[MiTo] Mito 155KM Sonda lambda

Auto
Alfa Romeo 1.4 TB 155KM Rok produkcji 2009
Witam!
Jakiś czas temu zapaliła mi się lampka check enegine. Udałem się do mechanika sprawdzić na komputerze o co chodzi? Pokazało błąd sondy lambda, ale wszystkie wskaźniki były w normie. Mechanik oczywiście skasował błąd i kazał jeździć. Powiedział, że przyczyn może być wiele, np. złej jakości paliwo, dziura lub po prostu użytkowanie w mieście czytaj korki. Po 24h użytkowania lampka ponownie się zapaliła. Z autem nic się nie dzieje. Moc w normie, temperatura silnika również. Jedyne co nie działa to system DNA. Oczywiście cena oryginalnej sondy jest bardzo wysoka więc sprawdziłem zamienniki. Mechanik poleca wyłącznie zamiennik Boscha chociaż uprzedza, że sonda też może wariować... Co możecie mi doradzić? Pzdr Paweł

Która sonda? Przed czy za katalizatorem?

Podobno Mito ma 3 sondy dlatego napisałem, że środkowa :) Jest przy silniku więc domniemam, że przed katalizatorem.

Przyczyn może być wiele, niesprawny przepływomierz, zużyte świece zapłonowe, złej jakości paliwo, nieszczelny układ wydechowy lub zużyta ( zanieczyszczona) sonda Lambda żeby to sprawdzić udaj się do prawdziwego diagnosty.

Ostatnia edycja:
Kupuj tylko i wyłącznie oryginał firmy BOSCH (żdnych uniwersalnych zamienników) - chyba że masz dużo piniedzy i chcesz kolekcjonować sondy.... Swoją droga to jak wystepuje błąd to się wymienia element uszkodzony a nie tyko kasuje - jazda z uszkodzoną jedną sonda może prowadzić do kolejnych uszkodzeń osprzetu silnika

mam podobny problem i w jaki sposob udalo sie rozwiazac ten problem???? bo mi mechanik wnet pół samochodu wymieni a problem będzie ten sam

mam podobny problem i w jaki sposob udalo sie rozwiazac ten problem???? bo mi mechanik wnet pół samochodu wymieni a problem będzie ten sam

Zmień mechanika skoro ten nie daje sobie rady i zarabia Twoim kosztem. Nikt na odległość nie rozwiąże Twojego problemu jak DOBRY i zaufany mechanik a nie huba która wysysa z Ciebie kase.

- to tak trudno podłaczyc np FES-a (MES-a ) z interfejsem CAN np ELM 327 ver 1.4, potem po połączeniu wcisnąć klawisz A (all), poczekać, potem klawisz N (neutral) i z katalogu domowego FES-a (MES-a) załączyć plik *.txt taki z datą pomiaru.
- już tylko z tego pliku będziemy wiedzieli , jakie ma sondy czy szerokopasmowe czy wąskopasmowe, ile ma tych sond, czy są podłączone elektrycznie, ile sond jest przed katalizatorem, ile za katalizatorem.

mito i chyba giulietta ma dwie sondy, przed katalizatorem sonda uniwersalna 5 pinowa, szeroko-pasmowa LSU) i za kalizatorem sonda diagnostyczna 4 pinowa. ta LSU ma oznaczenie 0 281 004 123 , cena około 600 zł, przebieg 250.000 km , cena tej drugiej około 250 zł, przebieg 160.000 km ..... niestety FES , MES nie podaje napięia dla tej pierwszej szeroko-pasmowej sondy.... sonde szeroko-pasmowa widzi program AlfaOBD...
Lambda 1 signal (Pre-Cat.): V Lambda 1 signal (After-Cat.): 0,199 V Lambda sensor 1 integrator: 0,99097 Lambda sensor 2 integrator: 1,00000 Lambda 1 status (Pre-Cat.): Closed loop Lambda 1 status (After-Cat.): Open loop Idle RPM desired: 765 rpm

Załączniki

• LSU 0281004123.jpg
    LSU 0281004123.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 141
  • Sonda-lambda-G940-1-4-TB.jpg
    Sonda-lambda-G940-1-4-TB.jpg
    28.7 KB · Wyświetleń: 154
Ostatnia edycja:
- program AlfaOBD podaje prąd sondy szeroko-pasmowej ale za to w obecnej wersji nie podaje parametru Lambda ani Long, Short.
- próba ustawienia i wymuszenia pomiaru za pomoca odpowiedniego PID-a skutkuje bledem.

Załączniki

• 10010-error na sondach pradowych.jpg
    10010-error na sondach pradowych.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 181
Ostatnia edycja:
Cześć.
Czy jesteśmy w stanie na chwilę obecną mierzyć afr poprzez obd2?

W wersji mobilnej alfaobd -nie

A na pc tak?
Klon elm327 wystarczy?
A torque pro?
Sonda 1 bank 1 daje od 0 do 1V.
W jakim zakresie nasza sonda mierzy?
A może ma ktoś wskaźnik afr?

Nie mam na PC alfaobd.
W mesie na pewno AFR nie odczytasz.Napięcia możesz przeliczać na wartości AFR.Jest w necie nawet jakaś a,la tabela.

Pytanie czy ten przelicznik jest uniwersalny.
Umówiłem się z Bubu na mini diagnostykę, ale interfejsu porządnego szukam. Kumpel ma stn1170, ale nie mam do niego na razie dostepu.
Nabroiłem se w gazie przez stagmobile i szukam sposobu na czytanie afr z obd2. Po wakacjach kupujrmy z kumplem stagafr na spółę.

Amortyzatory
Powrót