[MiTo] Check engine !

• Autor wątku Autor wątku Bajdek00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bajdek00

Guest
Witam,
Dziś a konkretnie godzinę temu włączyła mi się kontrolka check engine dodatkowo na wyświetlaczu komputera komunikat o wyłączeniu systemu start & stop i wykrzyknik z informacja check engine. Dodatkowo auto przeszło chyba w tryb serwisowy zmniejszyły sie obroty. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auto dostało normalnych obrotów a komunikaty są wciąż takie same. Dodam, że mam Mito 1,3 diesel.
proszę o informację czy ktoś już miał to samo i jak to rozwiązać chyba, że przedemną wizyta w serwisie.

Kolego mi jak się zapaliła kontrolka "check engine" to miałem uszkodzoną turbinę. Raczej unikaj jazdy tym autem i udaj się do mechaniora... bo ja np. jak bym nie pojechał do serwisu to bym prawdopodobnie zatarł silnik bo zaczął olej brać.

Nikt nie jest wróżką - podstawa to podpięcie komputera i odczytanie nr błędu. Prawdopodobne są kłopoty z akumulatorem, bo wyłączył csię system S&S, ale to tylko przypuszczenia

Nikt nie jest wróżką - podstawa to podpięcie komputera i odczytanie nr błędu. Prawdopodobne są kłopoty z akumulatorem, bo wyłączył csię system S&S, ale to tylko przypuszczenia

Absolutnie zgadzam się z tym przypuszczeniem odnośnie akumulatora - sprawdź jego stan/stopień naładowania, uszkodzenie.
Będę śledził ten wątek, ponieważ Miciak żony ma ten sam silnik. Z którego roku jest Twój Mitowóz ?

hmm,
w punto jak mialem problemy z akumulatorem/alternatorem to wspomaganie odlaczalo sie w pierwszej kolejnosci. Kumpel w 500 z s&s mial podobnie jak po miesiacu stania pod chmurka aku mu sie rozkadowal :P
natomiast check engine to jak dla mnie przeslanka do szybkiej wizyty w serwisie. Zreszta jak bedziesz zwlekal to serwis moze marudzic ze zbyt dlugo czekales i doszlo do jakis wiekszych obrazen z winy uzytkownika :(

Z 2010 roku, za godzinkę wybieram się do sprawdzenia mitosa więc dam znać

- - - Updated - - -

Właśnie wróciłem z aso, po drodze nagle cały błąd zniknął z wyświetlacza jak gdyby nigdy nic.
Po podpieciu auta do komputera okazało się, że jest błąd "egr" czyli muszę tylko podjechać i wyczyścić zawór egr...

Z 2010 roku, za godzinkę wybieram się do sprawdzenia mitosa więc dam znać

- - - Updated - - -

Właśnie wróciłem z aso, po drodze nagle cały błąd zniknął z wyświetlacza jak gdyby nigdy nic.
Po podpieciu auta do komputera okazało się, że jest błąd "egr" czyli muszę tylko podjechać i wyczyścić zawór egr...

Daj znać jak będzie już po zabiegu i z jakim rezultatem.

Amortyzatory
Powrót