[Giulietta] Blue&Me

Sierek

Nowy
Auto
Gulietta QV
Media Player w systemie B&M ma dość denerwującą przypadłość odtwarzania utworów wg kolejności alfabetycznej nazw. Żeby odtworzyć album w kolejności oryginalnej konieczne jest dodanie do nazwy nr kolejnego utworu na płycie. Ręczna edycja jest dość uciążliwa i pracochłonna. Znalazłem mały programik, który ten problem wykonuje automatycznie. Dodatkowo może uporządkować pendrive i usunąć zbędne pliki.

Link http://www.spoelstrait.nl/BluMeUSB/ kosztuje 5 euro. Wersja demo uzupełni 10 utworów.

Używam tego programu od kilku lat i też polecam. Zaletą jest pełna kontrola nad zmianą nazw, ale nie zawsze automatem da się dodać numery do nazw na podstawie nazw plików.

Samochody bez Blue&Me się powinno zakazać produkować. Przyjemnośc ze sterowania iPodem z kierownicy jest nie do przecenienia.

Sterujesz iPodem czy raczej iPod służy jako dysk dla B&M sterowanego z kierownicy?
Pytanie retoryczne :)

Poza tym bez przesady - istnieje wiele rozwiązań bardziej elastycznych, z lepszym jakościowo dźwiękiem i również sterowanych z kierownicy.
Natomiast trudna do przecenienia jest pełna integracja i ergonomia systemu głośnomówiącego i zarządzania telefonem. Brat ma Mitsubishi ASX - tam to jest masakra.
Za to ma protokół A2DP i może rzeczywiście odtwarzać muzykę z iPoda (a nie tylko korzystać z jego pamięci).

I tu sie sam zdziwilem po zakupie. Moje Blue&Me steruje calym ipodem, jego menu jest przerzucone na komputer miedzy zegarami (czyli wybor autora, playlisty, plyty itd). Co ciekawe nie potrzeba do tego tego dodatkowego interfejsu. A dzwie jak juz pisalem w jakims innym watku naprawde OK, porownywalny z osiagnietym w poprzednim samochodzie z Blaupunkta Bremen MP76 zestrojonego wbudowanym mikrofonem (glosniki fabryczne).
Co mile korektor mozna ustawiac per źródło i ktoś pomysłowo nawet usunął z ustawien dla radia suwak 16kHz aby nie podbijac szumow pasma FM.
Pytanie czy mozna jakos wylaczyc skakanie przy zmienioe wejscia przez fale srednie, chcialbym aby tylko przeskakiwal zakresy FM i wejscie CD lub iPoda.

To nie menu iPoda jest przerzucone tylko widzisz menu Blue&Me. Będziesz miał takie same jak zamiast iPoda wsadzisz pendrive'a. Proste sprawdzenie: możesz jednocześnie z Blue&Me regulować głośność bezpośrednio na iPodzie lub sterować odtwarzaniem?
Niestety wykluczenie zakresu fal średnich przy wyborze źródła jest ogólnie dostępnymi metodami (z menu) niemożliwe.

To nie menu iPoda jest przerzucone tylko widzisz menu Blue&Me. Będziesz miał takie same jak zamiast iPoda wsadzisz pendrive'a. Proste sprawdzenie: możesz jednocześnie z Blue&Me regulować głośność bezpośrednio na iPodzie lub sterować odtwarzaniem?

Nie moge, odtwarzacz przejmuje kontrole nad iPodem. Podobnie na iPhone4 odtwarzacz przejmuje aplikacje iPod. Czasami trzeba przy iPhone4 zaczekac z minutę jak radio zauwazy go jako Media Playera. Super sprawa jest automatyczne sciszanie muzyki z media playera w momencie jak odzywa się lektorka nawigacji z iPhone.
Generalnie do szczescia brakuje tylko aby na komputerze pokladowym pokazywaly sie strzalki z nawigacji i odleglosc od zakretu. Natomiast przy probie jakiejkolwiek aktualizacji Blue&Me mam ciagle komunikat "USB data configuration error"

iPod pełni tylko funkcję dysku zewnętrznego. Odtwarzacz Blue&Me nie przejmuje kontroli tylko traktuje iPoda jak zwykły nośnik zewnętrzny a odtwarza muzykę sam.

iPod pełni tylko funkcję dysku zewnętrznego. Odtwarzacz Blue&Me nie przejmuje kontroli tylko traktuje iPoda jak zwykły nośnik zewnętrzny a odtwarza muzykę sam.

IMG_1364.jpgIMG_1363.jpg

Blue&Me przejmuje kontrolę nad iPodem, na wyświetlaczu komptera jak i radia mam wszystkie informacje z iTunes w tym playlisty, autorów, albumy, rodzaje muzyki itd. Informacje te pojawiają się od ręki bez jakiegoś skanowania katalogów, co przy 120 GB danych zajęłoby chyba z kilkanaście minut.

Poza tym nie mam na Ipod-e ustawionego trybu twardego dysku, korzystam wyłącznie z biblioteki synchronizowanej przez iTunes, której nie widać wprost jeżeli ustawisz iPoda jako HDD.

Ostatnia edycja:
Te same informacje na wyświetlaczu komputera w oka mgnieniu masz z dowolnego pendrive'a (B&M ma zaskakująco sprawne indeksowanie). Warunek - pliki muszą być otagowane a jeśli korzystasz z playlist - muszą istnieć na pendrive.

Poza tym jeśli Twoim zdaniem to Ipod odtwarza muzykę "pod kontrolą Blue&Me", to jakim sposobem trafia ona z powrotem do głośników? B&M nie ma protokołu A2DP. Po kabelku USB?

