• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta 2.0 szarpie w obrotach 1350

SebaW

Nowy
Auto
Gulietta
Dzień dobry, jestem posiadaczem od 2 miesięcy pierwszej w życiu Alfy Giulietty 2.0 z 2015 roku i mam problem auto szarpie na każdym biegu tylko jak jadę równo i tylko jak chwyci obroty 1350 -1400 i to na kazdym biegu. A zmieniając bieg jak trafi akurat w te obroty to jakby stracił na sekundę moc i zaczyna ciągnąć. Miał może ktoś już taki problem Egr wyłączony komputerowo.

cześć....
postaraj się rozwinąć bardziej to zapytanie...
ja nie za bardzo je rozumiem...
kiedy szarpie?
w momencie zmiany biegu czy jak jedziesz już z wrzuconym biegiem?
skrzynia automat czy tct?

Manualna skrzynia, szarpie z wrzuconym biegiem kiedy jedziesz równomiernie około 1350 obrotów, i też przy zmianie biegu jak będzie zmiana w tym zakresie obrotów to zamuli auto na sekundę i wtedy przyspiesza.

W moim przypadku (Giulietta 2.0 jtdm z 2010 roku) problem jest praktycznie identyczny. W czasie jednostajne jazdy z lekko wciśniętym gazem, w zakresie obrotów około 1800-2000, często czuć szarpanie. Jak odpuszczę gaz lub zacznę mocniej przyśpieszać w trakcie takiego szarpania, wtedy szarpanie ustaje. Dodatkowo czasami od razu po zmianie biegów na wyższy, kiedy właśnie trafię w ten zakres obrotów i tylko lekko wciskam gaz, jest jeszcze mocniejsze szarpnięcie, jakby silnik na sekundę całkowicie stracił moc. Po podłączeniu do komputera nie pokazuje żadnych błędów.

Moja 2.0 JTDM od trzech tygodni w warsztacie. Objawy były identyczne, diagnoza - spalona turbina. Przyczyna, ponoć wina DPF-u, ale był czyszczony w marcu. I jden wtrysk za bardzo leje. Może to coś innego, mechanik proponuje usunąć DPF i mam zagwozdkę co dalej robić.

Amortyzatory
Powrót