[MiTo] Sam naprawiam

bogas

Nowy
Auto
MiTo 1,4MATB 135KM
Kurcze - będzie w końcu jakiś service manual do Mitki czy nie?
Tak się zastanawiam, bo raczej nie dobiję do 30kKM, do końca gwarancji.
Zmieniałem olej w ASO po 15kkm, ale nabili filtr p/pyłkowy na FV, a go nie wymienili i chyba się obraziłem ;)
Szczerze mówiąc chętnie bym sobie zmienił filtry i olej sam, ale nawet nie wiem jak podejść do tematu.
Robił to ktoś sam?
Jakieś niespodzianki (nietypowy klucz, trudny dostęp, etc)?
Świece do MultiAir'a (TB) to jakie?
A tak poza konkursem - można przejść z Seleni na coś lepszego, czy lepiej nie zmieniać rodzaju oleju?
Jeśli tak, to jaki polecacie?
To może jeszcze przy okazji pytanie na przyszłość - tarcze i klocki jakiej firmy polecacie?
Coś nietypowego, czy oklepane brembo/ferodo?
Pozdrawiam,
bogas

Ja przy 4 i 14 tys. km zmieniałem olej oraz filtr oleju. Olej w obydwu przypadkach własny - Motul X-Clean 8100 5W40, filtr za 1 razem Sędziszów (z magazynu ASO), za drugim razem Knecht OC986. Przy drugiej wymianie Bella dostała również nowy filtr powietrza (Knecht LX1143) oraz kabinowy (Knecht LAK373). Serwisowi płaciłem praktycznie tylko za robociznę - nie były to kwoty druzgocące budżet :) Poza wspomnianym wyżej filtrem oleju przy 1 wymianie wszystkie materiały kupowane we własnym zakresie.

Z olejem do Multiaira to lepiej ostroznie - musi spełniać odpowiednie normy. Selenia PE to jeden z lepszych olei, więc czego szukasz?

Filtr przeciwpyłkowy - bez problemów da się samemu, dostęp jest pod schowkiem po ściągnięciu bocznej osłony tunelu środkowego od strony pasażera(jest na zatrzaskach.
Oleju - jest ułożony w bok we wnęce (o ile MA ma ten sam blok a chyba tak) i może być kłopot z dobrym chwyceniem i odkręceniem-przyda się klucz z łańcuchem ew niezalecane przebicie go śrubokrętem.
Filtr powietrza bez problemu-cztery wkręty i uchylenie klapki ale w MA jest chyba inaczej.
Świece chyba są inne niż do wolnossaków-inna wartość cieplna -tutaj bym nie oszczędzał.
Co do oleju to nie wiem - MA faktycznie może być wymagający

Dzięki.
Dlaczego ten olej, a nie inny?

Sprawdzałem jakie są zgodne z normami Fiata, a przy okazji z wielu różnych źródeł słyszałem pochlebne opinie o Motulu. Olej zamierzam wymieniać częściej niż stanowi w podręczniku więc zdecydowałem się na łatwiej dostępny. Kwestia ceny była sprawą zdecydowanie podrzędną.

Powodzenia przy wymianie oleju w MA z turbinką :) Jak potrzebujesz instrukcje jak to zrobić to znaczy że masz marne pojęcie i w twoim silniku zejdzie ci ze 2 godziny :)
Po wymianie oleju w MA wypada zrobić Examinerem kalibrację układu MultiAir.

bogas... jedź lepiej do stacji wymiany oleju. Olej proponuje oryginalny, zalecany przez producenta. Rodzaj oraz producent świecy zapłonowej jest w instrukcji obsługi, jest też interwał wymiany świec. Tak na przyszłość, nawet z książką " naprawiam sam" należy posiadać odpowiednie narzędzia i trochę więcej niż minimum wiedzy.

Powodzenia przy wymianie oleju w MA z turbinką :) Jak potrzebujesz instrukcje jak to zrobić to znaczy że masz marne pojęcie i w twoim silniku zejdzie ci ze 2 godziny :)
Po wymianie oleju w MA wypada zrobić Examinerem kalibrację układu MultiAir.

Spokojnie, bez emocji.
Czym się różni procedura wymiany w MATB od "zwykłego" silnika (poza kalibracją, którą mogę zrobić sam)?

