[Giulietta] Szarpanie przy mocnym przyspieszaniu

Bilczuk

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 150
Cześć,

dla ułatwienia od razu podam dane mojej Julki:
1.4 150 KM, 2017 rok, 95 tysięcy przejechane (rozrząd, wszystkie filtry i olej wymienione przy 88 tys., czyli kiedy kupiłem auto), Multiair wyczyszczony, świece wymienione na nowe (sam wymieniłem tydzień temu).

Od jakiegoś miesiąca mam problem, który pojawia się przy mocnym przyspieszaniu - szczególnie odczuwalny na trójce i czwórce. Auto szarpie, np. pomiędzy 3 tys. a 4 tys. obrotów, a później idzie dalej. Najbardziej jest to odczuwalne w trybie D, ale w N też się pojawia (skrzynia manualna). To jest trochę uczucie jakby np. brakowało trakcji, ale nie jest to możliwe przy 120 na 4 biegu.

Przejrzałem sporo wątków tutaj - dzięki za wszystkie materiały. Na początku typowałem świece - wymieniłem je i nadal to samo. Teraz zastanawiam się nad filtrami, ale były wymieniane 7 tysięcy km temu. Dodatkowe informacje - w aucie jest zrobiony chiptuning, być może to ma jakiś wpływ. Mam też obawy, że to problem z turbospężarką, ale ona podobno powinna spokojnie 150 tys. pojeździć.

Będę wdzięczny za wszystkie porady, sprawdzam wszystko po kolei.

Po poszukiwaniach w końcu problem znaleziony - był to zawór turbiny (55212397). Być może komuś przyda się ta informacja.

Dzięki za info, mam identyczny problem. Też zacząłem od świec i filtrów, zacząłem też zastanawiać się czy to nie ślizgające się sprzęgło. Czy ten zawór to część, która można w jakiś sposób wyczyścić czy od razu wymiana na nowy?

Dzięki za info, mam identyczny problem. Też zacząłem od świec i filtrów, zacząłem też zastanawiać się czy to nie ślizgające się sprzęgło. Czy ten zawór to część, która można w jakiś sposób wyczyścić czy od razu wymiana na nowy?

Hej, u mnie o tyle specyficzne było to, że to działo się właściwie tylko na 3. i 4. biegu (8/10 przypadków na 3. biegu). Wyczyścić to raczej nie. Gość, który mi to ogarnął powiedział, że poleca kupić nowe oryginalne, bo inaczej też mogą być jaja. Ale warto dodać, że to nie był specjalista od Alfy. Oczywiście można próbować z używanym, ale używany już masz.

Niestety problem wrócił, więc odwołuję moją poradę co do zaworu turbiny. 3 dni był spokój i znowu takie same objawy. BARDZO bym prosił o pomoc, jeżeli ktoś wie o co chodzi, bo powoli mnie to dobija.

Miałem podobnie mi pomogło czyszczenie zaworu doładowania zaraz pod maską od strony chłodnicy

Wężyki tak. Resztę sprawdzę, bo nie wiem. Gość podłączył się do komputera i po przejechaniu pokazywał mi wykres i był mocno poszarpany.

Jaka to turbina ? Garett czy ihi?

Nie wiem tego, ale dowiem się. Dzięki za pomysły, będę próbował

- - - Updated - - -

Miałem podobnie mi pomogło czyszczenie zaworu doładowania zaraz pod maską od strony chłodnicy

To chyba mówisz o tym samym zaworze, który wymieniłem na nowy?

Czy to szarpanie występuje przy spokojnym przyśpieszaniu czy tylko przy gwałtownym?

No to dokładnie jak u mnie. Czy czy na wyświetlaczu turbiny nie faluje wykres doładowania?

No to dokładnie jak u mnie. Czy czy na wyświetlaczu turbiny nie faluje wykres doładowania?

Tak, tak. A możesz mi wysłać dokładną część, którą wymieniłeś?

Jeszcze tak się zastanawiam, że może jednak to jest chiptuning i soft... Chyba jedyny wyjściem, żeby to wykluczyć byłby powrót do serii? Nie wiem sam, gdzie z tym iść, bo mam wrażenie, że albo się nie znają, albo chcą mnie wydymać, a sam nie jestem bardzo biegły w te klocki.

A masz program wgrany czy box?

A masz program wgrany czy box?

Program

- - - Updated - - -

Słuchajcie, czyli ten zawór ZAWÓR CZUJNIK TURBINY KONWENTER CIŚNIENIA PIERBURG (55212397 7.02308.00) to jest coś innego niż PIERBURG (7.01835.06.0) Zawór upustowy turbosprężarki? Jeżeli tak, to jest nadzieja, że to ten drugi

Chciałbym jeszcze się poradzić, sorry jeśli to są proste sprawy, dopiero wdrażam się w ten temat:

1. Sprawdzę zawór upustowy turbosprężarki - 7.01835.06.0, wiem już, gdzie się znajduje, bo znalazłem fotki na forum
2. Widziałem też info o czujniku cisnienia doladowania 0 281 002 996, czy ktos wie, gdzie on się znajduje
3. Znalazłem też na forum info o czujniku (zawór?) overboost, to jest to samo co poprzednie, czy nie?

Chcę przysiąść i spróbować samemu powymieniać/wyczyścić wszystko, co się da

Czujnik ten co u mnie się zawieszał to jest po lewej stronie jak otworzysz maskę

Chciałbym jeszcze się poradzić, sorry jeśli to są proste sprawy, dopiero wdrażam się w ten temat:

1. Sprawdzę zawór upustowy turbosprężarki - 7.01835.06.0, wiem już, gdzie się znajduje, bo znalazłem fotki na forum
2. Widziałem też info o czujniku cisnienia doladowania 0 281 002 996, czy ktos wie, gdzie on się znajduje
3. Znalazłem też na forum info o czujniku (zawór?) overboost, to jest to samo co poprzednie, czy nie?

Chcę przysiąść i spróbować samemu powymieniać/wyczyścić wszystko, co się da

Mam podobne problemy co Ty. Udał Ci się znaleźć przyczynę?

Oddałem auto do mechanika, który zajmuje się Alfą, jak coś ustali, to dam znać

Hej, mechanik nie mógł ustalić, bo.... problem przestał się pojawiać. Zostawiłem auto na dwa tygodnie, ale ani razu podczas jazd testowych nie było szarpania. Wymienił mi zawór bocznikowy przesuwny turbosprężarki, zrobił płukanie silnika i tyle, ale powiedział, że nie można wykluczyć też modułu multiair. Dlatego chciałbym tutaj wyjść z jakimś rozwiązaniem, żeby pomóc każdemu, kto ma podobny problem, ale już jestem na tyle głupi w tym, że nie potrafię powiedzieć, co się działo (a może nadal dzieje, bo wróci za jakiś czas)

Amortyzatory
Powrót