• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] System DNA. Czy aby na pewno działa prawidłowo?

Edivip

Nowy
Auto
Giulietta QV
Witam ponownie:)

Moje pytanie dotyczy systemu DNA w naszych Julkach. W instrukcji obsługi jest napisane że tryb A i N powinny być zapamiętywane przez samochód a tryb D nie. Mi natomiast zawsze wraca do N. Zauważyłem że jeśli włączę A i przekręcę kluczyk (nie odpalając) to pamięta A ale jak już odpalę Julkę to wraca do N. Czy wy też tak macie czy coś jest nie tak? Ponadto pytanie mam też do trybu D. Czy wy też macie takie wrażenie że przełączenie go dodaje jakieś 60 koni? Na N muszę kręcić auto do jakieś 4k obrotów żeby było jakieś odejście a na D jest "od ręki". Ponad to jaki jest wpływ jazdy na D na silnik? Można tak teoretycznie non-stop jeździć na D? pozdr.

Temat powracania z trybu A na N już poruszałem, miałem ten sam problem, walczyłem dwa lata z serwisem az wymienili mi body-komputer. To ze w trybie D jest taka różnica oznacza ze jest git.

Temat powracania z trybu A na N już poruszałem, miałem ten sam problem, walczyłem dwa lata z serwisem az wymienili mi body-komputer. To ze w trybie D jest taka różnica oznacza ze jest git.

Dzięki za informację. Przepraszam że jeszcze raz napisałem na ten temat ale niestety nie znalazłem Twojego wątku. Co do samego tematu to ja też z tym walczę od początku gwarancji czyli już 1,5 roku i też bez skutku. W serwisach twierdzą że tak ma być bo w nowych jest tak samo... a instrukcja kłamie.

Nie wiem, jak jest dokładnie w QV (jeździłem tylko w D), ale różnica polega głównie na zmienionej reakcji przepustnicy i jakimś tam małym overbooście. Sam maksymalny moment obrotowy w MA jest zawieszony wyżej (w N 2.250 obr., a w D 2.500), ale ma się wrażenie, że auto jest sporo żwawsze. W rzeczywistości aż tak dużej różnicy nie ma.
Na D można spokojnie jeździć cały czas. To "domyślny" tryb pracy silnika, a N został stworzony, żeby móc się pochwalić dobrymi wynikami emisji CO2 (ma wpływ na wysokość opłat w Zachodniej Europie).

Ale o ile w 1.4 czuje się kopniaka przy przełączaniu, o tyle w QV tego nei było...
Pytanie czy to jakos inaczej ustawione było, czy po prostu w QV tego mini kopniaka nie ma?

Ale o ile w 1.4 czuje się kopniaka przy przełączaniu, o tyle w QV tego nei było...

Chyba na odwrót, w trybie D QV zmienia się w pożeracza szosy. natomiast w Mito TCT 135KM w trybie D odczucie jest identyczne jak w QV jednak przeciążenia są inne. :)

No właśnie było tak jak pisałem.
No nie było tego kopnięcia przy przełączeniu z N na D w QV, ale myślałem, że to może kwestia tego że auto na dotarciu, raptem 430 km ma...

Z tego co czytałem na zachodnim forum, to nowsze Giulietty QV mają nowe oprogramowanie i D juz nie jest tym samym D. Niestety nowe oprogramowanie jest tez wgrywane starszym autom w trakcie przeglądów dlatego ta sprawa wyszła na jaw bo jest rzesza niezadowolonych z tego powodu właścicieli.
A i jeszcze dodam to odczucie jest bardziej zwiazane z tym, że przy nowszym oprogramowanie nie zmienia się mapowanie pedału gazu, bo to odpowiada głównie za potęgowanie wrażenie, że auto ma dużo większy moment.

Ostatnia edycja:
Ja mam wgrane najnowszy soft i nie widzę różnicy poza tym ze w trybie A kierownica pracuje ciężej.

Z tego co czytałem na zachodnim forum, to nowsze Giulietty QV mają nowe oprogramowanie i D juz nie jest tym samym D. Niestety nowe oprogramowanie jest tez wgrywane starszym autom w trakcie przeglądów dlatego ta sprawa wyszła na jaw bo jest rzesza niezadowolonych z tego powodu właścicieli.
A i jeszcze dodam to odczucie jest bardziej zwiazane z tym, że przy nowszym oprogramowanie nie zmienia się mapowanie pedału gazu, bo to odpowiada głównie za potęgowanie wrażenie, że auto ma dużo większy moment.

a źródło podasz? Chętnie bym poczytał na ten temat.

Ja po wgraniu softu też szczególnej różnicy nie zauważyłem, poza tym, że strzałki zmiany biegów w N są *nieco* sensowniejsze.

Przykre to co oni tam piszą... To co najlepsze w qv chcą zabrać... ;( Ciekawe tylko jaki jest powód takich zmian?

Może klękające turbo :D.

No właśnie przeczytałem cały wątek od początku i tam było napisane że w qv szybko padały turbiny i może dlatego... mnie to w końcu też spotkało a wtedy właśnie jechałem na D. Co prawda niezbyt szybko bo ze 150-160 na 6 biegu no ale czyżby dziwny zbieg okoliczności?!

- - - Updated - - -

To że jak przełączysz na D to gaz łapie od dotknięcia małym palcem u stopy...

Na włoskich forach też potwierdzają, że jest nowy soft wgrywany od jesieni 2011 roku.
Główne zmiany i powód to tryb N jest bardziej dynamiczny, lepiej odpowiada na dodanie gazu by mógłbyć częściej używany w codziennych warunkach bez potrzeby ciągłego używania D, ten drugi oczywiscie ma wiecej pary/Nm ale jest bardziej progresywny by auto było mniej nerwowe, w ruchu miejskim. To było główną przyczyną zmiany, czyli zbyt duża różnica, ale jest też duża ilość osób którym to akurat odpowiadało.

Ostatnia edycja:
Na włoskich forach też potwierdzają, że jest nowy soft wgrywany od jesieni 2011 roku.
Główne zmiany i powód to tryb N jest bardziej dynamiczny, lepiej odpowiada na dodanie gazu by mógłbyć częściej używany w codziennych warunkach bez potrzeby ciągłego używania D, ten drugi oczywiscie ma wiecej pary/Nm ale jest bardziej progresywny by auto było mniej nerwowe, w ruchu miejskim. To było główną przyczyną zmiany, czyli zbyt duża różnica, ale jest też duża ilość osób którym to akurat odpowiadało.

Ja mam po przeglądzie nowe oprogramowanie i moje pierwsze wrażenie było takie że w trybie N auto jest nieco bardziej dynamiczne niż do tej pory (np. teraz dużo łatwiej zapiszczeć przy nieco bardziej dynamicznym ruszaniu)
Natomiast co do trybu D to miałem wrażenie że pedał gazu nieco się "uspokoił".
Takie były pierwsze wrażenia, nie wiem może one były mylne, może po prostu na siłę starałem się doszukać jakiś zmian. Ale na pewno niczym się nie sugerowałem, właśnie teraz przeczytałem że ktoś ma podobne wrażenia do moich
więc na pewno coś jest na rzeczy...

Amortyzatory
Powrót