[Giulietta] tempomat Giulietta

godol

Nowy
Auto
Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30
Na początek się przywitam. To moja pierwsza Alfa i ma na imię Giulietta:)

Mam pytanie odnośnie tempomatu. Nigdznie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy tempomat z Mito pasuje do Julki. Otóż w naszej Julce nie ma tempomatu bo osoba która zamawiała auto zapomniała zaznaczyć że ma być na wyposażeniu. Chciał bym teraz dołożyć do niej tempomat i wiem że trzeba wymienić cały moduł przełączników. Dealer powiedział że może mi zamówić całość z Alfy (drogo) lub mogę mu przynieść część (stalk) a on zrobi resztę. Nie ukrywam że wolę używkę z allegro z Mito za 200zł niż płacić 200EUR za nową część.

Na początek się przywitam. To moja pierwsza Alfa i ma na imię Giulietta:)

Mam pytanie odnośnie tempomatu. Nigdznie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy tempomat z Mito pasuje do Julki. Otóż w naszej Julce nie ma tempomatu bo osoba która zamawiała auto zapomniała zaznaczyć że ma być na wyposażeniu. Chciał bym teraz dołożyć do niej tempomat i wiem że trzeba wymienić cały moduł przełączników. Dealer powiedział że może mi zamówić całość z Alfy (drogo) lub mogę mu przynieść część (stalk) a on zrobi resztę. Nie ukrywam że wolę używkę z allegro z Mito za 200zł niż płacić 200EUR za nową część.

Na alle widzialem komplet przelacznikow z Julci za 350PLN:

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-tempomat-alfa-giulietta-2010-i1564198259.html

Cena niezła, ale temat już przećwiczony. Niestety wymaga to zmiany wiązki i oprogramowania body. Nie do wykonania nawet w serwisie bez pomocy fabryki.
Przynajmniej wg informacji z mojego serwisu. Może Twój ma temat lepiej opanowany? Jestem żywotnie zainteresowany rozwiązaniem tego problemu :)

Ostatnia edycja:
Z mojego bardzo dogłębnego śledztwa też wynika że z dołożenia tempomatu nici mimo że przełaczniki mito julka grande są takie same.
Chyba że oprócz wiązek (czego sobie nie wyobrażam bez rozprucia połowy wnętrza - raczej realne jest dołozenie przewodu z pinem do już istniejącej co już przećwiczyłem)i przełącznika wymienisz także body comp. No chyba że masz w nim aktywną opcję co da się sprawdzić ale nie aktywować.

Ostatnia edycja:
Można użyć oryginalnego przełącznika z Giulietty i tempomatu np. WAECO

kolego lechtak,
Możesz coś więcej napisać na temat tego rozwiązania? Montowałeś taki zestaw w swoim samochodzie? Jeśli tak to napisz który model WAECO wybrać i kto Ci to robił? Czy ten tempomat WAECO komunikuje się poprzez CAN bus oraz czy jest widoczna ikonka tempomatu na zegarach. Sorry za tyle pytań i z góry dzięki za odpowiedź.

Nie montowałem, ale miałem zamiar. Nie wykluczone ze wrócę do tematu.

A wiec tak do julki pasuje tylko tempomat z julki, sama wymiana jest wystarczajaca! Instalacja pod tempomat jest komputera tez nie trzeba wymieniac jedyne co nie bedzie dzialac to kontrolka na wyswietlaczu ale reszta dziala bez zarzutu - na allegro tempomat chodzi po 350 zl, ewentualnie wchodzi jeszcze robocizna ok 200 zl.

Czy jestes tego pewny?? Moje dotychczasowe ustalenia (posunęły sie naprzód w dobrą stronę) mówią że: trzeba zmienić przełącznik zespolony (alternatywą jest jakis hand made gdy nie chcemy ściagac kierownicy, grzebać przy poduszkach itp), dołożyć wiązkę tzn jeden przewód do BC i co najważniejsze uruchomić funkcję w BC. ASO twierdzi że sie nie da ale FES od wersji 3.04 to umozliwia i sa osoby które to zrobiły. Ja czekam na implementacje tej funkcji w alfaobd gdyż na FESa nie mam licencji.
Obstawiam tez że jest lampka w zestawie wskaźników (u mnie jest choć tempomatu nie mam i łatwo to sprawdzić np robiąc self test zegarów) i w momencie uruchomienia pojawi sie komunikat na wyświetlaczu.

Ostatnia edycja:
Tak jestem pewny - dowiadywalem sie diagnostow w aso - wiazka jest napewno, komputera zmieniac nie trzeba (nielogiczne by byla produkcja roznych komputerow) po prostu albo tempomat jest albo nie ma ale w komputerze wszystkie funkcje sa zakodowane. W 100% bede wiedzial w weekend bo bede montowal przelacznik zespolony.

Tak jestem pewny - dowiadywalem sie diagnostow w aso - wiazka jest napewno, komputera zmieniac nie trzeba (nielogiczne by byla produkcja roznych komputerow) po prostu albo tempomat jest albo nie ma ale w komputerze wszystkie funkcje sa zakodowane. W 100% bede wiedzial w weekend bo bede montowal przelacznik zespolony.
Jestes pewny że usłyszałes takie info w ASO ;-) ale Czasem na diagnostów w ASO trzeba popatrzeć z przymrużeniem oka ;-).

