Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Erazmo, przeczytaj kilka wpisów wyżej, tam jest że seria AGM jest nie OK do Julki.
W rok z zmieniłeś 3 akumulatory w 1,5 rocznym samochodzie ??? Chyba masz coś nie tak z modułem ładowania, a nie z akumulatorami. U mnie 3,5 roku od nowości ciągle działa fabryczny, zimą z 3 razy zdarzało mu się wolniej zakręcić ale to po 3 latach a nie miesiącachUżytkowany standardowo 5razy na dzien po 40minut in/out czyli praca/powrot z pracy na 20km odcinku. Teoretycznie więc odcinek bardzo krótki jak na ładowane akumulatora, który jednak działa jak wspomniałem ciągle z S&S od ponad 3 lat.
Akumulatory wymieniał serwis w ramach gwarancji usiłując uzyskać działanie start-stop. W sensie zapewnienia rozruchu były one OK. Skoro nic te wymiany nie dawały, nie pomógł także upgrade oprogramowania komputera centralnego a pomogła wymiana akumulatora na CL600 Start-Stop EFB to może jenak jest coś na rzeczy z akumulatorem? A tak przy okazji. Czy algorytm ładowania akumulatora z odzyskiwaniem energii hamowania jest stosowany we wszystkich Giuliettach czy pojawił się w pewnym momencie, np. przy okazji face-liftingu. Producent milczy na ten temat.
Poza tym skąd informacja, że centra stosuje ten patent ? Google póki co milczą o tym a patent należy do ENERGY POWER SYSTEMS LLC, MICHIGAN
A kto mówił że jest stosowany? Producent milczy bo nie będzie pisał o czymś czego nie stosuje . Rekuperacji nie było i nie ma jak na razie w żadnej Julce dlatego stosuje się akumulatory ECM/EFB a nie AGMA tak przy okazji. Czy algorytm ładowania akumulatora z odzyskiwaniem energii hamowania jest stosowany we wszystkich Giuliettach czy pojawił się w pewnym momencie, np. przy okazji face-liftingu. Producent milczy na ten temat.
A kto mówił że jest stosowany? Producent milczy bo nie będzie pisał o czymś czego nie stosuje . Rekuperacji nie było i nie ma jak na razie w żadnej Julce dlatego stosuje się akumulatory ECM/EFB a nie AGM
Ja. A mówię to na podstawie danych doświadczalnych. Przeprowadziłem prosty eksperyment polegający na pomiarze napięcia na akumulatorze w trakcie jazdy. Napięcie to wynosi w trakcie przyśpieszania od 12,4 do 13,0 V a w trakcie hamowania silnikiem od 13,9 do 14,8 V. Rozrzut obserwowanych wartości jest związany z temperaturą i stopniem naładowania akumulatora. Jeżeli zatem akumulator nie jest ładowany w trakcie przyśpieszania a intensywnie ładowany w trakcie hamowania silnikiem to chyba można mówić o rekuperacji?
Nie, nie można. Bo eksperyment jest zbyt prosty i nie bada wszystkich istotnych scenariuszy. Takie proste eksperymenty i daleko idące wnioski prowadzą do absurdów. Przykładowo - z tych danych można wywnioskować, że Julka jest taaaaka sprytna, ze ma sprzęgło na alternatorze i gdy dajesz w palnik, do dechy, żeby dodatkowo odciążyć silnik - odłącza alternator.
Potrzeba więcej kontroli pozytywnych i negatywnych, aby móc sankcjonować takie wnioski, niestety.
Te 12-12,5V to wiem, że akumulatory kwasowe mają. Ważne są te dziesiąte części wolta, jeśli możesz to podaj w swoim autku ile masz, a jeśli możesz to podaj też producenta akumulatora. jeśli ktoś inny ma ochotę to też niech poda te dane. Mam taką teorięNa wyłączonym silniku to każdy będzie miał te 12-12,5V, za to na włączonym jeśli wszystko jest sprawne 13,9V
Ja. A mówię to na podstawie danych doświadczalnych. Przeprowadziłem prosty eksperyment polegający na pomiarze napięcia na akumulatorze w trakcie jazdy. Napięcie to wynosi w trakcie przyśpieszania od 12,4 do 13,0 V a w trakcie hamowania silnikiem od 13,9 do 14,8 V. Rozrzut obserwowanych wartości jest związany z temperaturą i stopniem naładowania akumulatora. Jeżeli zatem akumulator nie jest ładowany w trakcie przyśpieszania a intensywnie ładowany w trakcie hamowania silnikiem to chyba można mówić o rekuperacji?
troche sam sobie zaprzeczasz , najpierw piszesz ze najlepszy aku do Giulietty to EFB centry a za chwile twierdzisz że Twoja posiada system rekuperacji do którego przeznaczone są własnie AGM-y. Jakikolwiek EFB przy rekuperacji pożył by bardzo krótkoAkumulator CENTRA CL600 Star-Stop EFB 60Ah 640A to moim zdaniem najlepszy z dostępnych na rynku akumulatorów do Giulietty z punktu widzenia start-stop.
W trakcie prawie rocznej "walki" ze start-stop użytkowałem 2 akumulatory "fabryczne" i jeden AGM f-my Bosch. Przy moim trybie użytkowania samochodu (2x0,5godziny w dni robocze i postój w weekendy) żaden z nich nie zapewniał ciągłej pracy start-stop.