Doblo
Użytkownik
..chociaz jak Doblo piszesz przy 130km/h 10 bierze to WOW....ciekawe ile przy 180km/h?diesel spali gdzies 9.5-10L
pewnie z 18 :/ ale nie zamierzam się o tym przekonywać
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
..chociaz jak Doblo piszesz przy 130km/h 10 bierze to WOW....ciekawe ile przy 180km/h?diesel spali gdzies 9.5-10L
Normalne spalanie, a w mieście to może dojść nawet przy obecnych temp. i krótkich odcinkach do 15i/100km. Musisz się nauczyć jeździć tym samochodem.....średnio 8,6l/100km a w Poznaniu było 9,1l/ 100km ... .....
Średnia 8,6 to nie jest do końca normalne spalanie - chociaż wszystko zależy od tego, jak się jeździ. 7,5 litra w trasie da się osiągnąć bez problemu i to jeżdżąc nieco szybciej, niż pozwalają przepisy. Grunt to nie dociskać gazu zbyt mocno, bo wtedy tworzy się wir w baku. Taka uroda silników z turbiną.
zaobserwowałem dziś takie dziwne zachowanie . Stoję z górki, puszczam hamulec i staczam się powoli na luzie-silnik na biegu jałowym a wskażnik chwilowego spalania skacze do 10 a czasem nawet 15-16l -potem bardzo powoli spada. Tak po ok 30sek. toczenia się zejdzie do 2.5 litra, aaa i jeszcze po kilkunastu sek.pojawia się strzałka sugerująca zmiane biegu , trochę dziwne bo przecież nie mam żadnego wrzuconego. Jeśli się zatrzymam oczywiście wyswietla się "--", ponownie puszczam hamulec i znów to samo -w poczatkowej fazie wskazanie głupieje pokazując po kilkanaście litrów chwilowego. Nie zauważyłem takiego efektu nigdy wcześniej ale też nie zwracałem na to uwagi-nie mam pojecia czy tak było czy coś zaczyna świrować. Ktoś taki objaw widział u siebie ?
no jak stoje w korku to mam czas, choćby właśnie na obserwacjePół żartem pół serio - masz za dużo czasu na dziwne obserwacje ;D
To wiem, zasadniczo nie jeżdżę i może dlatego wcześniej tego nie zauważyłemNigdy nie jeździmy na luzie. Ma być ogień na każdym biegu, bo dostaniesz diesla
.
Niespodziewane większe spalanie wróży problemy z motorem, czujnik, albo wtryski albo...
pierwsza oznaka