[Giulietta] Sonda lambda przed katalizatorem - brak odczytu

śnieżix

Nowy
Auto
Julka TCT
W giulietta 1.4 MA 170 nie działa mi sonda lambda przed katalizatorem - w MES jest po prostu samo "V", nie ma żadnej cyfry przed

W pierwszej kolejności wymieniłem sondę na nową - NGK/NTK, nic się nie zmieniło.

Oddałem auto do elektryka, męczył się miesiąc, oddał komputer silnika na sprawdzenie - podobno OK, w końcu stwierdził, że zrobione.

Odebrałem auto i bez zmian, mechanik twierdzi, że ma film na którym ma nagrane "że u niego działało". Na pytanie co właściwie naprawił mam odpowiedź, że sam nie wie "coś tam z jakąś kostką nie stykało najprawdopodobniej"

I teraz pytanie - czy ktoś miał taki problem? Czy ktoś może polecić jakiegoś elektryka w Łodzi, który będzie umiał to naprawić? Męczę się z problemem już kilka miesięcy

Sonda na 100 sprawna?

Dlaczego NGK a nie Bosch?

sonda fabrycznie nowa, oryginał. wydaje mi się że nie jest to problem samej sondy bo na poprzedniej BOSCH (oryginalna od nowości) było dokładnie to samo

NGK bo wydawało mi się, że dobra jakość

cała kwestia jest taka, że mechanik twierdzi, że raz mu to działało, raz nie działało - to raczej nie jest klasyczny objaw uszkodzonej sondy. oddał mi auto z rzekomo działającą, tylko u mnie na MES jest bez zmian

Ostatnia edycja:
Masz ori soft?
Bo ecu powinno coś zgłaszać.

auto ma oryginalny komputer Magneti Marelli i nie było nic zmieniane z ECU, jest 100% fabryczny. co ciekawe ECU nie zgłasza żadnych błędów w związku z problemem z lambdą, na desce nie palą się też żadne kontrolki. auto jeździ normalnie, a o problemie dowiedziałem się od gazownika, bo pojechałem na strojenie LPG, a on stwierdził, że nie wystroi bo mi lambda nie działa

Hmm

No u mnie w 1.75 TBi jest psikus na sondzie lambda. Pod jednym numerem części są dwie rózne, czyli jest 50/50 czy się trafi w dobrą :-). Przy okazji wymiany przypadkiem ktoś w ASO ktoś (wiem kto, ale bez nazwisk :-)) się zastanowił dlaczego są części z różnymi parametrami a tym samym numerem.

Błąd lambda u mnie zapalał check engine (bo ekologia), nawet dzisiaj papiery układałem i widziałem wydruk z diagnostyki z notatką przy błędzie lambdy (że to jest linijka od CE).

U mnie właśnie brak checka, brak błędów, elektryk który robił mi wcześniej 2 auta bezproblemowo nie podołał, wcześniej mechanik też próbował, też nie podołał. Nie wiem czy nie jechać z tym do ASO, bo już się pomysły kończą

Wypnij wtyczkę od sondy i zobacz czy pojawią się co najmniej 2 błędy.

niestety nie jestem w stanie wypiąć wtyczki bo siedzi tak mocno, że nie wiem jak to rozłączyć

byłem na poprawce/kontroli u mechanika, twierdzi, że sonda działa, a to że w MES nie pokazuje mi napięcia sondy przed katalizatorem (jest samo V bez żadnej wartości) to jest wszystko poprawnie, bo to jest sonda szerokopasmowa i ona nie będzie pokazywać napięcia. a to że w innym programie (Car Scanner podłączony kostką OBD przez wifi) pokazuje mi korektę długoterminową na poziomie 83% jako zupełnie niezmienna kreska to jest problem z tym programem a nie z autem (?)

natomiast po przejściu w MES do wykresu "Lambda sensor 1 integrator" wykres żyje i kręci się w okolicy liczby 1 i jego zdaniem wszystko tu jest poprawnie

czy ktoś może mi potwierdzić, że tak to powinno wyglądać w MES? cały raban z wymianą sondy zaczął się od pojechania do gazownika na dostrojenie instalacji, gazownik nie widział korekt i stąd stwierdził, że sonda jest do wymiany, a jak rozumiem to jest ten problem że w Giulietta po prostu tych korekt nie ma łatwo dostępnych do wglądu?

Jaka instalacja LPG? U mnie na KME NevoSky Jet OBD program pokazuje rzeczywistą wartość Lambda a nie napięcie sondy bo "to jest sonda szerokopasmowa".
Upewnij się, że Twój gazownik ogarnia sterowniki Fiata, bo niektóre programy nie potrafią prawidłowo czytać z nich korekt - przykładowo w Torque wartość korekty (x) pokazuje się jako 100%-x, czyli przy korekcie (+/-)5% wyświetla (+/-)95%. Efekt jest taki, że jadąc jednostajnie zakres korekty krótkoterminowej skacze w zakresie -100% do 100% i niewiele można z tego wyczytać.

W Twoim silniku jest sonda dwustanowa a nie szerokopasmowa.
Połacz sie z tym silnikiem ale wybierz np.fiata albo lancię

nic już z tego nie rozumiem. sonda którą mam założoną jest opisywana jako szerokopasmowa, to jest sonda na 5 wtyków, mówimy o sondzie przed katem w Alfa Giulietta 1.4 benzyna MultiAir 170 KM prod. 2011

https://www.amazon.pl/Sonda-lambda-NGK-90532-55214916/dp/B00CJNY5G6
"Sonda szerokopasmowa NGK UAA0001-FA001"

dodatkowo znalazłem gdzieś na forum wypowiedź kogoś kto właśnie napisał że brak odczytu Lambda1 w MES "to tak ma być" - to nie jest mój screen tylko screen kogoś z identyczną sytuacją jak u mnie:
G1.jpg

czy istnieje jakaś lista softu który poprawnie poda na bieżąco korekty w moim aucie - oczywiście poza softem typowo do kalibracji LPG, bo mam instalację Vialle więc nie użyję tego softu, bo on zdaje się nie korzysta z OBD tylko z komputera LPG którym jest u mnie Vialle i którego soft nie podaje korekt

gazownik który mi oryginalnie ustawiał to auto w 2017 jest ze śląska i mam tam kawał drogi, wtedy poradził sobie bez problemu, ale teraz przez telefon stwierdził, że oni stroją po korektach i jak nie będą mieli dostępu do korekt to nic mi nie pomogą

Amortyzatory
Powrót