[MiTo] Samochod nie opdala po wypadku

• Autor wątku Autor wątku bravo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bravo

Guest
Witam,
Jestem posiadaczem Alfa MiTo 1.4 155km. Mialem stłuczkę i wystrzeliła poduszka kierowcy oraz ta na kolana. Samochód nie jest mocno uszkodzony, błotnik zderzak i krzywa felga. Niestety po wypadku nie odpala, na komputerze jest napisane żeby zajrzeć do instrukcji która jest po polsku. Prawdopodobnie po wypadku odcięło zapłon. czy ktoś wie jak skasować ten błąd. trzeba podpinać do kompa czy jest jakis klucz serwisowy czy cos w tym stylu??

Wylacznik bezwladnosciowy sobie włącz. Zawsze przy większym wstrzasie auta powinien odciąć zapłon czy pompę paliwa nie pamiętam już.

Ostatnia edycja:
na komputerze jest napisane żeby zajrzeć do instrukcji która jest po polsku

No ja tu tu czegoś nie rozumiem! Jest napisane, żeby zajrzeć do instrukcji, to DLACZEGO TEGO NIE ZROBISZ?! Tam jest napisane gdzie znaleźć przycisk, który pozwoli Ci uruchomić samochód po stłuczce.
Nie masz instrukcji po polsku? Znajdziesz ją tutaj w wersji on-line: http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa

Jeżeli to Ci pomoże, to kiedyś robiłem zrzut z instrukcji do 159 w tym temacie dla kolegi z forum (w załączniku).

Załączniki

• 159.gif
    159.gif
    122.8 KB · Wyświetleń: 3,817
Ostatnia edycja:
nie chce sie wymadrzac, ale wlasnie wylacznik bezwladnosciowy zasilania jest po to abys 5x pomyslal zanim uruchomisz auto. Piszesz o stluczce, wierz mi, poduszki nie strzelaja przy stluczce. Oberwala podluznica i to solidnie.
To nowe auto, masz assistance, zadzwon, niech zabiora auto na lawecie do serwisu. To ze ucierpialy tylko plastiki jest najczesciej zludzeniem, a prawdziwe straty mozna ocenic o sciagneciu blach i plastikow. Wystarczy, ze zdarla sie izolacja z przewodow zasilajacych a pozar bedzie kwestia czasu.

Na marginesie: sorry, Twoja beztroska mnie powala.

Powiem więcej - jak widzę po dacie rejestracji usera to łatwiejsze dla niego było przejść przez cały proces rejestracji na forum, aktywować konto by później napisać tego posta z pytaniem, niż po prostu zajrzeć do instrukcji...

No ja tu tu czegoś nie rozumiem! Jest napisane, żeby zajrzeć do instrukcji, to DLACZEGO TEGO NIE ZROBISZ?! Tam jest napisane gdzie znaleźć przycisk, który pozwoli Ci uruchomić samochód po stłuczce.
Nie masz instrukcji po polsku? Znajdziesz ją tutaj w wersji on-line: http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa

Jeżeli to Ci pomoże, to kiedyś robiłem zrzut z instrukcji do 159 w tym temacie dla kolegi z forum (w załączniku).

źle napisalem, instrukcja jest w języku włoskim :)

---------- Post dodany o godzinie 10:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:32 ----------

nie chce sie wymadrzac, ale wlasnie wylacznik bezwladnosciowy zasilania jest po to abys 5x pomyslal zanim uruchomisz auto. Piszesz o stluczce, wierz mi, poduszki nie strzelaja przy stluczce. Oberwala podluznica i to solidnie.
To nowe auto, masz assistance, zadzwon, niech zabiora auto na lawecie do serwisu. To ze ucierpialy tylko plastiki jest najczesciej zludzeniem, a prawdziwe straty mozna ocenic o sciagneciu blach i plastikow. Wystarczy, ze zdarla sie izolacja z przewodow zasilajacych a pozar bedzie kwestia czasu.

