[Giulietta] Prąd akumulatora vs prąd akumulatora.

wiesgaj

Użytkownik
Auto
Giulietta 1.4 170 KM
Prąd akumulatora vs prąd rozrusznika.

Witam.
Rozpisywałem się już o problemach skrzyni TCT przy rozruchu i tylko w tedy. Błąd P294D niski poziom napięcia. Aku nowy Warta 60 Ah prąd bodajże 600A. Zakupiłem miernik cęgowy i okazało się że na zimnym zimą pobiera 500A rozrusznik. Co w konsekwencji napięcie na aku poniżej 9.5V . Na desce choinka. Reset OBD i mogę bez problemu jeździć cały dzień. Latem też nie ma problemu. 500A rozruchu to chyba za dużo?
Prośba czy ma ktoś możliwość pomiaru prądu u Siebie? Albo posiada wiedzę o prądzie w naszych Julkach 1.4 170KM.

Ostatnia edycja:
Żaden że mnie ekspert, ale 500A przy rozruchu wydaje się dużą wartością. Nie mierzyłem prądu rozruchowego w swojej alfie, ale w innym moim pojeździe prąd rozruchowy miał w piku 280A, ale tam silnik "ciut" większy 5.5l V8. Jeśli akus nowy to albo pada rozrusznik, albo problemy z zasilaniem - sprawdzałeś masę?

Problem z masą skutkował by raczej zbyt małym prądem a nie za dużym. Początkiem tyg sprawdzę u siebie ile idzie na rozruch. Swoją drogą jesteś pewien że miernik pokazuje Ci dobre wartości?

Spadek napięcia tu wiele nie powie. Pytanie jeszcze w którym miejscu zapinałeś cęgi, na tym ujemnym który idzie do szybkozłączki? Jak to mierzyłeś? Mógł mieć w peaku 500A co nie znaczy że tyle pobierał cały czas podczas rozruchu

Cęgi zapinałem na kablu +. Miernik posiada funkcje max-min prądu. Ogólnie jestem elektrykiem wiec tu problemu z pomiarami nie ma . Prąd 500A jest to prąd szczytowy (max). Na takiej wartości pomiar się zatrzymał. A czy na (+) czy (-) jest to bez znaczenia. Pytanie pozostaje dlaczego spadek napięcia na aku nowym jest tak duży. Rozważam nad rozrusznikiem czy nie ma zwarcie uzwojenie. Dlatego moje pytanie o pomiarach w innych Julkach. Nie posiadam wiedzy jakiej mocy jest rozrusznik i ile pobiera prądu.

Pokopalem co nieco. W julce 1.4 MA jest te sam rozrusznik co w Grande Punto, w zależności od producenta moc to 1.1-1.4 kW, więc faktycznie wartość 500A wydaje się kosmiczna, o ile rzeczywiście realnie tyle Ci ciągnie

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót