[MiTo] Krztusi się, szarpie i gaśnie jak długo stoi na dworze - dotyczy tylko zimy

abuse

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo
Jak w temacie. Sytuacja jest o tyle dziwna, że nigdy nie dzieje się to latem i w miesiącach ciepłych tylko jak temperatury są bliskie zera i samochód stoi np. Dwa dni nie używany. Początkowo myślałem, że to po prostu kwestia zimnego silnika, ale nie bo np. po kilku godzinach od jazdy gdy auto jest wystudzone bez problemu odpala i pracuje normalnie - musi stać minimum dwa dni na mrozie, wtedy po odpaleniu szarpie i krztusi się a pon 2-3 minutach wszystko wraca do normy. Ktoś miał podobne doświadczenia?

1.4 MA / 105 km

Zobacz na błędy, stawiam na multiair (Julka miała tak samo)

Zobacz na błędy, stawiam na multiair (Julka miała tak samo)

Nie ma błędów. Ostatnio wymieniałem nawet filtr multiair, robiłem wymianę oleju z płukaniem. Dodam, że tą „zimową przypadłość” mam już od jakichś 6 lat…

No to żyj z tym kolejne 6 lat :cool:skoro wszystko działa

No nie podoba mi się to jednak i wolałbym wyeliminować.

- - - Updated - - -

To może inaczej - bo łatwo rzucić hasłem MA - co ewentualnie w MA mogłoby się dziać i powodować taką pracę silnika w związku ze zmianą temperatury na dworze? Generalnie zasadę działania MA znam i wiem też, że w większości przypadków za problemy z nim związane odpowiada nagar. A czy ewentualnie miał ktoś podobny problem i było to coś innego nie związane z MA?

Możliwe ze łatwo tak rzucić, ale miałem tak samo i tez wymieniałem. Jedynie bawi mnie fikcja z pozmianowymi itd… jak się psuły tak się psują, olej niskopopiolwy co 10k i płukanka. Mi na razie 2gie 100 tys działa, a jak będzie dalej - mam nadzieje ze Ok. Tak czy inaczej poczytaj sobie tematy o MA i większości pojawiają się podobne problemy. Możesz wymienić świece albo cewki (ale to powinno tez sypać błędami). A czym sprawdzasz błędy i gdzie ze nic się nie wyświetla?

poczytajcie na forum ,temat wałkowany setki razy.

wystarczy poprawnie postępować z tym silnikiem i MA się nie popsuje.

Może zdenerwuję kolegów ale mam już 160tyś km. Wymieniam olej raz w roku oczywiście z filtrami. Zero czarowania. Silnik igła :)

ja mam odwrotnie, latem po nocy odpalam i ma kilkanascie sekund sporej zadyszki, potem igła. zimą też wszystko ok. Niestety ale to moze byc objaw MA

Amortyzatory
Powrót