[Giulietta] Zmatowiały lakier w Julce

Carnivore

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA 170KM Distinctive
Witam wszystkich,

Sorry z góry jeśli post w złym dziale ale nie byłem pewien dokładnie gdzie to umieścić, ale do rzeczy.
Otóż ostatnio pech chciał, że zostawiłem Julcię pod drzewem i po paru godzinach czarny lakier został upstrzony masą ptasich kup. Chcąc szybko pozbyć się problemu, przy użyciu gąbki (takiej standardowej do zmywania) i wody pościerałem ptasie odchody uznając kwestię za załatwioną.
Jakież było moje zaskoczenie (i rozczarowanie) kiedy po wyschnięciu wody zorientowałem się, że lakier w kilku miejscach gdzie użyłem gąbki nosi ślady zmatowienia i delikatnego zarysowania - no sorry - w mojej starej Maździe (kolor srebrny metallik) robiłem tak samo i nigdy nie było tego typu problemów.
Dodam że mam podstawowy czarny lakier za 0 zł :)
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się może co najlepiej zrobić w tej sytuacji - myślę narazie o ręcznej próbie zawoskowania, żeby przywrócić połysk (chociaż częściowo).

Pozdro i dzięki za odpowiedź.

ps. Julka 5000 km i jak narazie jedyny problem to trzeszcząca podsufitka z lewej strony przy łączeniu drzwi.

Nie wiem czemu się dziwisz, że tak traktując lakier masz rysy i zmatowienia... Po pierwsze, jak wspomniałeś masz lakier czarny a na nim widać wszystko to, co się na srebrnym maskuje. Po drugie ptasie odchody trzeba usuwać dużą ilością wody i to jak najszybciej bo fosfor i inne składniki w nich zawarte "trawią" lakier aż miło! Kup sobie wosk polerujący z dobrej firmy i powinno to zniknąć.

Niestety kupy ptasie + gąbka załatwiła już nie jedno auto. Nawet stare rozpuszczalnikowe lakiery. Przepoleruj pastą polerska, jakaś np farecla, k3, automax itp pełno tego po marketach.

Podjedź na Królowej Jadwigi 17 do firmy Pawlak - mają tam sklep z lakierami, środkami do ochrony lakieru itp. i z pewnością coś Ci doradzą.

Nic na razie nie rób 5 tys km to pewnie góra 2 miesiące, a masz zwykły pastel który musi się "zahartować". W naszym klimacie (zobaczysz co zimą zrobi sół i piasek) pastel za "0" zł się nie sprawdza....

Amortyzatory
Powrót