• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Gałka zmiany biegów

treboR L

Nowy
Auto
AR Stelvio pełna opcja
Pozwólcie, że wrócę do tematu uszkodzonej gałki - końcówki drążka zmiany biegów. Kilka osób skarżyło się na jej uszkodzenie. No i dogoniło mnie to również :11:.Odebrałem Julkę z myjni i podczas jazdy stwierdziłem, iż rusza się jej górna część. Okazało się, iż z trzech zaczepów pozostał jeden :mad:. Omawialiśmy to w którymś z tematów, ale nie mogę go odnaleźć. Gdybym mógł Was prosić o przypomnienie, a może macie kolejne ciekawe rozwiązania? Jak dobrze pamiętam, któryś z kolegów, wtedy wkleił adres strony niemieckiej w przedmiotowym temacie. Z góry dziękuję.

Sugeruje uzyc dobrego kleju i ja poprostu przykleic.
Moja odpadla po 10 tys zl, teraz trzyma sie juz po sklejeniu 4 tys km i predzej chyba lewarek caly musialbym wyrwac (uzylem mocnego kleju). A nic nie widac ze byla wogole przyklejona.

Szkoda kasy na nowa taka same plastikową gałke, chyba ze całkiem inna bedzie zakładal....

Jak cos to pisz na priva do Ci podam czego uzylem

Galka w Giuliettcie jest plastikowa??? Tak mi sie wydawalo, jak ogladalem Julke ale sprzedawca zapewnial mnie, ze to metal.

Nawet niektórzy dziennikarze motoryzacyjni w to uwierzyli sugerując, że w zimie można się nabawić odmrożeń dłoni.:D

Dzięki koledzy, wiedziałem, że mogę na Was liczyć. Swoją drogą mogli by montować gałkę np. od GT - tam przynajmniej miałem aluminiową (w zimie musiałem wprawdzie używać rękawiczek, ale ... to mały pan pikuś)

A moze wlasnie dlatego zrobili plastik... zeby w zime bylo bardziej komfortowo.
Szkoda ze tak slabo zamontowali ja i na mojej od strony konsoli srodkowej farba zaczyna z niej schodzic... takze badziew starszny :/

Mam dobrą wiadomość dla przyszłych pechowców. Byłem dzisiaj w ASO Carserwis i poinformowano mnie, iż ta usterka zostanie naprawiona na gwarancji. Co prawda muszę poczekać kilka dni (ok 2-3 dni) na sprowadzenie części, ale z wymianą niema najmniejszych problemów.

O to spoko... ja swoja raczej zostawie, bo jej nie oderwe teraz :)

Ja swoją droga próbowałem czy moja gałka da się odkręcic i ani drgnie - ktos ma jakis patent?

Gałka sama w sobie sie nie odkreci.

Jak dopadla mi sie ta góna czapeczka to wowczas byla juz widoczna sruba do rozkrecenia tej galki. ta czapeczka jest na trzech plastikowych zatrzaskach i raczej tak poprostu jej nie zdemontujesz. Jesli juz to trzeba jej poprostu wylamac :/ Ale to sie musisz glebiej zastanowic co chcesz z nia dalej zrobic...

jestes pewien, ze sie nie da inaczej wymontowac? przeciez sporo ludzi wymienialo sobie te galki na te dostepne w sklepach z akcesoriami...

Widocznie podczas wymiany trzeba stara gałkę uszkodzić, ale to dziwne...

Ja zamawiałem Alfę z czerwoną gałką i seryjną dostałem zapakowaną do bagażnika. Nie wyglądała na uszkodzoną, sprzedałem koledze z forum i nie narzekał...

na alfaowner chyba kilka osob sie wypowiadalo, ze wymienialo na nowe i nie bylo mowy o rozwalaniu starych...

to moze sie myle.... ale ten gorny element mial trzy zatrzaski do ktorych nie ma za bardzo dostepu

W miciaku drążek to zwykły pręt standardowo nagwintowany. Gałka się odkręca tak jak normalna nakrętka. Czyżby w julce stosowano jakieś udziwnienia?

Ktoś własnoręcznie w Julce demontował? - niech napisze jak sie pozbył starej

Potrzebny jest śrubokręt płaski 5mm ( do podważenia górnej części gałki) oraz klucz sztorcowy 10MM ( do odkręcenia nakrętki) Po zdemontowaniu górnej części gały..., odkręcam nakrętkę i demontuje dolną część.

Ostatnia edycja:
"Górna część gały" to ten kapselek z wygrawerowanym układem biegów czy cała górna połówka?

Amortyzatory
Powrót