• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] szum i nieszczelnosc drzwi

no to to jest to samo o czym mówię, szum jakby szyba była minimalnie uchylona, i wg mnie to jest ta listwa srebrna ozdobna, ona się zsuwa z rantu drzwi i nie dociska dobrze szyby, sprawdzałem bo wcisnalem ja ile weszła i złapałem taśma do okola i ewidentnie się poprawiło, czyli najlepiej by było ja zdjąć i nałożyć na jakiś klej złapać taśma aż wyschnie i po problemie, tylko jaki klej żeby ew później można było to ruszyć bez lakieru;)

Ta listwa ozdobna z tego co pamiętam chyba jest zintegrowana z uszczelką szyby? Jak znajdę trochę czasu to się też tym tematem zajmę i sprawdzę tą listwę.

Klej który będzie można odkleić bez lakieru to np budapren, silikonowy, poliuretanowy czy w laskach plastikowych jak do wyciągania wgniotek metodą PDR. Wydaje mi się że epoksydowy dwuskladnikowy typu DISTAL też po delikatnym podważeniu powinien odkleić się od lakieru.
Jeśli nie jest to duża siła i zależy ci na późniejszym demontażu bez uszczerbku lakieru to ja bym zaryzykował poliuretanowym (który jest trochę sprężysty), może takim jak do obróbek blacharskich tylko w wersji "cywilnej".

Ja bym jednak poszedł w trwalsze rozwiązania i zastosował jakiś mocny klej np epoksydowy (tylko nie poxipol bo z dośwaidczenia wiem, że to najgorsze rozwiązanie). Kiedyś epidiany były Super, teraz nie tak wytrzymałe ale powinny się sprawdzić (jest wersja przezroczysta i z tego co pamiętam szybko schnąca.

Ta listwa ozdobna z tego co pamiętam chyba jest zintegrowana z uszczelką szyby? Jak znajdę trochę czasu to się też tym tematem zajmę i sprawdzę tą listwę.

Klej który będzie można odkleić bez lakieru to np budapren, silikonowy, poliuretanowy czy w laskach plastikowych jak do wyciągania wgniotek metodą PDR. Wydaje mi się że epoksydowy dwuskladnikowy typu DISTAL też po delikatnym podważeniu powinien odkleić się od lakieru.
Jeśli nie jest to duża siła i zależy ci na późniejszym demontażu bez uszczerbku lakieru to ja bym zaryzykował poliuretanowym (który jest trochę sprężysty), może takim jak do obróbek blacharskich tylko w wersji "cywilnej".

Ja bym jednak poszedł w trwalsze rozwiązania i zastosował jakiś mocny klej np epoksydowy (tylko nie poxipol bo z dośwaidczenia wiem, że to najgorsze rozwiązanie). Kiedyś epidiany były Super, teraz nie tak wytrzymałe ale powinny się sprawdzić (jest wersja przezroczysta i z tego co pamiętam szybko schnąca.

dzisiaj przeglądałem się innej Julce na parkingu, to w lewych drzwiach uszczelka ładnie przylegala, była wcisnieta i z zewnątrz widać było jak szła ładnie wzdłuż nadwozia, natomiast z drugiej strony tak jak u mnie, zsunieta i widać to perfidnie, znajdę chwilę czasu zrobię zdjęcia i pokaże o co mi chodzi. Mi znajomy polecił klej Wurth silikonowy klej rtv, trzeba by ta uszczelkę maksymalnie zdjąć, wscisnac klej i później wcisnac na rame albo taśma albo trytytka połapać aż wyschnie i pewnie by bylo;)

dzisiaj przeglądałem się innej Julce na parkingu, to w lewych drzwiach uszczelka ładnie przylegala, była wcisnieta i z zewnątrz widać było jak szła ładnie wzdłuż nadwozia, natomiast z drugiej strony tak jak u mnie, zsunieta i widać to perfidnie, znajdę chwilę czasu zrobię zdjęcia i pokaże o co mi chodzi. Mi znajomy polecił klej Wurth silikonowy klej rtv, trzeba by ta uszczelkę maksymalnie zdjąć, wscisnac klej i później wcisnac na rame albo taśma albo trytytka połapać aż wyschnie i pewnie by bylo;)

Zrób zdjęcia i pokaż jak to wygląda, bo u mnie też szumi jakby szyba nie była dopchnięta. Olałem to, bo jak nie zwracam uwagi, to nie słyszę, ale jakby się to dało wyeliminować, to byłoby super. U mnie wydaje się, że nic nie odstaje. Nawet dziś szarpałem lekko za tę uszczelkę i ona siedzi mocno. Nie wiem gdzie miałaby się zsunąć. Jeśli masz zsuniętą to i problem prosty. Trza wkleić na klej silikonowy i po sprawie. Gorzej u mnie, bo szumi, a nie wiem od czego w dupęęęęę jeża...

To chodzi o tą chromowaną listwę z zewnątrz? Czy ta taką perforowaną gumę od środka?

To chodzi o tą chromowaną listwę z zewnątrz? Czy ta taką perforowaną gumę od środka?

chromowaną listwę z zewnątrz, ona dociska szybę z zewnątrz;) jutro zrobie fotki wewnątrz i z zewnątrz o które miejsce konkretnie chodzi i co się zsuwa;) bo to wklejenie to myślę że jest klucz do ciszy;)

Ostatnia edycja:
Byłem oglądać swoje przed chwilą i niby wszystko dolega do okien ale czekam na foty o co konkretnie chodzi:).

2011 ale ja mam jakieś dziwne auto bo mam naprawioną wiązke klapy i skrzynie też mam ok może ktoś kiedyś to naprawił...

Był problem z wrzucaniem 1 i 2 nie chciało za pierwszym razem wchodzić jest gdzieś wątek o tym.

Panowie wątek nie jest o skrzyni!
Na eperze był nawet manual dla serwisów jak poradzić sobie z szumem tej uszczelki po stronie kierowcy. Pokazane było na rysunkach co i jak zaklejać taśmą, żeby ustalić gdzie jest nieszczelność i co potem zrobić. Musze to odszukać.

Panowie wątek nie jest o skrzyni!
Na eperze był nawet manual dla serwisów jak poradzić sobie z szumem tej uszczelki po stronie kierowcy. Pokazane było na rysunkach co i jak zaklejać taśmą, żeby ustalić gdzie jest nieszczelność i co potem zrobić. Musze to odszukać.

to jak byś odszukał była by bajka;)

20191023_152205.jpg
20191023_152216.jpg
20191023_152225.jpg

tak to wygląda na zdjęciach, a jak się otworzy drzwi i popatrzy z góry to między jedną a druga uszczelką robi się szpara u mnie ponad 5mm napewno

Takie coś. Nie potrafię wstawić lepszego screena. Ale jak widzicie są tam rozwiązania tego problemu, czyli jest on FCA znany.

Załączniki

• Screenshot_20190315-204927_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20190315-204927_Samsung Internet.jpg
    66.3 KB · Wyświetleń: 44
Drugi screen.

- - - Updated - - -

Mnie tu ktoś kiedyś pokierował do tego epera, ale teraz nie pamiętam adresu. Może kto inny pomoże.

Załączniki

• screen2.jpg
    screen2.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 40
to jak byś odszukał była by bajka;)

Pokaż załącznik 262948
Pokaż załącznik 262949
Pokaż załącznik 262950

tak to wygląda na zdjęciach, a jak się otworzy drzwi i popatrzy z góry to między jedną a druga uszczelką robi się szpara u mnie ponad 5mm napewno

Wygląda to tak jakbyś od góry miał krzywe ramki nad szybami , tak jakby drzwi nie dociągały. Ja w swojej mam tak że uszczelka zewn. chowa się w otworze - nic tak nie odstaje jak u Ciebie

Ja mam tak samo, że ta uszczelka się chowa, a i tak szumi.

Wygląda to tak jakbyś od góry miał krzywe ramki nad szybami , tak jakby drzwi nie dociągały. Ja w swojej mam tak że uszczelka zewn. chowa się w otworze - nic tak nie odstaje jak u Ciebie

no bo jak ją docisne to nie odstaje, tylko po czasie wraca tak jak tu;) musze ją chyba zdjąć i zaje...ać na klej i tyle;) przygladałem się w 2 autach i też im tak odstają te uszczelki

U mnie też nie odstaje ta uszczelka a szum jest tak od ok 100km na h.

Amortyzatory
Powrót