[MiTo] Zakup używanej Mito - pomoc

przede wszystkim wymien filtr modułu ma, oraz słynną śrubę nr 7, świece irydowe, rozrząd

Przejechałem alfą 2x trasę 1600km tydzień i nic się nie dzieje póki co.

O filtrze i śrubie pierwsze słyszę, zajrzę do nich. Żadnych kalibracji itd po wymianie czy odkręceniu nie trzeba robić?
.

Kupiłem auto po serwisie więc pompa wody i rozrząd był nowy.
Od siebie dołożyłem nowy zestaw hamulców (komplet), filtry, olej z płukanką.
Że świecami mam problem, nie mogę ich odkręcić, 1 i 4 da się ruszyć ale 2 oraz 3 nawet nie drgnie, póki co potrzebuje tego auta to nie będę na siłę wykręcał bo mogę zostać bez auta jak coś się ukręci.

Samo auto wygląda na to że jest w dobrym stanie, silnik suchy, nigdy nie myty, olej też całkiem ładny zleciał, jedyne ALE mam do tylnej belki która jest po prostu ruda, trzeba ją wyczyścić i jakimś rust stopem pomalować.

I mam jeszcze taki dziwny problem, na obrotach mniej więcej 1200-2400 mam jakieś wycie, piszczenie, drżenie z komory silnika, na niskich obrotach jest cicho i powyżej 2400rpm też jest cicho. Może być to jakaś osłona która wpada w drgania?

QQskIfY.jpg

Sprawdziłem śrubę numer 7 i wygląda że była wymieniona, nie ma żadnego nagaru i płyny przez nią przechodzą bez oporów.

Ostatnia edycja:
Hej! Chciałbym kupić używaną alfe Romeo mito i widzę że ona ma dna system, boje się że to może być awaryjne lub ktoś o to nie dbał, czy serwis tego jest drogi, czy podzespoły różnią się od tego jak np. występują w wersjach bez systemu dna. Prosiłabym o odpowiedź

Hej! Chciałbym kupić używaną alfe Romeo mito i widzę że ona ma dna system, boje się że to może być awaryjne lub ktoś o to nie dbał, czy serwis tego jest drogi, czy podzespoły różnią się od tego jak np. występują w wersjach bez systemu dna. Prosiłabym o odpowiedź

Praktycznie każde MiTo ma DNA - chyba tylko najsłabsze i najuboższe wersje były pozbawione tego systemu.
Podzespoły nie będą się różnić od wersji bez systemu DNA, bo np. T-Jety nie występowały bez tego systemu, więc nie ma innych podzespołów :)

Ale co ma paść w tym DNA ?

Chyba tylko fizyczny przełącznik! :)

Rzeczywiście, sam moduł DNA nie sądzę by był jakkolwiek awaryjny. To raczej prosty element sterujący komputerem i sterownikami. Możesz dzięki niemu przełączać się między trzema z góry zdefiniowanymi trybami i już. Może obawiasz się, że jest to awaryjne, bo często jakiekolwiek większe błędy powodują reset DNA do pozycji "normal" i brak możliwości przełączenia trybu - ale nie wynika to z uszkodzenia DNA. Akurat jest to rzecz o którą naprawdę w ogóle bym się nie martwił. Z tematów elektrycznych to dużo dużo większą szansę masz na uszkodzenie czujnika skrętu - i w efekcie drobne problemy ze wspomaganiem - lub wiązką w tylnej klapie (ale to też są rzeczy do ogarnięcia i nie wzbraniałbym się przed zakupem MiTo tylko ze względu na to).

