[Giulietta] Porady eksploatacyjne

Dzięki, to chyba to. Macie pomysł, gdzie to poza ASO kupić?

Edit: numer się zgadza. W ASO chcą 438zł za klamrę.

Ostatnia edycja:
Cześć.
Mam możliwość kupienia Giulietty QV w dość atrakcyjnej cenie, z tym że do wymiany w najbliższym czasie do wymiany będą na pewno wahacze, tuleje, łożyska kół, tarcze, klocki i układ napędowy (przeguby, półosie, wał) też już wykazują zużycie.
Może ktoś chociażby orientacyjnie stwierdzić jakie to mogą być koszty? Oczywiście na porządnych częściach, bo jak robić, to porządnie.

Cześć.
Mam możliwość kupienia Giulietty QV w dość atrakcyjnej cenie, z tym że do wymiany w najbliższym czasie do wymiany będą na pewno wahacze, tuleje, łożyska kół, tarcze, klocki i układ napędowy (przeguby, półosie, wał) też już wykazują zużycie.
Może ktoś chociażby orientacyjnie stwierdzić jakie to mogą być koszty? Oczywiście na porządnych częściach, bo jak robić, to porządnie.

Wahacze - tył tylko aso, razem z przodem to grubo ponad 3,5k, trzeba by przedzwonić zapytać się po ile to chodzi na ten moment
Tuleje - są wyżej, jeżeli bez wahaczy wymieniasz same tuleje to P+T +/- 2k
Tarcze + klocki - tarcze tylko OE reszta się krzywi ale akurat są tanie +/- 1,5k za komplet P+T
Układ napędowy - półosie to 1k+ za zamienniki, przeguby 600-800zł, a piasty to koło 1k za skf'a, warto też dopytać w ASO

Do tego robota
Zalecam do tego porządne sprawdzenie reszty rzeczy, bo jeżeli są takie braki w serwisowaniu to żeby się nie okazało że za chwilę wariatory są do wymiany, turbo do roboty z przewodami bo olej zmieniany co 30 tyś km, może jakiś separator, te części obecnie kosztują worek pieniędzy, wszystko liczone jest w tysiącach

Ostatnia edycja:
jednym słowem zakatowana fura ,ktoś się pozbywa bo wie że będzie grubo za doprowadzenie do sprawności.

jednym słowem zakatowana fura ,ktoś się pozbywa bo wie że będzie grubo za doprowadzenie do sprawności.
To zależy jaka jest ta ,,okazyjna,, cena zakupu.

Po raz kolejny zwracam sie z prośbą o pomoc do forumowej braci.Może przeczyta to jakiś elektryk/elektronik.Nasza Giulietta przechodziła remont,była wypięta z akumulatora około miesiąca.W międzyczasie przez to że urwały się dwie śruby przednich sanek,jedyną metodą było dospawanie nakrętek i ich wykręcenie.Operacja się udała ale po złożeniu wszystkiego wyszła katastrofa.MES w pełnej wersji nie łączy się ze sterownikiem silnika,auto nie odpala,są błędy sterownika silnika i chyba pompy ABS.A z poziomu auta informacje o niedostępności start&stop,(chyba immobilajzera),nie słychać pompy paliwa.Domyślam się że się coś zjarało przy spawaniu.Co się w takim przypadku robi i czy ECU ma może jakieś zabezpieczenie w postaci np.bezpiecznika który trzeba sprawdzić?Z góry dziękuję za jakąś poradę

Wahacze - tył tylko aso, razem z przodem to grubo ponad 3,5k, trzeba by przedzwonić zapytać się po ile to chodzi na ten moment
Tuleje - są wyżej, jeżeli bez wahaczy wymieniasz same tuleje to P+T +/- 2k
Tarcze + klocki - tarcze tylko OE reszta się krzywi ale akurat są tanie +/- 1,5k za komplet P+T
Układ napędowy - półosie to 1k+ za zamienniki, przeguby 600-800zł, a piasty to koło 1k za skf'a, warto też dopytać w ASO

Do tego robota
Zalecam do tego porządne sprawdzenie reszty rzeczy, bo jeżeli są takie braki w serwisowaniu to żeby się nie okazało że za chwilę wariatory są do wymiany, turbo do roboty z przewodami bo olej zmieniany co 30 tyś km, może jakiś separator, te części obecnie kosztują worek pieniędzy, wszystko liczone jest w tysiącach

Dzięki za odpowiedź i informacje!
Okazało się, że jednak nie ma takiej tragedii jak się wydawało i do porobienia były rzeczy typowo eksploatacyjne.
Po sprawdzeniu całości auta, okazuje się że nie jest zakatowane. Na start było trochę do włożenia, ale finalnie usłyszałem, że mam jeździć, dbać i pamiętać żeby wszystko robić na czas a będzie służyło bez problemów.