---------- Post added at 22:11 ---------- Previous post was at 22:06 ----------

bogas... jedź lepiej do stacji wymiany oleju. Olej proponuje oryginalny, zalecany przez producenta. Rodzaj oraz producent świecy zapłonowej jest w instrukcji obsługi, jest też interwał wymiany świec. Tak na przyszłość, nawet z książką " naprawiam sam" należy posiadać odpowiednie narzędzia i trochę więcej niż minimum wiedzy.

Rodzaj świec jest w instrukcji i ich wymiany obawiałbym się najbardziej - czy nie będą zapieczone (ryzyko uszkodzenia gniazda).
Ciekawi mnie jedno - na prawdę nikt przy MiTo/Giuliettcie nie grzebie sam? ;)

---------- Post added at 22:51 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

Z olejem do Multiaira to lepiej ostroznie - musi spełniać odpowiednie normy. Selenia PE to jeden z lepszych olei, więc czego szukasz?

Może lepszego jeśli jest wg opinii tych, którzy mają większą wiedzę w tym temacie od mojej?
Że ma być klasy C3 wiem. Może AMS, może inny? Nie? Selenia jest ok?

Rodzaj świec jest w instrukcji i ich wymiany obawiałbym się najbardziej - czy nie będą zapieczone (ryzyko uszkodzenia gniazda).
Ciekawi mnie jedno - na prawdę nikt przy MiTo/Giuliettcie nie grzebie sam?

Wymiana świecy zapłonowej to dość prosta sprawa, lecz ryzyko ukręcenia świecy jest wysokie. Po montażu świecy ( klucz kątowy, klucz dynamometryczny) należy posmarować wewnętrzna część fajki odpowiednim sylikonem. Nadmienię tylko że świece w naszych silnikach są z końcówka Irydową i interwał wynosi 50-60 tyś.km. Co do wymiany olej, gdzie wylejesz zużyty olej?

Ostatnia edycja:
Tym sie różni że jest "troszkę" gorszy dostęp do filtra :) A co do kalibracji MA to nie wiedziałem, że kolega posiada w domu Examiner (skanery itp nie mają takiej możliwości)

Tak..... Polecam DENSO Irydium Power

Ostatnia edycja:
Olej do silnika MA ma spełniać w pierwszej kolejności normę: FIAT 9.55535-S2, dodatkowo SAE 5W40 i ACEA C3

A wiadomo co wnosi norma Fiata?

---------- Post added at 20:36 ---------- Previous post was at 20:34 ----------

Wymiana świecy zapłonowej to dość prosta sprawa, lecz ryzyko ukręcenia świecy jest wysokie. Po montażu świecy ( klucz kątowy, klucz dynamometryczny) należy posmarować wewnętrzna część fajki odpowiednim sylikonem. Nadmienię tylko że świece w naszych silnikach są z końcówka Irydową i interwał wynosi 50-60 tyś.km. Co do wymiany olej, gdzie wylejesz zużyty olej?

O tym mówię - o ryzyku związanym z wykręcaniem świecy.
Interwał przy TB to 30kkm.
Olej mam komu oddać.

---------- Post added at 20:38 ---------- Previous post was at 20:36 ----------

Tym sie różni że jest "troszkę" gorszy dostęp do filtra :) A co do kalibracji MA to nie wiedziałem, że kolega posiada w domu Examiner (skanery itp nie mają takiej możliwości)

Ale dostęp do filtra to problem do rozwiązania, a co do kalibracji po wymianie oleju są inne możliwości niż examiner kolego - np FES.

---------- Post added at 20:40 ---------- Previous post was at 20:38 ----------

Tak..... Polecam DENSO Irydium Power

Są dwa rodzaje świec do naszych aut (MA/TB) - patrz instrukcja.
Co najlepsze - inne są w TB135KM, inne w TB170KM(QV).

Wspomniany wcześniej używany przeze mnie Motul X-Clean 8100 spełnia wszystkie podane normy.

Raczej na 100% nie spełnia tej normy - pojawiła się ona wraz z silnikami MA
twój motul spełnia to:
Motul X-Clean 8100
Klasa jakości: ACEA C3 - API SN/CF Specyfikacje: Ford WSS M2C 917A; BMW LL-04; Porsche A40; VW 502 00 - 505 00 - 505 01; Opel GM Dexos2™; Renault RN0700, RN0710; MB 229.31, MB 229.51

Amortyzatory
Powrót