Nie wszystko jeszcze przestowałem ale trochę spostrzeżeń już mam.
1. Urządzenie włącza się przytrzymując 2 sek strzałkę w górę w radiu. Oczywiście następuje wyszukiwanie następnej stacji zanim się włączy. Przy włączonym carplayu można zmienić na radio. Ekran pozostaje z CarPlay (mapy czy spotie) ale gra radio. Wyjście do oryginalnego radia to także 2 sek przycisk.
2. Czasem połączy się momentalnie a czasem potrafi nawet z minutę mieć problem. Prawdopodobnie problem związany był z tym że nie usunąłem parowania z Uconnect i miał konflikt w urządzeniach. To jeszcze testuje. ogółem całość wymaga połączenia zarówno wi-fi jak i BT. W zestawie jest spora antena wi-fi.
3. Jak już działa to wszystko śmiga płynie. Przełączanie pomiedzy Spotify, ekran łączący spotie z goolemaps, czy same mapy działa bez problemu.
4. Dotyk działa dobrze jeżeli trzeba tylko kliknąć. Problemem jest tylko przesuwanie po ekranie, wtedy trzeba użyć paznokcia. Jest to jednak sporadyczne tylko gdy chcemy przesunąć na ekran z innymi aplikacjami. Nasze radia chyba nie umieją w scrolowanie.
5. Audio bez żadnych zauważalnych strat - ja używam spotify i cenie sobie jakość dźwięku.
6. Wkurzające jest brak możliwości zmniejszenia podświetlneina - tylko razem z zegarami. Troszkę to męczy w nocy, jednak miałem mapy Google ustawione na zdjęcia satelitarne. Po zmianie na mapę i tryb nocny sytuacja lekko się poprawiła. Muszę pojechać w dłuższą trasę aby zobaczyć jak będzie. Co prawda jest taka funkcja ale działa raczej na kontrast niż podświetlenie ekranu.
Narazie to tyle przemyśleń. Ja jestem mega zadowolony ponieważ nie lubię wiszącego telefonu ani kabli. Z porównaniem kosztów 1k vs 3k za pioniera nie można się kłócić. Dodatkowo podoba mi się ori uconnect. Wracając do ceny - przy zakupie z ali, automatycznie ucięło mi jakieś 250 zł z informacją że cło naliczą mi w kraju docelowym. I doliczyli mi .. 27,5 zł
Nie wiem jeszcze jak będzie rozładowywał się iPhone jak w tle będzie CarPlay ale myślę już o jakiejś ładowarce indukcyjnej z magsafe w schowku na stałe.
Czekam jeszcze na jaką kamerę. jest opcja na 4 sztuki i sporo ustawień dotyczących tego. Narazie jak wrzucam wsteczny to czasem zmienia mi na oryginalny obraz z radia na zakładce media lub ekran wyłącza się tak jak ma to. miejsce przy wyłączaniu z przycisku po lewej.
Może uda mi się jakiś filmik zrobić i wstawić na y2b. Potrzebuje jednak chwili na to w najbliższych dniach.