Planuje zakup giulietty qv z przebiegiem 185 tys. Zrobiona jest na 300km(duży ic, downpipe, wydech, wieksze turbo) na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Czy warto w ogóle? Słyszałem ze jest problem z częściami zamiennymi i ze są drogie. Proszę o szerzą opinie :)

Po raz kolejny zwracam sie z prośbą o pomoc do forumowej braci.Może przeczyta to jakiś elektryk/elektronik.Nasza Giulietta przechodziła remont,była wypięta z akumulatora około miesiąca.W międzyczasie przez to że urwały się dwie śruby przednich sanek,jedyną metodą było dospawanie nakrętek i ich wykręcenie.Operacja się udała ale po złożeniu wszystkiego wyszła katastrofa.MES w pełnej wersji nie łączy się ze sterownikiem silnika,auto nie odpala,są błędy sterownika silnika i chyba pompy ABS.A z poziomu auta informacje o niedostępności start&stop,(chyba immobilajzera),nie słychać pompy paliwa.Domyślam się że się coś zjarało przy spawaniu.Co się w takim przypadku robi i czy ECU ma może jakieś zabezpieczenie w postaci np.bezpiecznika który trzeba sprawdzić?Z góry dziękuję za jakąś poradę

Już mogę sobie sam odpowiedzieć.Okazało się że uszkodzony został procesor w sterowniku silnika oraz sterownik ABS.Sterownik silnika został naprawiony a pompę ABS kompletną kupiłem z ogłoszenia i podmieniłem sam sterownik.I auto odżyło .I przez to że dałem się zbałamucić stosując przy spawaniu jakieś urządzenie antyprzępieciowe które nic nie dało, z portfela ubyło jakieś 1000 zł.Strata tym większa że Julka miała programowo podniesioną moc która to przez wymianę procesora ( nie dało się odzyskać danych) wyparowała.Ale oczywiście Pan który to naprawiał może za 9 stówek zrobić to na nowo ;)

Witam. Jestem świeżym posiadaczem Giulietty 1.4 120KM TB z 2011. Planuje wymienić rozrząd, koło pasowe i zestaw pasków. Czy takie części będą ok?
Pasek rozrządu DAYCO 94709
Rolka napinająca paska rozrządu INA 531 0414 30
Pompa wody ASHIKA 35-00-015
Koło pasowe wału korbowego DPV1021
Zestaw paska wieloklinowego INA 529 0013 10
Z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem, czy widzieliście, ale jeśli nie, to polecam ten kanał na YT. Gość robi za nas to, czego sami boimy się dotknąć, żeby nie zepsuć.
Z ciekawych spraw:
jak uzyskać dostęp do regulacji linki ręcznego https://youtu.be/pU-QVqO8fEo

Raz do roku to za mało. Ja zmieniam na jesieni i na wiosnę.

Filtr PP zmieniany w październiku, widok od strony wewnętrznej:
filtrpp.jpg

Jakiej firmy stosujecie filtry oleju do 1.4 MA? OE robi Clean Filter za~40 PLN. Ten sam tylko bez logo Alfy Romeo ML1708 koszt ~15 PLN. Kupował ktoś z Was ten filtr? Czy raczej Filtron, UFI, Mann i inne.

Macie kogoś, kto wysyłkowo robi DP do 1,75tbi? Większość firm chce robić na aucie, ale znalazłem tylko takie do których mam ~300km.
Przeszukałem internet i jest tylko ragazzon. Szukam innych opcji.
Jeśli już na aucie, to najlepiej okolice Poznania.

Witam serdecznie. Czy ktoś jest z Lublina z programem do Alfy żeby skasować serwis ? (Serwis okresowy). Ewentualnie podpowie program do pobrania jakiś pod obd...Pozdrawiam. Kasia

Ostatnia edycja:
Tak wygląda żarnik ksenon po 12 latach i 178 tysiącach. Jasność w tym momencie porównywalna co najwyżej z lepszymi H7, ale barwa kompletnie niknąca np. na mokrej nawierzchni.
Można czekać, aż kompletnie wysiądą, ale po wymianie na nowe od razu widać, co człowiek tracił.

IMG_1510.jpg

Amortyzatory
Powrót