Ja mogę napisać o miciaku:
U mnie wiązki na 1000% nie ma, podobnie jak pinów we wtyczce do BC(tzn teraz juz jest bo pociagnąłem przewód). Opcja na 1000% nie aktywna. Stwierdzone naocznie i osobiście. Być może w julce się w już w to nie bawią.

Komputera faktycznie zmieniać nie trzeba w świetle ostatnich osiągnięć twórców FES-a (aczkolwiek wg elektryków z mojego ASO własnie trzeba zmienić bo examiner nie ma narzędzi do aktywacji opcji. To było info z marca br). A nr seryjne komputerów takie same więc wiedziałem że prędzej czy później ktos monopol fabryki złamie. Wymiana pająka to sprawa oczywista.
Zresztą wiele jest nieścisłości przy produkcji: ja np. nie mając przeciwmgielnych z przodu mam instalację (tzn przewody i przekaźnik) ale opcja i tak w BC nieaktywna. Kto inny kabelków nie miał.

Ostatnia edycja:
W mojej wersji przy wykonaniu testu wskaźników włącza kontrolkę od tempomatu, czyli jest aktywny. Nie wiem czy jest wiązka ale wkrótce sprawdzę i dam znać.

W mojej wersji przy wykonaniu testu wskaźników włącza kontrolkę od tempomatu, czyli jest aktywny. Nie wiem czy jest wiązka ale wkrótce sprawdzę i dam znać.
Jeśli mówimy o tym teście gdzie wszystko sie świeci, macha wskazówkami i buczy to oznacza ze jest dioda i że reaguje na komendy z CAN. Nie oznacza to że tempomat jest aktywny bo w tym tescie nie łaczysz się nawet z wezłem body a z wezłem wskaźników. Wiązkę sprawdzisz albo ściagając poduszkę i sprawdzając wtyczkę (piny 8-10) lub rozbierając wtyczkę przy BC (nie wiem jak w julce ale w mito trochę trzeba gimnastyki bo kabelek krótki wystaje tuz nad pedał sprzegła. Ale dla chcącego nic trudnego. A masz FES-a??

Tak mam CDIF troszkę lepszy od KTSa. Czyli moduł tempomatu jest w BC czy w sterowniku silnika ? gdzieś czytałem ( forum Fiat Grande P) ze wystarczy zmotać wiązkę i podłączyć zasilanie do odpowiedniego pinu i Tempomat jest aktywny.

Ostatnia edycja:
,

Tak mam CDIF troszkę lepszy od KTSa. Czyli moduł tempomatu jest w BC czy w sterowniku silnika ? gdzieś czytałem ( forum Fiat Grande P) ze wystarczy zmotać wiązkę i podłączyć zasilanie do odpowiedniego pinu i Tempomat jest aktywny.
Tempomat jest zaszyty w body compie (choć oczywiście przesyła dane do ECU silnika) i body w fabryce jest ustawiony pod opcje i nr nadwozia i trzeba go "aktywowac". Z tego co wiem tą opcję ma teraz tylko Fiat Ecu Scan. Trwają pracę na wdrożeniem tego w alfaobd, twórca być może prześle mi do niedzieli wersję do testów. Nie wiem jak z examinerami (sąsiad mechanik w ASO mówił mi że dostali nową wersję) ale do niedawna tak jak pisałem w ASO mówili że się nie da.

Musze sprawdzić czy jest aktywacja tempomatu. Masz moze opis pinów w body comp. do tempomatu?

- Mito ma BC na BSI Delphi tak samo jak Fiat Grande Punto oraz Fiat 500.
- wszystkie dane w tym modelu są zapisywane do eepromu 93C86 (2048 byte) kolega pisze program do odczytywania tego eepromu za pomocą kabla OBD.
- mam prośbe aby zamieścić zrzut z menu informacyjnego BSI z auta gullietty, może kolega coś wymądrzy.
- takie samo pytanie zadałem na forum fiata ale oni chyba nie mają FES-ów ani AlfaOBD.

Bubu kilku userów ma FES-a bo aktywowali nimi tempomat w GP
W alfaobd na razie wysypaliśmy się na proxy alignment. Twórca ma urlop więc na razie trzeba poczekać ale chyba to ogarnie. Ale o ile mnie pamięć nie myli pisał że uruchomił proxy dla 147-mki.

- w 147 dzieki chyba 3 userom beta -testerom z naszego forum 147 udało sie autorowi programu alfaOBD uruchomić Proxy Alignment w 147 jakieś 3 miesiące temu.
- autor alfaOBD trochę kręcił z Proxy ale koledzy posiłkowali się już wtedy uruchomionym proxy na FES-ie, ale w końcu się udało.
- ciekawi mnie jakie BC ( jakiej firmy ) ma gullietta ?

To samo co miciak, GP itd. Oczywiście każdy ma ciut inny soft (ilośc drzwi, dna, inne dzienne jakieś opcje itp).
Tak przynajmniej wynika z elearna zarówno opisu jak i schematów bo sam nie sprawdzałem na żywo.

Amortyzatory
Powrót