[Giulietta] CanBus - Ledy SMD

• Autor wątku Autor wątku TOM & JULIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TOM & JULIA

Guest
Witam , chciałem wymienić żarówki na Ledy ale jak wiadomo w nowych samochodach nie jest to takie prosto.
W drzwiach obyło się bez problemu znalazłem niedrogie, ładnie pasujące i nieźle święcące takie cudeńka oczywiście na allegro
1481283016.jpg

do bagażnika też można wsadzić leda bo również nie jest podłączony do Can_Busa
polecam coś takiego bo świeci 360*

t105smdwhite.jpg

Problem pojawił się przy tablicy rejestracyjnej , kupiłem jakiś Chiński produkt o dźwięcznej nazwie CAN BUS W5W/T10 2 SMD/LED 5050 CANBUS1477948178.jpg

Okazało się że komputer w Julce wywala komunikat o przepalonej żarówce ,
teraz nie wiem czy to wina tego akurat egzemplarza czy w ogóle nie można wstawiać ledów SMD w instalację CANBus.

Macie jakieś doświadczenie lub sprawdzonego sprzedawcę ?

Okazało się że komputer w Julce wywala komunikat o przepalonej żarówce ,
teraz nie wiem czy to wina tego akurat egzemplarza czy w ogóle nie można wstawiać ledów SMD w instalację CANBus.
?

Musisz szukać odpowiednich Led pod CAN.

Cały myk polega na tym żeby szeregowego oporu (jeśli jest takowy bo diody moga być już połączone w szereg na 12V) dać równoległy. Pięknie oszuka on body ale to co zaoszczędzimy na energii w żarówce (bo chyba to jeden z aspektów stosowania ledów) to wytracimy na tym oporze podgrzewając okolicę przy okazji. Aczkolwiek może być tak (trzeba by sprawdzić) że diagnostyka jest przeprowadzana tylko przy załączeniu zasilania lamp i tylko przez chwilę trzebaby body oszukiwać jakims układzikiem. No i niektóre LEDY (chyba własnie te "szeregowe" lubią sobie świecic cały czas (jarzą się po wyłączeniu)
BTW -to nie ma nic wspólnego z CAN-em, utarło sie tak bo zwykle zaimplementowana diagnostyka oświetlenia idzie w parze z linią CAN w aucie która jednakże oświetleniem sie steruje.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót