• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Akumulator...

Ale te wyższe obroty to masz cały czas, czy tylko po rozruchu, gdy silnik zimny? U mnie aku cały czas oryginalny, ale trochę już stracił pojemności. S&S rzadko kiedy działa. Ale silnik normalnie zapala. Dwa razy go podladowywalem, bardziej profilaktycznie.
Odpalam zimny silnik. Obroty powyżej 1200, typowe dla "ssania". Następnie obroty spadają do ok. 750-800 obrotów, po czym po ok. 15 sekundach rosną do 1000 obr./min i tak już zostają. Silnik nie obciążony, nadmuchy i klimatyzacja wyłączone, podobnie podgrzewanie tylnej szyby.

Odpalam ciepły silnik. Obroty wynoszą przez chwilę 750-800 obrotów, po czy podobnie jak w poprzednim przypadku rosną samoczynnie do 1000 obr./min. i tak zostają. Nie falują.

Sprawdzę dzisiaj pod MES jakie są oczkiewane obroty przez ECU w momencie kiedy rosną do tych 1000 obr./min. Być może to jakaś strategia ECU w przypadku rozładowanego akumulatora - tak jest np. w Oplach (inteligentne ładowanie). Sprawdzę również napięcie na akumulatorze przed, w trakcie i po odpaleniu.
System SS u mnie nie działa. Albo jest na stałe wyłaczony, albo nie działa przez niskie napięcie na akumulatorze. Przyjrzę się dzisiaj kontrolkom od systemu SS.

Ostatnia edycja:
Koledzy, jaka jest średnia żywotność fabrycznego akumulatora Exide 63Ah 450A w Julce, bo taki prawdopodobnie wciąż siedzi w moim aucie? Możliwe jest aby wytrzymał od 2014 roku?
Czy podniesione obroty biegu jałowego do 1000 obr./min są objawem niedoładowania, a tym samym strategii sterownika, który podnosi obroty, czy prędzej szukać nieszczelności w dolocie?

Jest to całkowicie możliwe. Mój akumulator był z końca 2013 roku i w 2021 roku, bodajże w wakacje, wymieniłem go czysto prewencyjnie - działał jak nowy.

Podłączyłem aku pod prostownik mikroprocesorowy z Lidla. Klemy minusowej nie odłączałem. Można tak ładować bez przykrych konsekwencji?

Ostatnia edycja:
Ten z Lidla spokojnie można podłączyć i tak zostawić.

Dzięki Klonek.

Dla potomnych. Po doładowaniu akumulatora prostownikiem z Lidla problem podwyższonych obrotów już mnie nie dotyczy.
Jakby nie było, trzeba będzie się rozglądać za nowym aku. Co polecacie? Ten oryginalny, który póki co posiadam jest w takiej specjalnej otulinie - prawdopodobnie chroniacej w jakiś sposób przed niskimi temperaturami. To się da ponownie wykorzystać do akumulatora o identycznych gabarytach?

Ta osoba jest zdejmowalna. Można ją założyć do nowego akumulatora.

Skąd wiesz że potrzebujesz nowy akumulator? Może zwyczajnie jeździsz na zbyt krótkich odcinkach i on nigdy nie jest w stanie naładować się poprzez alternator stąd też potrzebne jest jego doładowywanie. Doładowanie takie nawet jeżeli robi się duże odcinki jest wskazane raz na pół roku.

Weź też pod uwagę fakt że żeby prostownikiem z Lidla naładować akumulator to potrzeba znacznie więcej niż tylko 24 godziny.

Nawet pomimo tego że taki prostownik wskazuje że akumulator został naładowany to oni tak na podtrzymaniu go doładowuje.

Wiem jak dbać o akumulator, bo miałem wcześniej diesla [emoji6] Znam też możliwości prostownika z Lidla, który wg ekipy z kanału MrAkumulator gęstości elektrolitu nie zrobi. Piszę o nowym aku, bo obecny ma już 8 lat. Po podłączeniu prostownika bardzo szybko wskaźnik pokazał pełne naładowanie, więc prawdopodobnie już stracił pojemność.

Wstępnie wybrałem ten. Prawie jak oryginał [emoji6]

https://specpart.pl/akumulator-exide-premium-64ah-640a-en-prawy-plus.html

Ostatnia edycja:
Ok. Rozumiem. Mój oryginalny wytrzymał 6 lat. Szału bez. Teraz mam akumulator Forse. Czy to dobrze czy źle potrzeba czasu żeby ocenić czy był to dobry zakup czy jednak nie.

Czy nie powinieneś szukać akumulatora EFB? Bo ten Exide nie widzę żeby taki był.

Wiem jak dbać o akumulator, bo miałem wcześniej diesla [emoji6] Znam też możliwości prostownika z Lidla, który wg ekipy z kanału MrAkumulator gęstości elektrolitu nie zrobi. Piszę o nowym aku, bo obecny ma już 8 lat. Po podłączeniu prostownika bardzo szybko wskaźnik pokazał pełne naładowanie, więc prawdopodobnie już stracił pojemność.

Wstępnie wybrałem ten. Prawie jak oryginał [emoji6]

https://specpart.pl/akumulator-exide-premium-64ah-640a-en-prawy-plus.html

Powinien być np któryś z tych https://www.akumulator.pl/dobierz-a...paliwa=1&rocznik=2014&silnik=77&typ-zaplonu=2 bo jest w samochodzie S&S, czyli powinien to być aku EFB. Stary aku możesz jeszcze sprawdzić profesjonalnym testerem, ale raczej jego dni są już policzone.

Ja wymieniłem normalny na akumulator EFB bo pomimo tego że posiadam Julkę Quadrifoglio Verde TCT i nie mam start/stop to pokonuję dość krótkie odcinki. Akumulator EFB łatwiej się doładowuje.

Ja wymieniłem normalny na akumulator EFB bo pomimo tego że posiadam Julkę Quadrifoglio Verde TCT i nie mam start/stop to pokonuję dość krótkie odcinki. Akumulator EFB łatwiej się doładowuje.
Byłem właśnie w sklepie z akumulatorami. Z 450A prądu rozruchowego zostało niespełna 300A. Ładowanie poprawne 14,16V. Wg sprzedawcy z rok jeszcze pociągnie.
Zaproponowano mi akumulator koreański X-Pro (EFB) 60A 560A z dwuletnią gwarancją, w cenie 380 zł.

https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-x-pro-60ah-560a-en-prawy-plus

Jako alternatywa GROM w cenie wyższej ale z 3 letnią gwarancją.

https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-grom-efb-start-stop-60ah-600a-prawy-plus-dtr/

Jeżeli już jednak teraz chcesz wymienić ten akumulator to tak szczerze to wziąłbym z tych dwóch tańszy.

Teraz jeszcze nie. Pewnie na jesień. Co do marki, na temat X Pro w internatch niewiele. Nieco inaczej jest z Gromem. Opinie ma całkiem niezłe. Oba są koreańskie.

Akumulator wymieniony. Teraz pytanie. Czy da się wyłączyć inteligentne ładowanie z poziomu MES lub AlfaOBD?

Oryginalny aku EXIDE padł u mnie po 9,5 latach (na drugi dzień po kupnie używanego auta- miesiąc temu, wracałem 150km do domu, ale się nie naładował, rano auto nie odpaliło).
Skoro tyle wytrzymał to kupiłem taki sam :rolleyes:

witam

prześledziłem watek aż mi się zona zeźliła...
jestem przekonany ,ze kończy mi sie aku....
2 litrówka jtdm z 2015 r bez ss,tzn zawsze wyłączony
jaka baterie mam kupić?
pytam,bo niestety nikt tu nic nie napisal a jest tego 11 stron

no nic....nie doczekałem się żadnej podpowiedzi...
podjechałem do warsztatu i sprawdzili mi aku...okazalo sie,ze jest tylko 390 czegoś tam z 760,czyli według nich bateria do wymiany
kupiłem wiec te:
EXIDE PREMIUM 77AH 760A EA770 P+

dzieki za pomoc i wszystkiego najlepszego w nowym roku

Ostatnia edycja:
no nic....nie doczekałem się żadnej podpowiedzi...
podjechałem do warsztatu i sprawdzili mi aku...okazalo sie,ze jest tylko 390 czegoś tam z 760,czyli według nich bateria do wymiany
kupiłem wiec te:
EXIDE PREMIUM 77AH 760A EA770 P+

dzieki za pomoc i wszystkiego najlepszego w nowym roku
I jak, zadowolony? Polecasz?

Amortyzatory
Powrót