Cześć,
Zastanawiam się nad zakupem małego zrywnego auta i w oko wpadła mi Alfa Mito z otomoto. Link poniżej do oferty. (Z góry przepraszam- nie mogę wstawiać linków bo nie mam odpowiedniej ilości postów napisanych na forum)
hatetepees://wuwuwu.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-qv-170-km-super-stan-87000-km-ID6EQcS8.html

Ogólnie zdaję sobie sprawę że ze zdjęć nic sensownego się nie wywnioskuje - trzeba pojechać i zobaczyć. Ale czy mogę prosić o wasze zdanie czy to egzemplarz warty przejechania całej Polski w szerz (~350km). W aukcji podany jest VIN:ZAR95500001146955 czy była by możliwość sprawdzenia go? Z góry dziękuję za fatygę :o

Zakup używanej MiTo

Witam serdecznie .
Jestem tu nowy , nigdy w życiu nie jeździłem , ani nie interesowałem włoskimi samochodami ( na co dzień przemieszczam się koreańcem) , ale mam w planach zakup dla córki MiTo , bo się zakochała w sylwetce , wiadomo kobiecie nie przetłumaczysz :-), przeglądam ogłoszenia, i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć w który model silnika benzynowego celować , a widzę jest ich chyba ponad 10 , by nie mieć problemów ze zbytnią awaryjnością ( choć wiadomo , że wszystko działa do czasu ) .Dodam iż nie zależy mi zbytnio na osiągach , ma palić , ssać benzynę i jeździć :-) Mam nadzieję , że forum użytkowników po tych parunastu latach wyrobiło sobie jako taką opinię co do awaryjności poszczególnych jednostek i doradzą coś w tej kwestii...., czego unikać , a która jednostkę chwalicie za bezawaryjność . Z góry dziękuję za wszelkie informację , pozdrawiam alfoholików :-)

Takie cuś znalazłem , co myślicie? otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-2011-i-rej-salon-pl-serwis-climatronic-6-biegow-ID6ExmZH.html

Ostatnia edycja:
Jak chcesz miec spokój to unikaj multiair, szukaj albo 1.4 wolnossący ale 95Km albo TB 120KM /155KM najfajniejszy ale najtrudniej kupić/

która?

Cześć!
Najpierw się przedstawię, jestem tu nowa i jestem fanką wszystkiego co włoskie, również włoskiej motoryzacji. W maju zdałam prawo jazdy, pojezdzilam samochodami po rodzinie i po znajomych. Chciałam fiata 500… wiadomo! Ale po paru jazdach uznałam, ze owszem ładny ale to nie to. Kolejna myśl- giulietta. Ale tak szybko znikały z komisów i olx ze miałam dość a budżet tez ograniczał. Teraz stanęło na MiTo. Jutro chciałabym podjąć decyzje. Widziałam już kilkanaście, nic więcej nie wymyślę a do pracy jeździć trzeba.
Co mam do wyboru:
1. 2011 rok. 70 000 km przejechane. 1.4 i 85 km. Benzyna
2. 2010 rok. 170 000 km przejechane. 1.4 turbo i 120 km. Benzyna i gaz/ instalacja fabryczna
Pierwsza sprawdzona na stacji diag i aso i wszystko ok. Druga będzie sprawdzona jutro. Co byście wybrali?
Jestem kobietą, jeżdżę od maja. Moja jazda to dojazdy do pracy około 20 km w dwie strony. W weekendy pokonuje większe trasy. Czasem 300km w dwie strony a czasem 800 km.
Kusi mnie nr 2. Ale wszyscy mówią ze turbina i ze zaraz się spie…. :) No wiecie. Turaj tez ten gaz… jednak to oszczędność :)
Druga ładna ale czuje ze poczuje niedosyt, ze jak będę chciała przycisnąć to nie przycisne. Ale może będzie tańsza i mniej awaryjna???? Sama nie wiem już co zrobić. Licze na wAsze wsparcie. :) i dziekuje za każda poradę.

Czyli do wyboru albo biednie ale mało zajeżdzone albo bogato ale pewnie dużo do zrobienia. Z moich przygód i doświadczeń to najwiecej do auta zaczyna sie dokładać jak mu się przebieg do 200k zbliża....

IMHO przebieg vs mocniejszy silnik plus gaz się równoważy, wolałbym jednak mocniejsze auto z gazem. Mały przebieg pytanie na ile jest wiarygodny. Ja stawiam między nimi znak równości i kluczowym kryterium byłaby dla mnie cena. (zakładając że oba auta po ogledzinach, nie zajechane, obite itp, tylko prezentują podobny poziom).

