[Giulietta] Oklejenie zderzaka przedniego na podobiznę veloce.

Graciarz

Nowy
Auto
Giulietta Sprint
Witam wszystkich, nowy się kłania. Jestem szczęśliwym posiadaczem białej giulietty sprint z 2015 (przedlift) no i zamierzam ją trochę upiększyć. Na dzień dobry oczywiście lecą felgi do renowacji no i następnym punktem jest zderzak przedni, mój jest ok, lekkie odpryski i raczej nic poza tym no ale urzekł mnie ten z wersji veloce a mianowicie ta dokładka czerwono-czarna. Próbowałem coś pogrzebać na forum ( być może coś pominąłem) i doczytałem się, że do wersji przedliftowej ta czarna dokładka nie pasuje ze względu na wgłębienia, które posiada wersja poliftowa. Jednemu z użytkowników udało się to jakoś w miarę spasować usuwając kilka plastików z dokładki i przymocować klejem do szyb, wyszło całkiem nieźle i nawet nie widać zbytnio, że odstaje. Obawiam się niestety, że przy białym kolorze będzie to mocno widoczne więc pomyślałem, że możnaby to okleić ponieważ i tak mam w planie okleić klamki, lusterka i dach a nie uśmiecha mi sie kupować całego zderzaka. No i tutaj pytanie czy ktoś próbował takiego rozwiązania i jakie są wasze opinie na ten temat. Wrzucam zdjęcia zmiany jeśli coś przekręciłem i źle opisałem. Pozdrawiam:neo:

Załączniki

• przed.jpg
    przed.jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 102
  • po.jpg
    po.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 102
Ostatnia edycja:
Oklejenie zostanie profesjonalnie zrobione ale jak wmontować ten pasek, żeby to dobrze wyglądało bo jak przeglądałem zdjęcia( nie miałem mozliwoćci nigdy obejrzec z bliska zderzaka veloce) to jednak ta dokładka ma takie jakby rowki na ten pasek dobrze rozumiem? Ewentualnie w razie niepowodzenia zamierzam tylko okleić dół na czarno tak jak to było w wersji super jeśli się nie mylę( fotka niżej). Nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy ten zderzak z dokładką jest tego samego kształtu co przedlift czy nie? Jeszcze jedno pytanko, przy wymianie scudetto będę musiał również wymienić te dolne kratki i obudowę halogenów? Czy jednak kształt się zgadza bo z fotek ciężko mi wywnioskować. Pozdrawiam.sport.jpg
Edit. Mógłbyś pokazać jak to u Ciebie wyszło?

pasek idealnie pasuje na tą cienką, płaską powierzchnię w zderzaku, mocowany jest na dwustronnej taśmie, jest elastyczny i dopasowuje się do kształtu zderzaka.

Załączniki

• IMG20230902161308.jpg
    IMG20230902161308.jpg
    138.7 KB · Wyświetleń: 112
Ostatnia edycja:
Jak dobrze rozumiem to po tym rancie równiutko wszystko idzie tak? Taśma ma 11mm wysokości i 20mm szerokości więc biorąc pod uwage, że idzie to pod lekkim kątem nie powinno nic odstawać, dobrze rozumiem?rant2.jpg.png

Dokładnie, przylega równo i nic nie odstaje. Kilka myć już przetrwało w tym detailing i nic się nie odkleja.

Świetnie, dzięki. Najprawdopodobniej w grudniu dopiero będę to ogarniał ale jak będzie gotowe to wrzucę fotke.

Muszę odświeżyć temat ponieważ przeglądając włoskie strony natknąłem się juz kilkukrotnie na dokładki dla roczników 2010-2016. Ktoś coś? Niżej zdjęcia ponieważ nie mogę wstawiać jeszcze linków.
dokladka1.jpgdokładka2.jpg

Robiłem to sam na wzór z VELOCE, wygląda idealnie już 2 rok. Czarny kolor - malowane PlastiDipem (oryginalny, malowałem na 5 warstw), nic nie schodzi, nic nie łuszczy, wytrzymuje mycie :)
Czerwony pasek dorwałem gdzieś z aukcji Amazona (jedyny słuszny, trwały i nie tracący koloru). Zderzaka nie zdejmowałem :)
img20210705195908.jpg

No wyszło wręcz idealnie, ile czasu zeszło Ci z całością i co ile nakładałeś nowe warstwy?

No wyszło wręcz idealnie, ile czasu zeszło Ci z całością i co ile nakładałeś nowe warstwy?

Myślę, że jedno popołudnie ;) Warstw kładłem około 5, bez oszczędzania. Jest to gruba powłoka, która jest wytrzymała jak widać i w przyszłości nie będzie problemu aby ją zdjąć. Dodatkowo taśma do odcięcia żeby było dokładnie i estetycznie. Przy odklejaniu polecam ostry nożyk, bo taśma może odejść z warstwą gumy.
Plastidip tylko oryginalny, kolor czarny mat (do znalezienia na allegro). Można pokusić o dodatkowy bezbarwny połysk, ale wielkiej różnicy nie ma, bo próbowałem na zimowych kołach.
Czerwona "listwa" jest super jakości, nic się z nią nie dzieje. Znalazłem zamówienie --> https://www.amazon.pl/gp/product/B07TVDTYHM/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Amortyzatory
Powrót