[Giulietta] Problem z bagażnikiem

Arekkk

Nowy
Auto
Giulietta QV
Dziś zauwarzyłem na desce podczas jazdy, ze pali mi sie lampka "niedomkniety bagaznik".
Po kilku domknieciach nadal to samo, lampka nie znika.

Jak zamknę samochód z pilota to jest inny dźwięk alarmu niz zwykle. Wszystkie drzwi sa zamkniete, a bagaznik nie rygluje się, wystarczy wcisnac przycisk na klapie i jest otwarty...

Miał ktoś podobny problem???

Tez tak pomyślałem, ale samochód stoi w ciepłym garazu i po całej nocy nadal to samo, bagaznik sie nie rygluje i jest inny dzwiek załaczania alarmu...

A jeśli otworzysz klapę i wcisniesz na pilocie zamknięcie to widzisz jakąś reakcję na ryglu? lub słyszysz cokolwiek z klapy ?
Pytam bo u siebie rozbierałem cały ten plastik od wew. klapy by go wyciszyć - przynajmniej u mnie instalacja była poukładana bardzo niestarannie. W swoim zakresie poprawiłem to i owijałem odpowiednią izolazją w celu wyciszenia. Może coś się odłączyło ... warto by tam zajrzeć jeśli nie słychać reakcji zamka

Ostatnia edycja:
Miałem to samo diagnoza - uszkodzony mikrostyk do wymiany w ASO, uważaj bo jak jest sygnalizacja to mimo że bagażnik jest zamknięty to świeci się lampka w środku -jest w stanie rozładować akumulator.

Wczoraj w ciągu dnia lampka zgasła i póki co sie nie świeci...
Zamek słychać było, ze sie zamykał/otwierał z kluczyka, ale po właczeniu alarmu nie ryglował sie tak aby nie mozna było go otworzyć.

Będę obserwował i jak cos to do ASO umówie sie na diagnoze i ew. wymianę tego mikrostyku jak pisze gpp

Ostatnia edycja:
Chyba 3 mieśiące walczyłem, domykałem klapę na parkingu, regulacja i wszelakie sposoby potem było coraz gorzej i wreszcie cały czas sygnalizacja otwartej klapy.

Spoko, wczoraj juz sie chciałem umówić do ASO. Zostawiłem recepcjonistce w Carserwisie telefon do siebie, zeby jeden ich pracowników z serwisu sie odezwał, zeby sie umówić (bo wszyscy byli zajecia podczas moich dwóch telefonów). Do dziś do 18 od wczoraj rano nikt sie nie odezwał... bez komentarza :]

Naszczescie narazie lampka zgasła, wiec problemu chwilowo nie ma.
Ale jak pisze gpp nie ma co zwlekac, wiec idac tym tropem jutro bede dalej meczył ASO o wizyte

Spoko, wczoraj juz sie chciałem umówić do ASO. Zostawiłem recepcjonistce w Carserwisie telefon do siebie, zeby jeden ich pracowników z serwisu sie odezwał, zeby sie umówić (bo wszyscy byli zajecia podczas moich dwóch telefonów). Do dziś do 18 od wczoraj rano nikt sie nie odezwał... bez komentarza :]

Jakbyś chciał się umówić na likwidację szkody z AC to w kilka minut oddzwaniają, a w godzinę jest już miejsce na warsztacie;)

Wczoraj byłem w ASO.
Na desce od kilku dni juz nie ma błędu otwartej klapy, ale zakwalifikowali do wymiany zamek klapy z wiązką. Czekam na części...

Od wczoraj to samo. Mimo że bagażnik fizycznie zamknięty to świeci się ikonka niezamknięcia na wyświetlaczu. Po zamknięciu czy to z pilota czy kluczykiem bagażnik można otworzyć wciskając kółko AR.
Co gorsze nie włącza się wtedy alarm!!! (dziwne bo jak np. nie domknę drzwi i uzbroję alarm, to po ich otwarciu wyje momentalnie)
To chyba nie jest problem samego zamka tylko czujnika, elektroniki? Czy mylę się? Czy odłączenie akumulatora na chwilę mogło by coś pomóc?

Ech, auto ma półtora roku i takie rzeczy zaczynają się dziać...

Ech, auto ma półtora roku i takie rzeczy zaczynają się dziać...

Nie ma co się podniecać. Sprawę dawno powinieneś załatwić w ASO.
Nie kupiłeś Bentleya tylko kompaktowe auto, jak będziesz czekał na telefon z ASO to się nie doczekasz.
Sprawa jest pewnie banalna i do załatwienia w góra 40 minut. Jeśli nie otwierasz klapy bagażnika 50 razy dziennie to pewnie tylko mikrostyk zamka.
A czas świecenia lampki w bagażniku reguluje komputer, zawsze zgaśnie sama nawet jeśli bagażnik jest otwarty.

Amortyzatory
Powrót