[Giulietta] Upgrade oprogramowania

Maciek-156

Aktywny
Auto
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Dzisiaj podczas przeglądu wgrano do mojej Julki upgrade oprogramowania. Pierwszy dotyczył body komputera i modyfikacji oprogramowania komunikacyjnego obsługującego kierownicę wielofunkcyjną. Drugi (myślę że ważniejszy) dotyczył centralki wtrysku i obejmował miedzy innymi oprogramowanie systemu S&S (niestety na egzaminerze wyświetla się nazwa tylko pierwszej aktualizacji – po niej może być ich jeszcze kilkadziesiąt) i pewnie jeszcze coś, bo zmianie uległo działanie funkcji (strzałek) sugerującej zmianę biegów, spadło spalanie, wzrosła dynamika (ale to może być subiektywne odczucie), być może że coś zmieniono w systemie DNA. O sprawdzenie dostępnych modyfikacji trzeba się dopytywać

Z kiedy jest ten soft? Miałem przegląd z miesiąc temu i nic mi nie mówili. Choć może miałem to wgrane wcześniej, bo swego czasu bywałem w serwisie regularnie. Da się sprawdzić wersję oprogramowania samemu?

Dzięki za info!

Do mojej QV też wgrali nowe softy, takie info otrzymałem w ADF ale czego one dotyczyły to bede wiedział w przyszłym tygodniu.

Nawet ponad miarę :) musisz tylko jechać na odpowiednią zmianę :)

Dzisiaj podczas przeglądu wgrano do mojej Julki upgrade oprogramowania. Pierwszy dotyczył body komputera i modyfikacji oprogramowania komunikacyjnego obsługującego kierownicę wielofunkcyjną. Drugi (myślę że ważniejszy) dotyczył centralki wtrysku i obejmował miedzy innymi oprogramowanie systemu S&S (niestety na egzaminerze wyświetla się nazwa tylko pierwszej aktualizacji – po niej może być ich jeszcze kilkadziesiąt) i pewnie jeszcze coś, bo zmianie uległo działanie funkcji (strzałek) sugerującej zmianę biegów, spadło spalanie, wzrosła dynamika (ale to może być subiektywne odczucie), być może że coś zmieniono w systemie DNA. O sprawdzenie dostępnych modyfikacji trzeba się dopytywać

To ciekawa informacja. Za 2-3 tygodnie wybieram się na pierwszy przegląd okresowy. Czy panowie zainstalują mi upgrade sami z siebie czy muszę się upominać? Podobno w DNA jest teraz tak, że odpala na tym samym programie, na którym się samochód zgasiło. U mnie dotychczas było tylko tak na A. Funkcja ta przydałaby się również przy D. S&S generalni jest dopracowany, ale czasami się gubi i jest wolny. Jeżdiłem ostatnio Mercedesem C z Start Stopp i muszę powiedzieć, że byłem pod wrażeniem. Tutaj AR ma jeszcze pole do popisu i może po upgarde SS trochę się poprawi.

Pozdrawiam

Podobno w DNA jest teraz tak, że odpala na tym samym programie, na którym się samochód zgasiło. U mnie dotychczas było tylko tak na A. Funkcja ta przydałaby się również przy D.
Pozdrawiam

Taaa podobno..... wlasnie dziwi mnie to ze po raz kolejny to słysze , ale ostatnio 2 dni temu (bo wielokrotnie pytalem juz ich o to od kilku miesiecy) pytalem osobiscie w ASO BB i nic im na ten temat nie wiadomo- nie ma zadnego nowego oprogramowania jesli chodzi o DNA -przynajmniej jesli chodzi o skrzynie manualne. Czy to o czym piszesz nie dotyczy przypadkiem wersji z TCT? Bardzo chetnie poznam szczegoły jesli istnieje na forum choc 1 posiadacz julki (z manualem) ktoremu po właczeniu zapłonu pozostaje w trybie D :-)

...być może że coś zmieniono w systemie DNA. ...
W tryb "D" można teraz przełączać przy prędkościach do 110km/h (było 100km/h). Po wyłączeniu silnika powraca do trybu "N" - to nie uległo zmianie bo to podobno wymogi bezpieczeństwa.