Skończmy już tą dyskusję, jest wiele ciekawszych tematów związanych z B&M do eksploracji... :)

;-)
Wszystkie iPody maja sygnal analogowy na dolnym zlaczu. Wiekszosc dockow do ipoda, ma oprocz wyprowadzenia na kabel do synchronizacji/ladowania rowniez analogowe wyjscie line out. Nieco inaczej jest z iPhone 4, ktory na takich dockach po analogu grac nie chce i trzeba do niego dokupywac specjalne dedykowane docki z obsługą iPhone 4. Pewnie sprawa jakis patentow Apple, za ktore producent akcesorii musi uiscic oplatę.

Roznica miedzy trybem HDD a natywnym trybem ipoda jest taka, ze w trybie dyskowym w zaden sposob ipodem nie mozesz sterowac, zachowuje sie on jak standardowy HDD, gdzie USB jest tylko interfejsem do ladowanie i transmisji danych. Czyli mozesz jednoczesnie widziec iPoda jako dysk i zapuscic sobie niezaleznie odtwarzanie z niego piosenki. Tyle, ze w tym trybie dzwiek analogowy nie pojdzie po kablu USB, idzie tylko na wyjscie sluchawkowe.

Tryb sterowania mozna wlasnie poznac po tym, ze urzadzenie sterujace przejmuje wtedy kontrole nad ipodem, samo sterowania ipoda jest zablokowane. Taki tryb maja np amplitunery Pioneera, gdzie cale menu ipoda jest przerzucone na TV, a pilotem amplitunera sterujesz funkcjami ipoda wyswietlonymi na telewizorze.W takim trybie Blue&Me przejmuje rowniez sterowanie w mojej wersji BM.

Nie mam natomiast pojecia po co wymyślili w takim razie ten dodatkowy adapter do Blue&Me, skoro wszystko co potrzebuje od iPoda B&M obsluguje natywnie, bez tego interfejsu.
Moze on byl dedykowany do jakis starszych wersji softu ?

Nie mam systemu blue&me, a chciałabym odtwarzać muzykę z ipod'a w aucie. Czy oprócz tego urządzenia na fale radiowe mam jeszcze jakieś alternatywy?

Wejście aux jeżeli takie posiadasz w swojej wersji radia. Poszukaj w schowku przed pasażerem po prawej na górze. Jeżeli jest będzie lepsza jakościowo i pewniejsza niż transmisja radiowa, przy której w większych miastach możesz mieć konieczność przestawiania kanału bo sygnał z transmitera nałoży CI się z lokalną stacją radiową.

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie problem w tym, że nie ma w oryginalnym radiu zupełnie żadnej możliwość podłączenia czegokolwiek. Myślałam, że można "doinstalować" do radia wejście aux lub usb. Niestety zupełnie się na tym nie znam, a u dealera powiedzieli mi, że to bardzo skomplikowane i takie wyjście usb będzie kosztowało ok. 1500 zł, jeżeli w ogóle się da je zrobić. Jednak pomimo braku wiedzy elektroniczno-motoryzacyjnej nie wydaję mi się, żeby nie było żadnej innej opcji... Nie zdawałam sobie sprawy, że w całkiem porządnym aucie z 2011 roku, puszczanie muzyki z ipod'a może aż tak problematyczne...

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie problem w tym, że nie ma w oryginalnym radiu zupełnie żadnej możliwość podłączenia czegokolwiek. Myślałam, że można "doinstalować" do radia wejście aux lub usb. Niestety zupełnie się na tym nie znam, a u dealera powiedzieli mi, że to bardzo skomplikowane i takie wyjście usb będzie kosztowało ok. 1500 zł, jeżeli w ogóle się da je zrobić. Jednak pomimo braku wiedzy elektroniczno-motoryzacyjnej nie wydaję mi się, żeby nie było żadnej innej opcji... Nie zdawałam sobie sprawy, że w całkiem porządnym aucie z 2011 roku, puszczanie muzyki z ipod'a może aż tak problematyczne...

Mozesz kupić transmitter puszczający sygnał na falach radiowych, będziesz go wtedy odbierała poprzez radio - jak normalną stację radiową.
Wada jest nieco gorsza jakość i konieczność przestawiania kanału w większych miastach, gdzie mogą pojawić się stacja radiowe nadającej na częstotliwości, która akurat wybrałaś.
Na allegro jest tego na kilogramy
http://allegro.pl/sprzet-car-audio-transmitery-14172

może jest jak w radiach z Bravo bez B&M
czyli z tyłu jest wtyczka do kabelka AUX.
Ale to by się raczej wiązało ze zdjęciem panelu, żeby wyjąć radio i to sprawdzić...Albo najpierw ogarnąć jaki schemat radia, co by nie pruć niepotrzebnie deski

Ciao! Miałem taki sam problem i... kupiłem sobie najpierw transmiter ,gdzie można podłączyć pena ( gniazdko USB)itp. Ale to nie najlepsze rozwiązanie bo podłączasz to coś do gniazdka zapalniczki a potem ustawiasz swoją częstotliwość w tym urządzeniu i w radiu i te połączenie jest nie najlepsze . Kupiłem więc piękne radio Clarion clarion 201.JPG i wszystko jest ok . Transmiter kosztuje około 100 więc po co wydawać 1500 pln ??? (mogę odsprzedać za umowną ceną )

Zmieniarka cyfrowa

A nie prościej kupić jakąś zmieniarkę cyfrową np. XCARLINK? Jest np. na Allegro.

Amortyzatory
Powrót