[Giulietta] qv i dziwny halas po odpaleniu na zimno

perlim121

Użytkownik
Auto
była 156 SW ....teraz Giulietta 2.0 JTDM
witam koledzy
wklejam tu problem z fora hiszpańskiego ,czy dałoby rade jakoś pomoc naszemu koledze

Dzień dobry, mam problem w mojej Giulietcie QV 235CV (przebieg 67 000 km) gdy odpala na zimno.
Samochód działa idealnie bez żadnych usterek ani hałasu, ale kiedy uruchamiam go na zimno, odpala i trwa około 1 sekundy i 1/2 sekundy, zanim zgaśnie kontrolka oleju. W tym czasie wyczuwalny jest dźwięk w części pokrywy zaworów, który zanika po jej zgaśnięciu.. Konsultowałem się już z kilkoma warsztatami i nie mogę znaleźć rozwiązania.
Nawet oficjalny warsztat potwierdził ten dźwięk ale nie znajduje rozwiązania
Już sprawdziliśmy i wszystko jest w porządku:
-Pompa olejowa
- Filtr oleju i uchwyt filtra.
-Ciśnienie oleju
- Miska olejowa
-Używam oleju syntetycznego 5W 40 Norma Acea C3

A może popychacze już są zużyte i stukają nim nabije je olejem? :)

Z dużym prawdopodobieństwem koła zmiennych faz rozrządu wydają dziwne dźwięki, raczej normalna sprawa,

Z dużym prawdopodobieństwem koła zmiennych faz rozrządu wydają dziwne dźwięki, raczej normalna sprawa,

te dźwięki zanikają po kilku sekundach?tzn,tak jak na video wraz ze zgaszeniem sie kontrolki?i czy aż tak długo się świeci sama ikonka?
jest możliwość byś mi podał numery referencyjne według epera....?
aż tak dobrze nie znam hiszpańskiego by to wytłumaczyć....

- - - Updated - - -

mam tu video i rzeczywiście słychać jak traktor...:eek:

[video]https://www.dropbox.com/s/yg3ffp1nr77jeff/Giulietta%203.mp4?dl=0[/video]

Ostatnia edycja:
Możesz nagrać to pod maską?
Ps.Brzmi jak wariator.
Na początku umyj w myjce ultradźwiękowej elektrozawory.
Same koła są praktycznie niedostępne.
Problem może być potęgowany przez uszczelkę smoka.

Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka

właśnie miałem napisać ,ze koledze powiedzieli ,ze te silniki nie maja tego problemu ze smokiem

te dźwięki zanikają po kilku sekundach?tzn,tak jak na video wraz ze zgaszeniem sie kontrolki?i czy aż tak długo się świeci sama ikonka?
jest możliwość byś mi podał numery referencyjne według epera....?
aż tak dobrze nie znam hiszpańskiego by to wytłumaczyć....

- - - Updated - - -

mam tu video i rzeczywiście słychać jak traktor...:eek:

[video]https://www.dropbox.com/s/yg3ffp1nr77jeff/Giulietta%203.mp4?dl=0[/video]

Dźwięki zazwyczają znikają po tym jak gaśnie kontrolka oleju (wariatory dostaną oleju).
Kolejne odpalenie powiedzmy po 15s powinno być bez żadnych dodatkowych efektów dzwiękowych (możesz zrobić taki test).
U mnie ten efekt występuje ok ~5lat.

Dźwięki zazwyczają znikają po tym jak gaśnie kontrolka oleju (wariatory dostaną oleju).
Kolejne odpalenie powiedzmy po 15s powinno być bez żadnych dodatkowych efektów dzwiękowych (możesz zrobić taki test).
U mnie ten efekt występuje ok ~5lat.

noi tak jest....bo kolo wysłał mi dwa filmiki....jeden po drugim nagrany po dwóch odpaleniach i na drugim już tego traktor dźwięku nie ma...
czyli jaka jest recepta na dźwięk?
ale jemu jeszcze chodzi i przede wszystkim o to,dlaczego tak późno gaśnie kontrolka oleju...

Ja ma dostęp do myjki praktycznie za free i w ramach walki z nudą umyłem elektrozawory i mimo ,że często wymieniam olej ,stosuję płukanki ba nawet płukalem te elektrozawory ręcznie to po myjce był zauważalny efekt na plus i nie było to placebo

Ma może ktoś schemat obiegu całego układu olejowego do tego silnika?
Pompa i uszczelki sprawdzone i wszystko na pewno jest na tip top ale kolega cały czas ma ten problem

witam

kolega problem już rozwiązał....
wymiana obudowy filtra oleju w tym pomogła....
numer części to:00055225698

Amortyzatory
Powrót