[Giulietta] Blue&Me nie działa z HTC Sensation

lechtak

Aktywny
Auto
Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q
Czy ktoś używa ten telefon? Mam problem, telefon paruje się z B&M ale nie łączy się. Telefon próbuje łączyć się z B&M

Jeżeli połączenie "na czysto" czyli po uprzednim wyczyszczeniu ustawień B&M nie pomoże, to może być system. Na przykład Android 2.3.x w wydaniu Samsunga do Galaxy bardzo nie dawał rady, dopiero przesiadka na wersje systemu bez dodatków Samsunga pomogła (Cyanogen). Oczywiście, B&M z mojego GPSport mimo, że uzupełniane o nowsze oprogramowanie, zapewne różni się od tego z Julki...

Nadal nie łaczy się..

Skasuj jeszcze ustawienia radia (reset w menu radia) oraz zdejmij na jakieś 15 minut klemę z akumulatora (te taką małą naciskaną). Skasuje się wtedy cała pamięć Blue&Me.
Pamiętaj, że po założeniu będzie Cie czekać procedura kalibracji kierownicy (opisana w instrukcji).

Nie mam tego, ale pewnie działa przez Bluetooth. W androidzie Jest coś takiego w opcjach Bluetooth- "Wykrywalny- włącz wykrywanie widoczności urządzenia". Masz to zaznaczone? Tylko, że to jest bezsensu bo u mnie na 2.1. Widoczność jest jakieś dwie minuty. "Możliwe do wykrycia przez.."
Trochę durne to.

Nie mam tego, ale pewnie działa przez Bluetooth. W androidzie Jest coś takiego w opcjach Bluetooth- "Wykrywalny- włącz wykrywanie widoczności urządzenia". Masz to zaznaczone? Tylko, że to jest bezsensu bo u mnie na 2.1. Widoczność jest jakieś dwie minuty. "Możliwe do wykrycia przez.."
Trochę durne to.

Wykrywalność oznacza tryb parowania, który właśnie przez tyle powinien działać, to tryb do nawiązania bezpiecznego połaczenia między urządzeniami i potwierdzenia kodów. W trybie parowania niemożliwe jest rozmawianie, więc jakbyś chciał go mieć cały czas działającego to nie mógłbys rozmawiać. Przy Bluetooth na jednym urządzenia wybierasz tryb parowania a na drugim poszukiwanie nowych urzadzen. Po znalezeniu telefonu i potwerdzeniu kodu następuje nawiązanie komunikacji, wymiana ew. danych o wpisach w książce telefonicznej i na tym tryb parowania się konczy. Potem już korzysta się normalnie bez właczania wykrywalności. Jedyne o czym trzeba pamietac, to aby w telefonie był włączony Bluetooth.

Chłopaki, czytajcie manuale od swoich urządzeń ;)

Sensation łączy się B&M przyjmuje od niego kod. Po przyjęciu kodu nie prosi o potwierdzenie przepisania książki. Połączenie na HTC informuje ze B&M to głośnik zewnętrzny. I po 30 sek zrywa połączenie. Sprzedałem sensacie i zostałem przy Sony Eryku

Mały off top: U mnie Barnio do Samsunga mam dość lakoniczny manual bez szczegółów. Dzięki za wyjaśnienie mi tego :)

Mały off top: U mnie Barnio do Samsunga mam dość lakoniczny manual bez szczegółów. Dzięki za wyjaśnienie mi tego :)

Do usług ;) Książkę adresową można przepisać z poziomu Blue&Me również z tego co pmiętam. Trzeba tylko poczekać cierpliwie jak się to dokona gdzieś w tle, czas oczekiwania jest bezpłatny, oczywiście o przepisaniu nie dostanie się żadnego powiadomienia. Po prostu nagle pojawiają się kontakty z telefonu w menu komputera pokładowego.

Jedna poprawka. Ustawienie długości czasu widoczności nie ma nic wspólnego z czasem parowania i brakiem możliwości dzwonienia. To jest po prostu czas, przez który urządzenie może być widoczne dla innych, np przy pierwszym parowaniu.
U mnie w HD2 (WM6.5) i teraz w Samsung Galaxy S II (Android fabryczny PLUS i później Samsung) po chwili od sparowania następowało pytanie Blue&Me o przepisanie kontaktów i pojawiał się komunikat po zakończeniu.

Jedna poprawka. Ustawienie długości czasu widoczności nie ma nic wspólnego z czasem parowania i brakiem możliwości dzwonienia. To jest po prostu czas, przez który urządzenie może być widoczne dla innych, np przy pierwszym parowaniu. U mnie w HD2 (WM6.5) i teraz w Samsung Galaxy S II (Android fabryczny PLUS i później Samsung) po chwili od sparowania następowało pytanie Blue&Me o przepisanie kontaktów i pojawiał się komunikat po zakończeniu.
W iPhone jest tak samo. Najlepsze jest, ze do potwierdzenia przepisania ksiazki adresowej zamiast szukać który klawisz na kierownicy potwierdza te operacje wystarczy powiedzieć "TAK". Rozwaliło mnie to w momencie zakupu Julki :)

Ostatnio nabyłem HTC z Windows Phone 7.5 i działa z blue&me. Ale najbardziej zdziwiło mnie że czyta sms'y :)

A jak ustawić Android żeby B&M czytał sms?

Ostatnia edycja:
http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx#/support/compatibilitaCellulari/

Lista kompatybilnosci jakie z telefonow co przekazuje do B&M
Ale nie do konca pisza prawde, wg nich iPhone nie ma przekazywania dzwonka po B&M na głośniki a u mnie to działa.

Przy okazji zauwazyłem ciekawą sprawę, jeżeli aplikacja nawigacji cos mowi sekunde przed dzwonkiem, to słychac to po Bluetooth rowniez w glosnikach.
Czyli możliwość przekazywania głosu po Bluetooth z navi jest, ale musi być to chyba w jakiś sposób obsłużone dodatkowo przez sam telefon. Jakieś pomysły ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót