O, dobrze, że jest nowy wątek, bo tamten trochę zaśmieciliśmy. Ale w zasadzie, to ja tylko się chciałem zapytać o wykres momentu obrotowego, żeby porównać, a się zrobił lekki off-top.
Tez tak odczuwam, wnętrze a raczej deska jest słaba. Mało płynności, trochę jak Skoda Audi i inne V-Widły.
:girl_wacko:
No nie, Skoda, przynajmniej moja O2, choć wcześniejsze i późniejsze niewiele tu zmieniają, to kwintesencja czesko-germańskiej nudy. Naprawdę nie ma co porównywać. Choć fakt, że jakoś lepiej mi się siedziało w 159. Ale w kwestii dokopywania, to właśnie trzeba by mieć QV.
---------- Post dodany o godzinie 19:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:21 ----------
Tu nie chodzi o stereotypy, tylko o to, jak Skodzina wygląda w środku (a kilkoma w życiu jechałem) w porównaniu z Alfą. Dla mnie samopoczucie w aucie jest ważniejsze od osiągów silnika, a tutaj Alfa bije większość marek na głowę.
Zgoda, z tym, że u mnie na samopoczucie wpływają też osiągi silnika, stąd sobie trochę tu marudzę. Może zupełnie niepotrzebnie zresztą.

---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:23 ----------
Dokopałem się do danych odnośnie elastyczności Octavii I gen. z silnikiem 1.8 T 150 KM - na ostatnim 5 biego - 80-120 km/h 12.6 s

To Giulietta ją robi na 6-tce i to na luzie także nie musisz się martwić.
A po za tematem - moje gratulacje były szczere bo wybrałeś świetny samochód (oczywiście chodzi mi o Alfę) oraz gratuluję decyzji bo chyba rzadko się zdarza żeby ktoś ze Skody przesiadał się na Alfę.
1.8 TSI, to co innego niż 1.8 T, ma bezpośredni wtrysk, inną turbinę, i intercooler (choć może tamten też ma). To niby tylko 10 koni więcej, ale osiągi są nieporównywalne, szczególnie jeśli chodzi o elastyczność i rozwijanie mocy praktycznie już od 1000 obrotów.
Wierzę w szczere gratulacje, spoko. I zamierzam się szczerze cieszyć nowym autem, między innymi dlatego szukam argumentów, bo jak jeździłem nim parę dni, to subiektywnie był wolniejszy. Ale może trzeba się nauczyć nim jeździć po prostu. Tego się będę trzymał.

---------- Post dodany o godzinie 19:39 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:28 ----------
Ach, i jeszcze post scriptum do kolegi od sarkazmu - nie bardzo zrozumiałem kto kogo ma wykupić, i jakie silniki mają być montowane do jakich aut, ale - szczerze mówiąc - jeśliby się dało połączyć włoski design z niemiecką technologią (np. Giulia z TSI i DSG), to byłby ideał.