[Giulietta] Przejście z 159

• Autor wątku Autor wątku strus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

strus

Użytkownik
Auto
ar159 1,9jtdm 150
Ze względu na wiek samochodu i problem z miejscem parkingowym potrzebuje zmienić alfę 159 na coś zdecydowanie krótszego.
Typ padł na giuliette i teraz pytanie co was najbardziej irytowało i co miło zaskoczyło po zmianie samochodu na giuliette z 159 - prawdopodobnie jest tu kilka takich osób.
Chodzi mi o sprawy czysto użytkowe.

Tak wiem gulietta jest krótsza o ledwie 300 mm ale ... Brama się wówczas zamknie :)

Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka

Głośniejsza praca zawieszenia i połowa deski z plastiku PET. To był szok na minus.
Na plus to dużo łatwiej znaleźć miejsce równoległe parkingowe :)

Mam to i to. Dla mnie takie porównywanie jest bezcelowe. To są różne konstrukcje. Każde ma zalety i wady. Nie umiem odpowiedzieć...
Manewrowość Julci a 159 to jest różnica, ale wynika to z gabarytów obu aut. No i Giulietta ma wyższe zawieszenie, a więc koleiny nie są takie straszne.... Jedynie tyle.

O wiele gorsze jakościowo materiały w Julce. Deska to plastik z butelek pet zmatowiony by wyglądał "premium" i aluminium które wygląda jakby było... plastikiem. Do tego fotele połskóra w julce to tak naprawdę szarna szmata do podłogi na środku i plastikowa krowa na bokach. ;)
Zawieszeniowo wiadomo- wielowahacz z przodu w 159 poprawia prowadzenie choć mcperson w julce też daje spokojnie radę.
Generalnie jeśli chodzi o ergonomie- odnajdziesz się 1:1. Wiadomo- 159 przestronniejsza ale niewiele.

Mam to i to. Dla mnie takie porównywanie jest bezcelowe. To są różne konstrukcje. Każde ma zalety i wady. Nie umiem odpowiedzieć...
Manewrowość Julci a 159 to jest różnica, ale wynika to z gabarytów obu aut. No i Giulietta ma wyższe zawieszenie, a więc koleiny nie są takie straszne.... Jedynie tyle.
I to jest argument na + bo krawężnik dla 159 czy 156 to była zmora.

Porównanie jak dla mnie ważne bo wszystkiego nie zauważysz na początku.

To może napiszę co mnie trochę irytuje / nie są to argumenty ażeby zrezygnować z samochodu

1. Jakość materiałów padła na ryj jak już zostało napisane
2. Jakby trochę klaustrofobicznie ... Wynika z rozmiaru samochodu
3. Paskudna kierownica
4. Fotele jakby jeszcze bardziej twardsze niż 159 ... Mam wrażenie że najfajniejsze były w 156 może dlatego że do tego samochodu prawie przyrostem? (Prawie 150kkm nalatane [emoji16])

Wysłane z mojego CPH2205 przy użyciu Tapatalka

Ad 2 - Ja ta klaustrofobii nie odczuwam (w 159 też nie odzcuwałęm)
Ad 3 - Kierownicę możesz zastąpić przynajmniej tą poliftową, ta już jest nieco łądniejsza (chociaż ta w 159 i tak lepsza :)).

Ale jakoś nie rozumiem po co nowy wątek, jak jest tu obszerny przypięty pod tytułęm "Planowany zakup używanej Giulietty" :rolleyes:

Amortyzatory
Powrót