Na marginesie: sorry, Twoja beztroska mnie powala.

Troche Ci to wymądrzanie nie wychodzi, samochód oberwał bardziej na koło dlatego airbag wyskoczył, nie potrzebuje tu zbędnych komentarzy tylko proszę o podanie sposobu w jaki kasuje się ten błąd!!

źle napisalem, instrukcja jest w języku włoskim :)

---------- Post dodany o godzinie 10:38 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:32 ----------

Troche Ci to wymądrzanie nie wychodzi, samochód oberwał bardziej na koło dlatego airbag wyskoczył, nie potrzebuje tu zbędnych komentarzy tylko proszę o podanie sposobu w jaki kasuje się ten błąd!!
Rzeczywiscie, moj blad. Uderzenie w kolo aktywuje airbag. Jezdzac po Wroclawiu to nawet byloby wygodne, mialbym na czym oprzec glowe gdy stoje w korku...
Gratuluje wiec rozwagi ponownie.

dajcie sobie chłopaki spokój z odpisywaniem bo jak widać bravo wiel lepiej :rofl:
po co się stresować...

dajcie sobie chłopaki spokój z odpisywaniem bo jak widać bravo wiel lepiej :rofl:
po co się stresować...

zadałem chyba dość proste pytanie w jaki sposób należy ponownie uruchomić samochód po odcięciu zapłonu, w odpowiedzi dostaje głupie dogaduszki pseudorzeczoznawców, więc proszę jeszcze raz pozostałych użytkowników forum o informacje jak rozwiązać ten problem. Dodam że rozrusznik obraca silnikiem ale nie odpala.
W instrukcji nie ma KONKRETNEJ informacji jak należy postępować.

W instrukcji nie ma KONKRETNEJ informacji jak należy postępować.

strona 88 instrukcji z linku który podał Franek Strzelba

ciekawa procedura... wymaga uzycia kierunkowskazów :D

najpierw trzeba umieć czytać ze zrozumieniem!

Ostatnia edycja:
zadałem chyba dość proste pytanie w jaki sposób należy ponownie uruchomić samochód po odcięciu zapłonu, w odpowiedzi dostaje głupie dogaduszki pseudorzeczoznawców
Stary dostałeś kilka odpowiedzi wystarczy użyć mózgu. Nikt nie ma obowiązku odpowiadać na twoje pytanie, jak szukasz specjalisty to oddaj auto do serwisu.

ciekawa procedura... wymaga uzycia kierunkowskazów :D
Też jestem zaskoczony procedura odblokowania paliwa. :D

Ostatnia edycja:
Podobnie jak wszystkie fiaciory oparte na tym samym komputerze głównym.

mam identyczny problem, może ktoś napisać krok po kroku jak odblokować bravo po uderzeniu?
dodam że nie mam instrukcji lub puścić sygnał na tel to oddzwonię 501494618 z góry dzięki

mam identyczny problem, może ktoś napisać krok po kroku jak odblokować bravo po uderzeniu?
dodam że nie mam instrukcji lub puścić sygnał na tel to oddzwonię 501494618 z góry dzięki

Sprawdzałeś na forum Fiata? Tam chyba prędzej ktoś pomoże "krok po kroku"

...W instrukcji nie ma KONKRETNEJ informacji jak należy postępować.
Jest dokładna krok po kroku z obrazkami, a ta jest skrócona
-Wyłącznik zapłonu ON
-prawy kierunkowskaz ON
-prawy kierunkowskaz OFF
-lewy kierunkowskaz ON
-lewy kierunkowskaz OFF
-prawy kierunkowskaz ON
-prawy kierunkowskaz OFF
-lewy kierunkowskaz ON
-lewy kierunkowskaz OFF
-Wyłącznik zapłonu OFF

Ostatnia edycja:
Witam , robię tak jak w instrukcji ale nie działa mi to niestety , świecie mi tylko prawy kierunkowskaz i nic wiecej potem . Wiec w czym problem może wiecie ?

Amortyzatory
Powrót