Alfaholikiem jestem od nie dawna ale zaczynam wnioskować , że niektórzy mylą też te silniki o poj. 1400 ccm. Wydaje mi się , że tylko 1,4 16V z mocą 78 KM ma zmuloną przepustnicę. W 1,4 8V jest normalnie. To jest zwykły prosty silnik 1,4 ośmiozaworowy.
1.4 8v to tak jak napisaleś starsza, ale i prostsza konstrukcja. Lepiej się powinna ta jednostka zbierać od dołu, inna charakterystyka od wersji 16v. Być może faktycznie do 2500 obr. wersje 8-zaworowe są bardziej elastyczne, ale tylko gdybam, bo nie robiłem takich porównań, opieram się wyłącznie na teorii i opiniach
W sumie to nie wiem dlaczego Alfa wycofała ten 1,4 16 V w tym modelu a zostawili 1,4 8V ? Chociaż z drugiej strony to czytałem w teście Fiata Punto , że właśnie ten 8V jest ponoć nie do zajechania i ogólnie mało awaryjny i udany silnik. Pojeździmy , zobaczymy

.
Być może wybrali starszą, mniej delikatną i złożoną konstrukcję by zminimalizować ew. koszty serwisowe?
Mantis30 , - rozumiem , że masz 1,4 16V i coś tam grzebałeś w ECU ? To mocy też Ci przybyło ? W Kreatorze Mocy ogólnie z Twojego silnika 100 KM wykręcają.
Ano, mam właśnie wersję o której piszesz

Specjalnie takiej szukałem, bo wersje 8v były już dostępne na rynku, ale zależało mi na możliwości zrobienia "unlocka"

Teraz Kreator Mocy może i się para modem tego motorka, ale jak ja szukałem kogoś doświadczonego i chętnego do zdjęcia blokady to tylko Unitronic i Cinek byli w temacie, reszta wręcz z obrzydzeniem reagowała na informację, że chcę modować silnik wolnossący :]
Unitronic po za odblokowaniem na życzenie modyfikuje też dolot, ale nie chcialem takiem modyfikacji dokonywać mimo iż faktycznie 100KM a może i trochę więcej można wycisnąć.
Wynik hamowania mojego MiTo po zmianach:
Zerknąłem właśnie na stronkę Unitronica. Podaję link do strony z wykresem mocy przed i po modzie 1,4 16V. Widać konkretnie jak przy 5000 obr/min moc jest zdławiona.
http://unitronic.pl/?p=429
Nawet wcześniej, mniej więcej przy 4800 obr.