[Giulietta] Felgi do Giulietty

• Autor wątku Autor wątku Marcin_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panowie pytanie :)
Planowałem dołożyć dystans do felg, ale teraz mam dylemat. Pierwotnie przymierzałem 5mm, ale dużej różnicy nie ma więc pomyślałem o 10mm. To jest optimum przy mojej feldze, ale problem dotyczy piasty. Już przy 5mm bałbym się zakładać dystansu bez kołnierza, bo za mało go zostaje na piaście żeby felga opierała się na piaście i wszystko było wycentrowane. Patrze na dystans 10mm z kołnierzem a tam max długość kołnierza na piaście 9mm (tak aby dystans przylegał do piasty) i dupa. Na przedniej osi kołnierz na piaście wystaje około 15 mm więc te 10mm odpadają na tę chwilę. Widziałem też akcje ze "ścinaniem" kołnierza piasty, ale to mi się nie widzi za bardzo.
Jak to rozwiązać? Szerszy 15 mm nie wchodzi w grę.

Po "krótkich" poszukiwaniach felg w końcu trafiłem na ten temat i zdecydowałem się na kupno od Rafała (@alces1).

Miły oraz sprawny kontakt, przesyłka bezpiecznie zapakowana i oczywiście felgi są w bardzo dobrym stanie. Z czystym sumieniem polecam.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    118.1 KB · Wyświetleń: 56
  • 2.jpg
    2.jpg
    128 KB · Wyświetleń: 59
milkes

vent0

jakie tam macie oponki ?

Mam i ja :-) oponki Hankook Ventus Prime 3 225/45/17
263.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Też mam od Rafała [MENTION=248]alces1[/MENTION] , te same co Ty. Też wszystkim polecam zakupy u Rafała.
U mnie to zimowy komplet z Goodyear Ultragripp 225/45R17 ;-)

Temat pewnie wałkowany z milion razy, ale widzę, że parę osób kupiło teraz oemowe koła gdzieś od forumowicza, to zapytam :) Gdzie najlepiej kupić oryginalne 18" telefony z Giulietty? Na tapecie jest wrzucenie dużego Brembo do końca wakacji = oryginalne 16" koła na zimę już nie podejdą. Jak nie uda mi się czegoś fajnego do tego czasu kupić, no to zimówki wlecą na Ronale, niemniej chciałbym na zimę coś innego. Podobno wszytskie te 'fajne' customowe felgi typu Japan Racing są strasznie miękkie i szkoda na to kasy.

Temat pewnie wałkowany z milion razy, ale widzę, że parę osób kupiło teraz oemowe koła gdzieś od forumowicza, to zapytam :) Gdzie najlepiej kupić oryginalne 18" telefony z Giulietty? Na tapecie jest wrzucenie dużego Brembo do końca wakacji = oryginalne 16" koła na zimę już nie podejdą. Jak nie uda mi się czegoś fajnego do tego czasu kupić, no to zimówki wlecą na Ronale, niemniej chciałbym na zimę coś innego. Podobno wszytskie te 'fajne' customowe felgi typu Japan Racing są strasznie miękkie i szkoda na to kasy.
u kolegi Rafała, czyli u mnie:)
ale po szczegóły zapraszam na prv.
Pozdrawiam.
Rafał

Witam wszystkich, chciałbym zapytać czy warto przejść z felg 17" i opon 225/45 na 18" i opony 225/40 na zimę, czy to trochę przesada? Od wielu osób słyszałem że na zimę lepiej zostać przy mniejszym rozmiarze. Generalnie temat rozważam, bo obecny komplet 17" na zimę mi się średnio podoba (tzn. nie jest najgorszy, ale też nie jest najlepszy), a i tak mam dwie opony obowiązkowo do wymiany, ze względu na wiek opon. Ponadto rozważąm wymianę dwóch pozostałych opon. Obecnie mam 18" turbiny i to one ewentualnie wylądowałyby w sezonie zimowym, a na lato możliwie że kupiłbym nowy komplet, a ten 17" sprzedał. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy ktoś z Was ma/miał może komplet 18" zimą? Czy lepiej po prostu zostać przy 225/40 i rozważyć wymianę 17" felg?

Ostatnia edycja:
Mam 18" na lato i na zimę. Komfort użytkowania jest taki sam. Nie ma żadnej różnicy oprócz ewentualnego hałasu opon. To już nie te zimy, gdzie mamy pełno śniegu i błota pośniegowego. Wtedy sens praktyczny ma zakładanie opony węższej, aby "wgryzała" się lepiej w śnieg. Aktualnie jak masz tu i tu 225 to żadna różnica. Wysokość 45 do 40 też jest praktycznie nie odczuwalna (tak, jeździłem na jednym i drugim zestawie, więc piszę z własnego przykładu).

to jest cena z ASO. Tyle te felgi w detalu kosztują.

Potwierdzam. Prawdopodobnie ASO za wszelką cenę nie chcą ich sprzedawać.

- - - Updated - - -

świetnie wyglądają~!

- - - Updated - - -

drogo strasznie... można za pół tej ceny.

- - - Updated - - -

19 byłoby przeginką! zdecydowanie.

- - - Updated - - -

jak się mogę zgłosić?

- - - Updated - - -

jak tu się pisze na priv? W każdym razie, proszę o kontakt na mój priv. :)

Potwierdzam. Prawdopodobnie ASO za wszelką cenę nie chcą ich sprzedawać.

- - - Updated - - -

świetnie wyglądają~!

- - - Updated - - -

drogo strasznie... można za pół tej ceny.

- - - Updated - - -

19 byłoby przeginką! zdecydowanie.

- - - Updated - - -

jak się mogę zgłosić?

- - - Updated - - -

jak tu się pisze na priv? W każdym razie, proszę o kontakt na mój priv. :)

Wysłałem Ci wiadomość prywatną w sprawie felg.
Pozdrawiam.
Rafał

Czy ktoś ma numer części do kołpaczka kół dla 18 calowych felg? Wydaje mi się że to jest chyba rozmiar 50mm (chyba że ktoś mnie wyprowadzi z błędu) Zarówno w ASO jak i w EPER po wpisaniu VIN samochodu wyskakuje kołpak o jednym kodzie dla wszystkich rodzajów felg i on ma rozmiar 60mm, numer części 50521712, jest za duży.

Czy ktoś ma numer części do kołpaczka kół dla 18 calowych felg? Wydaje mi się że to jest chyba rozmiar 50mm (chyba że ktoś mnie wyprowadzi z błędu) Zarówno w ASO jak i w EPER po wpisaniu VIN samochodu wyskakuje kołpak o jednym kodzie dla wszystkich rodzajów felg i on ma rozmiar 60mm, numer części 50521712, jest za duży.
Giulietta, 159, Stelvio, Giulia 60mm
MiTo, 147, 156, GT, GTV itp mają 50mm.
Pozdrawiam.
Rafał

Koledzy proszę o podpowiedź. Nabyłem drogą kupna całkowicie nowe turbiny 18 w kolorze prawie białym z tym srebrnym pająkiem na środku. Problem polega na tym że nigdzie nie mogę znaleść białych wentyli ( czarne , zielone, zółte i czerwone mam wrażenie że wszystkie inne kolory są dostępne) czy tylko ukryte wchodzą w grę? Osobiście nie za bardzo lubie te rozwiązanie czy dać normalnie srebrne skręcane aluminiowe nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało... Co prawda wątku wyczytałem że 1.4 MA powinien mieć tzw. małe brembo ale wydaje mi się, że mam zwykłe zaciski (poprzednie felgi to standardowe 16) czy ten zacisk nie zginie pod felgą 18 albo będzie wyglądał komicznie jak go pomaluję na czerwono?
IMG-20200701-WA0001.jpg
IMG-20200701-WA0003.jpg

Ostatnia edycja:
Koledzy proszę o podpowiedź. Nabyłem drogą kupna całkowicie nowe turbiny 18 w kolorze prawie białym z tym srebrnym pająkiem na środku. Problem polega na tym że nigdzie nie mogę znaleść białych wentyli ( czarne , zielone, zółte i czerwone mam wrażenie że wszystkie inne kolory są dostępne) czy tylko ukryte wchodzą w grę? Osobiście nie za bardzo lubie te rozwiązanie czy dać normalnie srebrne skręcane aluminiowe nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało... Co prawda wątku wyczytałem że 1.4 MA powinien mieć tzw. małe brembo ale wydaje mi się, że mam zwykłe zaciski (poprzednie felgi to standardowe 16) czy ten zacisk nie zginie pod felgą 18 albo będzie wyglądał komicznie jak go pomaluję na czerwono?
Pokaż załącznik 270938
Pokaż załącznik 270937

Odpowiadając na część pytań, niekoniecznie w kolejności:
1) tak, masz standardowe zaciski,
2) tak, trochę się zapewne schowa i będzie mały, ale nie przejmowałbym się, tak długo jak 3) nie pomalujesz ich na czerwono, bo będzie to (ale to tylko moja, mocno subiektywna opinia) wyglądać źle na nie-brembo.

Co do wentyli to wsadzaj czarne albo srebrne i zaraz zapomnisz w ogóle o tym temacie.

Tzn. dałbym duże brembo ale całość wyjdzie pewnie jakieś 1500-2000 to już na razie muszę odpuścić. Myślałem o czarnych na zasadzie kontrastu.

Amortyzatory
Powrót