[Giulietta] Raport spalania

Krajcok;5229 Czy silnik 1.4 MA wymaga paliwa 98 oktanów? Na stronie pewnego holenderskiego tunera znalazlem oferte reprogramu tego silnika dajaca ponad 30 KM przyrostu. Co wiecej deklaruja napisał:
Pewnie po remapie jest zalecenie stosowania minimum 98

Niby to czemu? Jesli konstrukcyjnie przygotowany jest pod 95, to lanie 98 nic nie da (swoja droga na czesci polskich stacji paliw 98 na dystrybutorze ma realne 95).

Niby to czemu? Jesli konstrukcyjnie przygotowany jest pod 95, to lanie 98 nic nie da (swoja droga na czesci polskich stacji paliw 98 na dystrybutorze ma realne 95).

Ja do swojej turbobenzyny po remapie dostałem takie zalecenie na piśmie od MTM GmbH : ,, w przypadku silników benzynowych ,tankowanie TYLKO paliwa o liczbie oktanowej 98 lub wyższej '' .Dlaczego ?? Trzeba by niemieckich inżynierów zapytać

Trzeba by niemieckich inżynierów zapytać

Nie trzeba niemieckich inżynierów - jak się wgra program opóźniający zapłon, to trzeba tankować paliwo o wyższej liczbie oktanowej. Fabrycznie te silniki są przystosowane do 95 i lanie 98 nie daje żadnej zwyżki mocy / oszczędności. Przy innym programie - może dawać, zależnie co tam tuner narzeźbi.

Spalanie 1.4 TB 120 KM

Witam,

Napiszcie proszę ile wynosi spalanie w Waszych autkach z tym silnikiem? Czy ten silnik jest "podobny" do tego z Bravo 1.4 120KM ?

Pozdrawiam
Marcin

Spalanie mojej giulietty multiair w miescie trzyma sie w okolicach 8,4. Da sie napewno zejsc jeszcze nizej ale taka jazda nie daje juz przyjemnosci :) w trasie 10 i powyzej - nie umiem jezdzic w trasie ekonomicznie :)

Witam,

Napiszcie proszę ile wynosi spalanie w Waszych autkach z tym silnikiem? Czy ten silnik jest "podobny" do tego z Bravo 1.4 120KM ?

To ten sam silnik, w Alfie jest jednak inaczej zestrojony, spełnia normę euro 5 i ma start&stop także powinien trochę mniej palić. Na rewelację raczej bym nie liczył bo ta jednostka w Fiacie do ekonomicznych z pewnością nie należy (za to trwałość i osiągi są na bardzo dobrym poziomie).

Witam,

Pozdrawiam
Marcin

W jeżdzie po mieście minimalne spalanie na poziomie 8,6 - 8,7 litra. Po założeniu letnich kół 18, niestety spalanie wzrosło o około 0,2 do 0,3 litra.

przejechane 1000 km trasą siódemką i zakopianką:W-wa Bukowina tatrzańska W-wa. tryb N prędkość coś pomiędzy 130-160 km/h. średnie spalanie 8.5 l.

Giulietta QV prasowa w trakcie testu (szczegóły na portalu FI.pl), trasa Warszawa - Kraków - Gorzków - Kraków - Warszawa, jazda entuzjastyczna "gierkostradą", A4 oraz trochę po górskich serpentynach, średnio 11,7, dystans ponad 800km

Giulietta QV prasowa w trakcie testu (szczegóły na portalu FI.pl), trasa Warszawa - Kraków - Gorzków - Kraków - Warszawa, jazda entuzjastyczna "gierkostradą", A4 oraz trochę po górskich serpentynach, średnio 11,7, dystans ponad 800km

Kuba , wskazania kompa ?? Czy mierzone w inny sposób ??

Moja QV po zmianie kół z 17 na 18 zużywa więcej paliwa, było 11,7 jest 12,2 A może to efekt wiosny?

Ja po zmianie zimowych alusów 16cali na letnie 18 od razu zauważyłem wzrost spalania przy takiej samej jeździe o ok.0,3 do 0,4 litra. Prawa fizyki są niestety nieubłagane.

Sorry, ale co mają do tego prawa fizyki? Wynikowa średnica koła zmienia się nieznacznie. Na pewno inne są opory toczenia, ale też nie w aż takim zakresie.

Sorry, ale co mają do tego prawa fizyki? Wynikowa średnica koła zmienia się nieznacznie. Na pewno inne są opory toczenia, ale też nie w aż takim zakresie.

za ta teoria:
szersze opony, wieksze opory toczenia
ciezsze felgi, wiekszy moment potrzebny do "rozkrecenia" sie kol

przeciw:
zimowki sa zrobione ze znacznie miekszej gumy, opory toczenia sa wieksze niz opon letnich

Ja, ze swoich obserwacji, moge powiedziec, ze spalanie zawsze wzrasta w miesiacach zimowych, zarowno ze wzgledu na temp i warunki pracy silnika, jak i wlasnie opony.
Z przypadkowego testu jazdy na zimowkach w lipcu moge powiedziec, ze po zalozeniu letnich spalania spadlo o ponad litr /100km (no ale to lipiec)

No tak, tylko ww. teoria miała działać w drugą stronę :)
Ważył ktoś kompletne koło 16" i 18"? Ciekawe czy jest jakaś zasadnicza różnica.

Nie tyle chodzi o wage co o masowy moment bezwładności - większa średnica felgi przy takiej samej masie daje większy moment. Z moich obserwacji wynika że każde dodatkowe 10mm szerokości opony przy tej samej średnicy to 0,5l/100km więcej

Nie tyle chodzi o wage co o masowy moment bezwładności - większa średnica felgi przy takiej samej masie daje większy moment. Z moich obserwacji wynika że każde dodatkowe 10mm szerokości opony przy tej samej średnicy to 0,5l/100km więcej

znow mysle, ze sily sa porownywalne -> tu masz dalej na obwodzie obrecz felgi (po piascie najwieksza mase w feldze), a w zimowkach masz wiecej gumy skupionej na obwodzie... (choc moze i bieznik jest ciezszy niz bok opony...)

Amortyzatory
Powrót