• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Montaż retrofitów ,czy potrzebne są adaptery ?

Mario 28

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito
Montaż retrofitów H7 ,czy potrzebne są adaptery ?

Posiadam Mito 2009, Retrofit Osram LEDriving XTR, proszę o pomoc ! Co trzeba zrobić żeby zamontować retrofity?

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem prawo w naszym kraju nie pozwala montować retrofitów zamiast halogenowych żarówek H7. Po co chcesz to zrobić?

Może niekoniecznie odpowiem na pytanie, ale będzie to pewna wskazówka.
Jakiś czas temu podczas wymiany żarówki na mrozie, pękła mi w Mito ta plastikowa oprawka żarówki H7.
Oczywiście część niedostępna, można sobie kupić cały reflektor. Sic! :rolleyes:
Starą oprawkę prowizorycznie skleiłem, ale wiedząc że to rozwiązanie tymczasowe szukałem jakiegoś zamiennika.
Z pomocą przyszedł najbardziej znany azjatycki portal, na którym znalazłem za grosze adaptery do żarników ksenonowych H7 do Mito.
Szybki zakup, miesiąc oczekiwania i paczka od majfrendów przyszła.
Jakość wykonania może nie powala, ale swoją funkcję spełniają - żarówka trzyma się dobrze - całe 16 PLN wydane w 2019 roku, jeździ do dziś.
Oprawki-zamienniki mają okrągły otwór wewnętrzny, dzięki temu można zamontować coś innego niż zwykłe H7 - być może jest to jakieś rozwiązanie problemu z montażem retrofitów w Mito. HID H7 pasuje.

P.S. nie rozumiem, dlaczego jeżeli ktoś pyta o rozwiązanie jakiegoś problemu, zawsze znajdzie się mądry z tekstem "ale tak nie wolno". Dzisiaj "nie wolno", ale za chwilę miłościwie nam panująca UE wymusi stosowanie żarówek ledowych (pseudoekologia) i zamiast "zabraniać", będziemy zmuszani kupować od Philipsa i Osrama ich super oszczędne oświetlenie. I tak przeciętny kierowca, zamiast 10 zł zapłaci 500 zł za wymianę żarówki...

Też by mnie to ciekawiło... bo u HIDów bym to rozumiał, te mają dużo wyższe temperatury i np. szybciej wypalają odbłyśniki, ale LEDy?

Amortyzatory
Powrót