Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Pytanie do posiadaczy Mito 1.4 105 km

Użytkownik Embrion Avatar meryen
    Mieszka w
    Pszów
    Auto
    alfa mito 1.4 MA

Domyślnie Pytanie do posiadaczy Mito 1.4 105 km

Witam wszystkich,planuje zakup Mito 1.4 105km,prosze uzytkownikow tego autka o informacje o spalaniu,problemach mechanicznych (jesli wystepuja),itp. Mam nadzieje ze Wasze komentarze nie zniecheca mnie do zakupu tego auta,z gory dziekuje za wszystkie opinie,pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Cześć,

zastanów się na mocniejszą wersją.
    Wg mnie 105 KM to ciut mało - autko troszkę mułowate

powodzenia w zakupach
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

nie wiadomo w jakim celu potrzebne ci takie mito? jesli do miastowego trybu to wystarczy, jesli do pozamiejskich wycieczek to zalezy bo jesli tak do 50-100km to tez starczy, zalezy czego oczekujesz od tego smigacza, czy to ma byc nowe czy uzywane, ile hajsu chcesz wydac,
    ogolnie to bardzo zmulony silniczek, oszczedny jesli jestes w wieku przedemerytalnym to powinienes spalac 4,5l/100km jesli jestes młodeziencem ktory lubi uderzyc dac klapsa to nie wystarczy, jesli jestes kobietą to tez nie jest to dobry wybor bo porysujesz spod, urwiesz przedni zderzak, porysujesz dzwi bo jest niski i ma szerokie dzwi?
    wiekszosc kolegow i kolezanek z forum bedzie podpowiadac ze tak biez, moze tylko inny motor, i ja bym był skłonny do takiej opinii gdybym tego nie przerabiał, ale ze przerabiałem to mowie stanowcze nie, dla jakiegokolwiek mito, moze giulietta byłaby lepszym rozwiązaniem
    wogole jesli nie jestes przyparty do muru, to poczekaj, dozbieraj kasy, rozejzyj sie za uzywanym evoqem, panamerą lub quadroporte,

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    wogole jesli nie jestes przyparty do muru, to poczekaj, dozbieraj kasy, rozejzyj sie za uzywanym evoqem, panamerą lub quadroporte,
    Zwłaszcza że są to samochody jak najbardziej porównywalne . W kosztach "obsługi" również
    .
    Nie wiem czego autor oczekuje od samochodu ale sądzę że nie szuka ani rodzinnego kombi ani auta z 8 garami pod maską a stylowego piździka za przeciętne jak na autko tego typu pieniądze niezbyt drogie w utrzymaniu ze wszelkimi zaletami i wadami jakie niesie za sobą nieco niżej zawieszony dobrze prowadzący się 3drzwiowy usportowiony hatchback. Problemy mechaniczne niezależnie od wersji- niewielkie, bywają przejściowe problemy z elektroniką, wychodzą typowe drobiazgi estetyczne dla wielu marek: odłażące "chromy", przeciętny lakier, itp. Części mechaniczne tanie i podchodzą z punto. Co do silnika nie sądzę aby był bardziej mułowaty niż wszystkie inne wolnossące 1,4 jakie są w ogóle na rynku, przynajmniej dane techniczne tego nie potwierdzają. Kluczem jest umiejętne korzystanie z przełącznika DNA.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 02-04-2012 o 12:54

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

autor zapytania jest z tego co widac posiadaczem punto dymaique czy jakos tak, wiec wnosze ze zamierza zamienic siekierke na kijek, no wiec pragnąłem podpowiedziec koledze zeby moze zwrocił uwage na inne proozycje? przeciez w koncu warto mierzyc wysoko?
    co do awaryjnosci to ja złego słowa nie powiem, i patrząc na forum to pojawiają sie jakies drobnostki tylko, raczej jak pisze kol. metan natury estetycznej, ale to jest jakby "dziedzictwo" marki i mysle ze wielu uzytkownikow zmieniłoby swoje alfy na vw gdyby pewnego dnia okazło sie nie ma zadnych "problemow"
    chyba ze kol meryen trafi na mito Lutraki lol
    pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

moim zdaniem dynamika tego silnika jest bardzo dobra. Na pewno jeśli chcesz wykorzystać w pełni możliwości auta, to zużycie paliwa będzie wyższe niż deklaruje producent W trasie spokojnie poniżej 6 L (normalna jazda), po mieście i zrobisz 8 - 9 L (zależy od stylu). Ale MiTo to wdzięczne auto, dobrze się trzyma drogi, ma skuteczne hamulce i robi pozytywne wrażenie. Jeszcze jakiś ładny kolor (czerwony, czarny czy biały) i pełnia radości. Co do usterek, to musisz śledzić forum. Ale z wyjątkiem pechowego modelu koleżanki Lutraki, poziom narzekania nie jest wyższy od średniej krajowej

Użytkownik Rowerzysta Avatar k1robo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR MiTo 1.4 Multiair

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    moim zdaniem dynamika tego silnika jest bardzo dobra. Na pewno jeśli chcesz wykorzystać w pełni możliwości auta, to zużycie paliwa będzie wyższe niż deklaruje producent W trasie spokojnie poniżej 6 L (normalna jazda), po mieście i zrobisz 8 - 9 L (zależy od stylu). Ale MiTo to wdzięczne auto, dobrze się trzyma drogi, ma skuteczne hamulce i robi pozytywne wrażenie. Jeszcze jakiś ładny kolor (czerwony, czarny czy biały) i pełnia radości. Co do usterek, to musisz śledzić forum. Ale z wyjątkiem pechowego modelu koleżanki Lutraki, poziom narzekania nie jest wyższy od średniej krajowej
    Zgadzam się z tym co pisze Geordie,mam to auto od roku i jestem bardzo zadowolony z niego,co do mocy to napewno doładowany silnik by był fajniejszy,ale ten też sobie radzi w mieście jak i w trasie,co do spalania to w trasie jak narazie mój rekord to 5,2l a miasto to tak średnio 8,5.Polecam naprawde fajne autko
    Ostatnio edytowane przez k1robo ; 04-04-2012 o 20:39

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Panowie, czy spotkaliście się z potrzebą wymiany softu sterownika wtrysków.
    Mam rocznik 2010 i problemy z sondą lamba nr 1 (przed kat.) - robiliście, lub słyszeliście o takiej akcji?
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_c Zobacz post
    Panowie, czy spotkaliście się z potrzebą wymiany softu sterownika wtrysków.
    Mam rocznik 2010 i problemy z sondą lamba nr 1 (przed kat.) - robiliście, lub słyszeliście o takiej akcji?
    Ja niestety nic nie słyszałem o tym. Może kolega 'metan' coś będzie wiedział? Ewentualnie jakiś telefon do kumetego serwisu.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    Ja niestety nic nie słyszałem o tym. Może kolega 'metan' coś będzie wiedział? Ewentualnie jakiś telefon do kumetego serwisu.
    Nic na ten temat nie wiem, być może kłopoty z lambdą to kłopoty z labdą i nie wymagają wymiany softu a hardware'u ;-). Ale jeśli coś takiego wyszło to każdy serwis powinien dostać notatkę o kampani serwisowej opatrzonej konkretnym numerem i trzebaby podjechać i sprawdzić, bo w to że sami zadzwonią do klienta to nie wierzę. ja przerabiałem jedną kampanię serwisową polegającą na wklejeniu naklejki w instrukcji obsługi na temat maksymalnego obciążenia dachu. Oczywiście nie dzwonili do mnie tylko załatwili przy okazji innej wizyty stąd więc moje domniemanie że trzeba się pofatygować.