Ostatnia edycja:
W tryb "D" można teraz przełączać przy prędkościach do 110km/h (było 100km/h). Po wyłączeniu silnika powraca do trybu "N" - to nie uległo zmianie bo to podobno wymogi bezpieczeństwa.

od lutego 2012 jest zmieniony zapis do instrukcji (dostepnej na http://aftersales.fiat.com/elum ) ktory brzmi:

"OSTRZEŻENIA
❍ Bezpośrednie przejście z trybu “Dynamic” do trybu “All We-ather” i odwrotnie jest niemożliwe. Najpierw należy zawsze
powrócić do trybu “Normal” lub “Natural” (dla wersji/rynków,
gdzie przewidziano), a następnie wybrać inny tryb.
❍ Tryb jazdy aktywny przed wyłączeniem silnika pozostaje w pamięci przy następnym uruchomieniu.
❍ W przypadku awarii systemu lub dźwigni A-rys. 1, nie będzie
można włączyć żadnego trybu jazdy. Na wyświetlaczu pojawi się komunikat ostrzegający."

Usuniety natomiast został zapis dotyczacy predkosci do ktorej mozna zmieniac tryby, u mnie od poczatku bylo to 110km/h (tak jak mowi moja papierowa instrukcja z 2010r) i po wgraniu najnowszego oprogramowania nic sie z tej kwestii nie zmienilo. Wynika z tego ze jednak zmiana zaszła i auto powinno pozostawac w trybie D oraz nie ma ograniczenia co do predkosci podczas przełaczania, ale nikt nic nie wie na ten temat a ASO twierdzi ze nie ma zadnych zmian w sofcie dotyczacych DNA

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to zawsze było 110 km/h więc to nie mogło się zmienić :)
Nigdy nie będzie softu który pozwoli na pozostanie w trybie D.

Nigdy nie będzie softu który pozwoli na pozostanie w trybie D.

Na jakiej podstawie tak uwazasz ? Mozna jakies konkrety? Skoro w nowelizacji do instrukcji wyraznie napisali że " Tryb jazdy aktywny przed wyłączeniem silnika pozostaje w pamięci przy następnym uruchomieniu." to wynika z tego prosty (IMO) wniosek ze dotyczy to wszystkich trybów i nie sadze zeby ktos zmienial instrukcje tylko dlatego ze nie miał nic ciekawszego do roboty...... ;)

Ostatnia edycja:
U mnie aktualizowano DNA i nic sie nie zmienili, nadal po włączeniu zapłonu wraca na zD na N. Nie wiem jak z wyłączeniem D powyżej 100, ale nie omieszkam sprawdzić.

U mnie aktualizowano DNA i nic sie nie zmienili, nadal po włączeniu zapłonu wraca na zD na N. Nie wiem jak z wyłączeniem D powyżej 100, ale nie omieszkam sprawdzić.

bo pewnie aktualizowali u Ciebie nie DNA tylko S&S, w kazdym razie fizycznie nikt poki co nie widzial aktualizacji DNA , choc szczerze mówiąc chciałbym się mylic ;)

Ostatnia edycja:
W qv nie ma S&S, taki szczegol. Na przegladzie powiedzieli mi ze wszystko mam aktualne (samochod z poczatku roku)

Byłem dziś w Pol-Carze i wymieniono mi tylko oprogramowanie "body computer", bo resztę już miałem najnowszą. Czyli chyba efekt placebo, bo ja po ostatniej zmianie niczego szczególnego nie zauważyłem...

Byłem dziś w Pol-Carze i wymieniono mi tylko oprogramowanie "body computer", bo resztę już miałem najnowszą. Czyli chyba efekt placebo, bo ja po ostatniej zmianie niczego szczególnego nie zauważyłem...

nie wiesz czego dotyczyła modyfikacja? Jesli chodzi o body to miałem wgrywane niedawano tylko na "zmiane sposobu sterowania glosnoscią", nic wiecej nie było. Tak przy okazji niedawno udalo mi sie zmieniac tryby DNA przy 150km/h, niewiem tylko czy to przypadek czy jednak zmiana oprogramowania ECU miała z tym cos wspolnego

Tak, jak pisał wcześniej Maciek, chodziło o klawisze w kierownicy. Dokładnie o co już się nie dopytywałem. Pan w serwisie twierdził, że nie ma opcji, żeby wyszedł soft zostawiający tryb "D" po wyłączeniu silnika. Przy okazji zgłosiłem do reklamacji wytarte sprzęgło (sama nakładka pedału), bo w porównaniu z gazem i hamulcem wygląda okrutnie. Jeśli to uznają (mocno w to wątpię), to dam znać, bo inni zgłaszali podobne problemy...

Amortyzatory
Powrót