[MiTo] Spalanie w Mito

U mnie przy ruszaniu (dynamicznym, ale nie do przesady znowu) wyświetlają się czasem kosmiczne wartości w stylu 35l / 100km. Oczywiście po kilku sekundach maleją do normalnych, ale trochę to schizujące...czy u Was też tak? (Auto ma 1.4 TB, 155 koni, 53 tyś przejechane, kupione-używane)

To jest absolutnie normalne, przy przyspieszaniu auto zużywa najwięcej energii. Zużycie chwilowe daje Ci jakiś ogląd nt. średniego spalania przy jeździe jednostajnej i to po prostej nawierzchni. W każdym innym przypadku - przyspieszanie, hamowanie, z górki, pod górkę, te wartości od średniej będą mocno odbiegały. Pomocne przy jeździe eko, ale szybko się nudzi, chyba już lepiej obserwować wykres doładowania turbiny.

od silnika, musi mieć turbine! ;)
no i wyświetlacz MATRIX - to chyba było w dopłacie kiedyś

Oczywiście miałem na mysli wersję silnikową. To zrozumiałe, że wykres turbiny raczej tylko w aucie z turbo :)

Oczywiście miałem na mysli wersję silnikową. To zrozumiałe, że wykres turbiny raczej tylko w aucie z turbo :)

wykres doładowania turbiny pojawia się tylko w trybie D, sposób uruchomienia jest identyczny w MiTo i Giulietta

jeśli wykres się nie pojawia to:
1. musi być silnik z turbo
2. musi być wyświetlacz matrix
3. ustawić przełącznik DNA w tryb N
4. włączyć radio
4. przełącznikiem na czubku dźwigni obsługującej wycieraczki przełączać tak długo ekrany komputera tak długo aż pojawi się nazwa odtwarzanej stacji radiowej
5. wejść do menu komputera pokładowego (na lewo od kierownicy, w MiTo tam gdzie jest panel regulujący oświetlenie, światła przeciwmgłowe...)
6. znaleźć opcję dotyczącą wyświetlania stacji radiowych i ją wyłączyć
7. przestawić DNA w tryb D
8. na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik doładowania turbiny
9. przestawić DNA w tryb A
10. na wyświetlaczu pojawi się cyfrowy prędkościomierz

Mito 1.4 120KM
trasa eco emeryt, do 100km/h ~ 7L
trasa normalnie, do 150km/h ~ 9L
Wwa eco ~9L, ostro 11L, max 13L

1.3 Multijet W mieście ok 6,5l/100, ale jeżdżę spokojnie :) W trasie przy spokojnej jeździe ok 4,2, przy prędkościach powyżej 140km/h ok 7,0l/100km!

Amortyzatory
Powrót