Napisał
niko999
wymieniłem olej.Wlałem 2l a zlałem ponad 1.83 generalnie nie wiem co mysleć odnośnie tego niby wycia..bo dziś jadąc np 4,5 bieg 70-100km/h i przyspieszając dochodzi takie wycie jakby z pod maski wbijając na luz cichnie całkowicie ale mimo,że auto toczy się na luzie a dodam gazu to znów pojawi się.. nie wiem czy skrzynia pracuje tez jakoś na luzie w sensie,że bez biegu jadąc na luzie dodając gazu wyło by coś ze skrzyni?
dodam 9 tys km temu był zmieniany rozrząd z pompą wody oe fiat/alfa w serwisie Fiata i na postoju po jeździe jak otworze maskę to to wycie (lub coś podobnego do tego) słychać tam z okolic jak kręci się to wszystko czyli rozrząd/pompa wody/alternator z tamtych okolic coś dochodzi.. z tym,ze rozrząd pompa wody nowa w serwisie fiata więc raczej dobrze założone wszystko
planuje oddać auto do serwisu niezależnego w Krakowie gdzie robią alfy ale jeszcze uprzednio sam chciałem jakoś to sprawdzić.Jeszcze gdzies po głowie mi chodzi ''pękniecie kolektora'' bo może mi się wydaje ale podczas jazdy jest jakby głośno przyspieszając..ale wszystko cichnie jak ujmę gaz i wrzucę na luz a zas jak wspomniałem jak na luzie dodam gazu tak do 2.5tys obrotów to znów usłysz się to wycie czego siedząc na postoju w kabinie i dodając gazu nie slychać... ma ktoś jakiś pomysl?