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Dzien dobry,
Auto dla corki, potrzebuje pomocy z rozkodowaniem VIN,ew.cos wiecej..
VIN: zar955000d1157234

Mito ma 135km

ZAR95500001177714 może ktoś sprawdzić ten vin miciak 135km sprowadzony z niemiec niby wymieniony multiair

Szukam samochodu dla syna. Rozważamy Mito z silnikiem 1.4 16V 78 KM. https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-alfa-romeo-mito-1-4-16v-ID6Fg68J.html
Jako że samochód niedaleko, pewnie w tygodniu podjadę go obejrzeć, ale może komuś się już ten egzemplarz przewijał. Jeśli chodzi o ten silnik, to chyba nie należy on do jakichś problemowych? Wyjaśnijcie mi jeszcze taką kwestię. Czy ten silnik to jest ten sam, który był w Grande Punto, Bravo II i Tipo, tylko z obciętą mocą? W Fiatach występuje on o mocy 95 KM. Pojawia się sporo ogłoszeń, gdzie w Mito jest podawana także moc 95 KM, ale po sprawdzeniu w EPER wychodzi że to 78 KM. Jak to jest więc z tym silnikiem?

VIN ZAR95500001050349

W ePER każde 1.4 95KM widnieje jako 78KM. Po prostu błąd systemu. Generalnie oba silniki są identyczne i różnią się tylko ECU.
Żeby być pewnym, że to wersja 95KM, trzeba sprawdzić kod silnika na tabliczce znamionowej - 199A6.000 to wersja 95KM.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

W ePER każde 1.4 95KM widnieje jako 78KM. Po prostu błąd systemu. Generalnie oba silniki są identyczne i różnią się tylko ECU.
Żeby być pewnym, że to wersja 95KM, trzeba sprawdzić kod silnika na tabliczce znamionowej - 199A6.000 to wersja 95KM.

Rozumiem, dzięki. Czyli w razie czego, podnieść moc na 95 KM nie byłoby chyba problemem. A skrzynie biegów w tym słabszym też są 6cio biegowe?

Rozumiem, dzięki. Czyli w razie czego, podnieść moc na 95 KM nie byłoby chyba problemem. A skrzynie biegów w tym słabszym też są 6cio biegowe?
Nie wiem jak wygląda sprawa z podniesieniem mocy, ja mam akurat wersję 95KM.
Skrzynie biegów są identyczne w 78 i 95KM - fiatowska C514 6-cio biegowa.

Nie wiem jak wygląda sprawa z podniesieniem mocy, ja mam akurat wersję 95KM.
Skrzynie biegów są identyczne w 78 i 95KM - fiatowska C514 6-cio biegowa.

Ok, dzięki wielkie za info :)

EDIT

Kupiona :o

Ostatnia edycja:
Witam obnoszę się z zamiarem zakupu dla żony Mito i tutaj moje pytanie do kogoś z Radomia: Czy jest ktoś w stanie podjechać i obejrzeć te samochody?? Byłbym wdzięczny.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...k-nowy-szwajcaria-bez-multiaira-ID6FpnWx.html - UL. KIELECKA 16 (Przy stacji Orlen)
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...155km-klima-tempomat-alu-serwis-ID6FqD5A.html - IWOCAR - UL. WARSZAWSKA 223
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...a-grzane-fotele-tempomat-alu-18-ID6Fp8z7.html - IWOCAR - UL. WARSZAWSKA 223
Będę wdzięczny za pomoc. Może już ktoś je oglądał albo zna kogoś kto oglądał :)

Ten pierwszy wg CarVertical jest OK chociaż też nie wierzę w 100% a pozostałe nie mają Vin-u podanego a jakoś nie mogę się doczekać od sprzedającego.

A przeróżne opinie można spotkać o radomskich sprzedawcach.

A i jak wygląda powrót na kołach takim samochodem po zakupie?? Czy w ogóle jest możliwy legalnie??

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót