• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Raport spalania

Dzisiaj - ładna pogod, trasa okolice Krosna Kraków, czyli jakieś 70km autostrada, 8km miasto, reszta drogi 2 kategorii. Wynik 5,7l/100km. Czas przejazdu 2h 3min, średnia prędkość 73km/h. Możecie nie wierzyć. 170 kucyków było grzecznych choć czasami do 140km/h brykały :)

Nie mam postaw Ci nie wierzyć ale wydaję mi się to niemożliwe do osiągnięcia moim egzemplarzem.

Dzisiaj - ładna pogod, trasa okolice Krosna Kraków, czyli jakieś 70km autostrada, 8km miasto, reszta drogi 2 kategorii. Wynik 5,7l/100km. Czas przejazdu 2h 3min, średnia prędkość 73km/h. Możecie nie wierzyć. 170 kucyków było grzecznych choć czasami do 140km/h brykały :)

Sam się dziwię, ale z drugiej strony to trafił mi się chyba dobrze złożony silnik.

U mnie też póki co nieosiągalne, może też coś się poprawi jak mi się wreszcie S&S skalibruje i zacznie działać (o ile w ogóle)

(...) trasa okolice Krosna Kraków, (...) Wynik 5,7l/100km. Czas przejazdu 2h 3min, średnia prędkość 73km/h.

Realne, choc zalezne od ruchu na drogach. Zakladam, ze wynik z dystrbutora a nie z komputera. Bo jak z komputera to jeszcze bardziej realne :)

U mnie też póki co nieosiągalne, może też coś się poprawi jak mi się wreszcie S&S skalibruje i zacznie działać (o ile w ogóle)

A co sie kalibruje w S&S? Przy lewarku od biegow jest taki przycisk z S&S, sie go wciska by wylaczyc to ustrojstwo i sie zapomina o sprawie :cool:

Wyniki z komputera były. S&S nie zadziałał ani razu choć na światłach w Tarnowie się stało 3 razy, a resztę turlikało. Na autostradzie tempomat był nastawiony na 110km/h ale co potem się wkurzyłem (jazda razem z TIR) i przestawiłem na 120. Po drogach lokalnych pomykałem w zasadzie grzecznie i unikałem hamulca, znaczy się ruch malutki był. Jak ktoś zna te tereny to wie że z kolei górek dużo było.
Podaję te wyniki bo ten silnik MA ze skrzynią TCT chodzą miodzio.

A co sie kalibruje w S&S? Przy lewarku od biegow jest taki przycisk z S&S, sie go wciska by wylaczyc to ustrojstwo i sie zapomina o sprawie :cool:

Wg instrukcji kalibruje się przez pierwszy okres użytkowania... cokolwiek to oznacza, nastukałem już 1500km i jeszcze ani razu się nie włączył, a upatruję, że może trochę by mi w miejskiej jeździe obniżył spalanie. Chociaż trochę...
A przycisk wiem, że jest, tylko mi nie zależy, żeby go wyłączać.

Btw. Sprawdzał z Was ktoś różnicę w spalaniu w trybie N i D przy dłuższym użytkowaniu? Duża jest? :) Bo mi w średniej nie pokazuje w sumie różnic...

A zdradź mi, jakie masz średnie spalanie w Wawie?

Z tego co kiedyś wyczytałem na forum, przy dobrych warunkach pomiarowych (autobahn, tempomat) różnicy między N i D nie ma.

Btw, Imciu: sprawdziłem te obroty przy 140 (licznikowych) i faktycznie jest to ok. 3300 rpm - zgodnie z wyliczeniami. Co jest ciekawą i zaskakującą obserwacją.

Wyniki z komputera były. (...) Podaję te wyniki bo ten silnik MA ze skrzynią TCT chodzą miodzio.

E, to zupełnie do powtórzenia jak z kompa (który kłamie) :D

Wg instrukcji kalibruje się przez pierwszy okres użytkowania... cokolwiek to oznacza, nastukałem już 1500km i jeszcze ani razu się nie włączył, a upatruję, że może trochę by mi w miejskiej jeździe obniżył spalanie. Chociaż trochę...

