Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Jasne, że to nie konkurs kto dalej na zbiorniku zaleci. Chciałem jedynie podzielić się informacją o wartości spalania, którego się nie spodziewałem kupując QV.
Czytając komentarze w niniejszym temacie i dziwiło mnie, że 1.4 MA spala powyżej 10 l/ 100 km.
Sam (przed zakupem QVki) brałem pod uwagę spalanie średnio w okolicach 12 l/100km - więc jestem mile zaskoczony.
Liczby, które podałem to nie chwilowe wartości spalania a pomiar na trasie 150 km naturalnie stała prędkość. Wartość średniego spalania z komputera pokrywa się z ilością paliwa tankowanego na stacji.
Dla przypomnienia:
autostrada 120 km/h 7,3 l/100km
autostrada 140 km/h 9,0 l/100km
miasto 11 l/100km
Tankuję Orlenowską Vervę oraz VPower 100 lub VPower 95 - w zależności co Shell ma w ofercie.
A jakie paliwa Wy polecacie?
a albo z Ja nie jestem specjalnie ździwiony. Na trasie QV nie powinna spalać mocno wiecej niż MA przy stałej prędkości. Powinieneś tylko dokładnie zweryfikować dane, które podaje komputer pokładowy na stacji przy kilku tankowaniach bo użytkownicy QV pisali, że zaniża nieco spalanie. Wyniki, które podają niektórzy forumowicze wydają się wysokie ale przeważnie są one wynikiem ciężkiej nogi o którą nietrudno przy takiej charakterystyce wozu lub trudnych warunków drogowych (np. jazda miejska na krótkich odcinkach). Przy wykorzystaniu potencjału drzemiącego w technologii downsizingu można nawet w benzynowych Giuliettach uzyskać przyzwoite wyniki spalania a wyniki twojej QV-ki są tego najlepszym dowodem.
33tys km przejechane licznik B nigdy nie kasowany pokazuje 8.5 srednie
No dobra to ode mnie łyżka dziegciu
Warszawa - Karwia--> 10,1l /100 km | 4 h
Na tej trasie zadowalające spalanie ale przyjemnie autostradą jedzie, choć czasem trochę głośnawo
1+1 = 69czyli Wyższa Matematyka Stosowana
Nie wiem, jaki masz silnik, ale 1.4 MA jest OBŁĘDNIE cichy w porównaniu do 1.6 TS w 147.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
zwykłe 1.4![]()
Nie miałem na myśli silnika, bo tego to nie słyszałem
Bardziej miałem na myśli głośność powietrza opływającego samochód przy pewnych prędkościach.
Choć i tak jest to o wiele lepiej w porównaniu do zwykłego kompakta.
Na plusy to pewnośc prowadzenia przy większych prędkościach. nie czuć że się tyle jedzie![]()
1+1 = 69czyli Wyższa Matematyka Stosowana
Dobre pytanie.
Mój ponad 200 konny M-jet pali na "zwykłej krajówce" mniej niż 5/100.
Więc chwalisz się, czy żalisz?
I błagam: skończcie z tą "kulturą pracy" 1.4 M-air. On brzmi jak kosiarka do trawy.
Z takim podejściem, to dźwięk diesla przy wyższych obrotach, można śmiało opisać jako: rasowy klang (co będzie zresztą bardziej prawdziwe, niż "kultura" 1.4)
![]()
temat spalania to temat tabu i tyle!!!!!! miałem p-407 palił tyle ile musiał.. zero problemów z autkiem. julke traktuje podobnie - ale tak szczerze 170 km w julce robi swoje w p-407 było 138 km i inny klimat jazdy autkiem wiec kazdy znas poda inne spalanie i tyle wiem e następne autko to alfa z diabłem pod maska i tyle