[Giulietta] Raport spalania

Możesz się szybko dorobić ząbków na oponach tylnej osi. Chyba, że wozisz ciężary w bagażniku. Ja jeżdżę głównie sam i swoje letnie już załatwiłem (pompowałem 2.5 / 2.3).

Gdyby kogoś interesowało porównanie, średnie spalanie z pożyczaka nowe Audi A3 Sportback 1.6 TDI - 5.4 litra na setkę. Ale co to za jazda z takim silnikiem...

Mam tyle powietrze ile zaleca producent w przypadku jazdy powyżej 160km/h. Mam opony 225/45 R17 - i pompuje 2.7 i 2.3

Dzisiaj miałem kolejne tankowanie:
951,2 km na baku, średnie spalanie 6,13 ( komputer pokazał 6,0 ).

Średnia z 2803 km - 6,68 l/ 100 km

Ostatnia edycja:
Mam tyle powietrze ile zaleca producent w przypadku jazdy powyżej 160km/h. Mam opony 225/45 R17 - i pompuje 2.7 i 2.3
....

Skąd masz takie zalecenia? W instrukcji (str. 235) obsługi samochodu jest zupełnie coś innego (dla obciażenia średniego 2,3 i 2,1 bara dla obciążenia pełnego w tym jazdy powyżej 160km/h 2,6 i 2,2 bara) Zresztą jaki jest procentowy udział jazdy z prędkością powyżej 160km/h w stosunku do "normalnej" jazdy? - najzwyczajniej niszczysz opony. Przy twoim średnim spalaniu ok 6l/100km)to ty 100km/h nie przekraczasz zbyt często...

Skąd masz takie zalecenia? W instrukcji (str. 235) obsługi samochodu jest zupełnie coś innego (dla obciażenia średniego 2,3 i 2,1 bara dla obciążenia pełnego w tym jazdy powyżej 160km/h 2,6 i 2,2 bara) Zresztą jaki jest procentowy udział jazdy z prędkością powyżej 160km/h w stosunku do "normalnej" jazdy? - najzwyczajniej niszczysz opony. Przy twoim średnim spalaniu ok 6l/100km)to ty 100km/h nie przekraczasz zbyt często...

Instrukcja z 2013 roku strona 230. 2.7 / 2.3 to mój 3 samochód służbowy, który ma zwiększone ciśnienie i jeszcze żadnych opon nie zniszczyłem. Mam częste zrywy 80 - 140, 0 - 130 ale większość trasy to jazda z tempomatem 90 km/h.

U mnie jest jeszcze inaczej. 2,3 i 2,1, przy szybszej 2,5 i 2,3 :). I co teraz? :D

I serio Ci nie ząbkują? Zaiste dziwne.

Weźcie nie denerwujcie, wczoraj te Cinturato ostatecznie zdemontowałem z samochodu. Chociaż zdemontowałem to jest zdecydowanie niewłaściwe słowo. Przejechały w sumie na aucie 36 tys i emitowały hałas jakby wszystkie łożyska kwalifikowały się do wymiany. Szkoda o tyle, że bieżnikowo spokojnie starczyłyby na jeszcze jeden sezon i pewnie z zakładką na kolejny.
Sprawdzana zbieżność, przekładane z lewej na prawą, przód na tył itd. Dało to .....
Nigdy więcej Pirelli, na poprzednim samochodzie też miałem i niestety głośność też pozostawiała wiele do życzenia.
Ponoć są jakieś zakłady, które takie opony docierają, pytanie czy jest sens - w sensie powrotu na normalnej głośności i opłacalności finansowej.
Chyba poszukam Continentali, nigdy mnie jeszcze nie zawiodły. Może cena letnich kupowanych przed zimą mnie nie zabije :)

Chyba poszukam Continentali, nigdy mnie jeszcze nie zawiodły. Może cena letnich kupowanych przed zimą mnie nie zabije :)

Mam Continental ContiSport3 jako wyposażenie fabryczne (225/45R17), wydaje mi się, że zwyczajnie buczą. Są twarde i mają duże klocki bieżnika.
Cinturato to wynalazek przede wszystkim ekologiczny, w 159 miałem PZero Rosso i uważam je za ciche opony.

815.8 km, 57.63 l, 7,07 l / 100 km. ( komputer pokazał 6,9 l/100km )

Dane z 3 618 km:
zużycie paliwa: 6,77 l/100 km
koszt przejechania 100 km: 36,99 zł

hmm ciężko powiedzieć. Praktycznie cały czas mam włączony tempomat, używam start / stop i bardzo dużo jeżdżę na trasie.

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/61278

Mój wynik nie jest aż taki wyjątkowy jeżeli porównamy go z tym:

http://www.spritmonitor.de/en/detail/491860.html

- - - Updated - - -

ma lepsze spalanie jak ja w jtdm i jak on to robi

Zerknij tutaj:

http://www.spritmonitor.de/en/overview/1-Alfa_Romeo/1190-Giulietta.html?fueltype=1&vehicletype=1&power_s=170&power_e=170&powerunit=2

Ostatnia edycja:
Pogratulować takich wyników. Jednak w moim przypadku to wyniki niemożliwe do osiągnięcia. Głownie dlatego, że jeżdżę tylko po mieście i żeby mieć banana na ustach eco driving jest niedopuszczalny. Moja Julka to pijaczka i lubi wypić. Właściwie to wypije tyle, ile jej wleje do baku ... hihihi.

Dzisiaj się z nudów zabawiłem i spalanie jazda miejska, ale bez korków + autostrada + pozamiejska - przy jeździe 120 km/h na autostradzie i przepisowo pozamiejsko 7.0, przy jeździe 90 km/h po autostradzie 5.7 litra.

Dzisiaj się z nudów zabawiłem i spalanie jazda miejska, ale bez korków + autostrada + pozamiejska - przy jeździe 120 km/h na autostradzie i przepisowo pozamiejsko 7.0, przy jeździe 90 km/h po autostradzie 5.7 litra.

Założe się że Ci się nie podobało :)

Amortyzatory
Powrót