Ja wyłączyłem S&S... i tak już zostało.

Btw, Imciu: sprawdziłem te obroty przy 140 (licznikowych) i faktycznie jest to ok. 3300 rpm - zgodnie z wyliczeniami. Co jest ciekawą i zaskakującą obserwacją.

Z TCT jest niecale 3k... I jak spalanie? Jest różnica powyżej 3k i poniżej?
Na brytyjskich "autostradach" pobijam rekordy spalania. Dozwolona prędkość 112km/h...

u mnie w QV średnie spalanie oscyluje między 9 a 10l/100km Dojazd do pracy 50km przez górskie przełęcze i 2 miasteczka, boczne drogi, ok 30 wyprzedzań na przejazd.

11 l bez S&S po mieście to norma. Sory takie mamy miasta.

11 l bez S&S po mieście to norma. Sory takie mamy miasta.

To raz, a dwa cos zagramanica jakos mi samochod mniej pali, nie wiele, ale mniej. Tak jakby dystrybutory mniej klamaly... W Budapeszcie jezdzac w korkach (srednia predkosc 30km) wychodzi 8.6 bez S&S...

Z TCT jest niecale 3k... I jak spalanie? Jest różnica powyżej 3k i poniżej?
Na brytyjskich "autostradach" pobijam rekordy spalania. Dozwolona prędkość 112km/h...

U mnie spalanie nie szaleje ostatnio. Myślę, że właśnie 3k jest granicą ekonomicznej jazdy, po 3k zmienia się strategia operacji zaworów (zgodnie z tym co czytałem o MA) i wiadomo - turbo mocniej dmucha. Teoretycznie optymalny punkt pracy to szczyt momentu, czyli 2250-2500.

No i prawidłowo. Tak jak u mnie, jak jeżdzę "ekonomicznie". Jak bardziej dynamicznie to 13. Bez S&S. Przyzwyczajaj się. ;) Mam nadzieje, że nie zaufałeś folderom reklamowym i teraz nie przeżywasz szoku. :)

No i prawidłowo. Tak jak u mnie, jak jeżdzę "ekonomicznie". Jak bardziej dynamicznie to 13. Bez S&S. Przyzwyczajaj się. ;) Mam nadzieje, że nie zaufałeś folderom reklamowym i teraz nie przeżywasz szoku. :)

Nie, folderom nie ufam, miałem nadzieję, że będzie trochę lepiej niż w TSie ( a jak nie lepiej, to przynajmniej nie gorzej)

Nie, folderom nie ufam, miałem nadzieję, że będzie trochę lepiej niż w TSie ( a jak nie lepiej, to przynajmniej nie gorzej)

Powiedziałbym, że spalanie jest z grubsza identyczne jak w 1.6 TS. Różnica jest taka, że TS miał (u mnie) 105KM, a tutaj jest 170KM :).

Takie samo jeżdżenie po Kraków ale z S&S daje 10,5l. S&S działał nie za często ale jednak :)

Przy włączonym S&S spalanie w mieście zeszło do 9.2 (wg komputera) całkiem spora różnica...

Giulietta 2.0 średnie spalanie 5,5l z 800 km-(400km to Niemieckie autostrady,a reszta w PL) przy włączonej klimatyzacji i wyłączonym S&S:) Prawie jak z folderu:-P
attachment.php

Załączniki

• IMG_0143[1].jpg
    IMG_0143[1].jpg
    75.6 KB · Wyświetleń: 330
Julka chyba lubi obecne temperatury, bo pierwszy raz udało mi się zejść poniżej 7 litrów na komputerku w normalnej eksploatacji:
attachment.php

Załączniki

• 20150708_080922.jpg
    20150708_080922.jpg
    55 KB · Wyświetleń: 308
Amortyzatory
Powrót