupach i forach i znalazłem tylko jedna osobę która ma dokladnie takie same objawy w samochodzie z tym samym silnikiem z 2018 roku i jezdzi tak 1.5 roku. Wszystkie inne podobne sprawy zalatwiane sa wymiana uszczelki smoka albo pozostają nie rozwiązane.
Uprzedzam odrazu ze problemem na pewno nie jest któryś z 2 czujników cisnienia oleju, ponieważ gdy wyświetlony zostanie komunikat o niskim ciśnieniu oleju słychać głośniejsza pracę silnika ktora ustępuje rowno ze zniknięciem komunikatu i kontrolki cisnienia.
Proszę o informacje bądź nakierowanie co może być powodem wyzej wymienionej usterki osoby które miały taki problem bądź są w stronie w jakiś sposób pomóc.
Póki co wstrzymuje się z oddaniem samochodu do warsztatu z racji że wszyscy mechanicy z którymi rozmawialem do tej pory nie są skorzy do tego by problem najpierw dobrze zdiagnozowac pozatym opcji może być wiele a chciałbym uniknąć wymieniania wszystkiego pokolei.
Pozdrawiam i liczę na pomoc![]()