• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wydech do Gulietty Turbo

• Autor wątku Autor wątku GiuliettaTBi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Planuje wymienić tylny tłumik z jedną końcówką na podwójną, czy z któregoś diesla podejdzie bez przeróbek? Ewentualnie jakiego typu przeróbki by były? Wychodzi mi na to że od 1.6 by pasowało P&P a od 2.0 z przeróbka, czy tak jest? Ma ktoś na zbyciu osłonę termiczną do tylnego tłumika z dwoma końcówkami?

czy ktoś ostatnimi czasy montował do 1.4MA wydech o większym przekroju pod DP? jak tak to skąd zamawiany lub gdzie robiona i jaki przekrój? 2.5"?

hej,

mam pytanie dotyczące wydechu, po wymianie rury bez środkowego zauważyłem takie cuś na łączeniu, to normalne czy powinno by bardziej szczelne?
123730837_2895399394027253_3282211958644002753_n.jpg

Powinno być szczelne ale jak nie słychać pierdzenia w tym miejscu to bym to zostawił.

Nabyłem wydech końcowy razem z rurą środkową z 2.0, sprawdziłem w EPER, że numer uszczelki (51814153) za łącznikiem elastycznym jest taki sam dla wersji 1.4,1.6,2.0
Wszystkie wieszaki oraz mocowania mają te same numery więc przystąpiłem do montażu. Nie rozumiałem, że trzeba kupić rurę środkową z 1.6 i końcowy z 2.0 a później coś tam dospawać bo nie pasuje skoro można kupić cały komplet z 2.0
Ciekawostka rura z 2.0 na flanszy ma średnicę taką samą jak w 1.4 ale zaraz za nią minimalnie się zwiększa aby potem przy końcowym znowu się zmniejszyć :confused:

Wszystko pasuje tylko w zderzaku końcówki nie są równo...wygląda mi to jakby sam końcowy był przekręcony o parę stopni w nazwijmy to swojej osi ...
P.S. proszę nie linczować za dziurę w dokładce czekam już miesiąc na dyfuzor z alfisti, musiałem coś na szybko założyć ...:rolleyes:
Czy ktoś z was zrobił tak jak ja i ma podobny problem ? Może wydech który kupiłem był jakoś uderzony i stąd to "skręcenie"
11.JPGreceived_349787052743211.jpgIMG_20201106_152028.jpgIMG_20201106_152044.jpg

Załóż wpierw nakładkę podwójna a potem kombinuj z ustawieniem tłumika

Hej,

czy ktoś wie, czy dyfuzor ZENDER ( https:// sklep.akuki.pl/dyfuzor-zderzaka-tylnego-alfa-romeo-giulietta?fbclid=IwAR2jQZ8jLIkkBeURa3L-_gYQLAy4nojlap_XQuGzvbgGLYlnhzG_bSf1r00 ) będzie pasować do tłumika ultera ( https:// ulter.com.pl/pl/offer/dedicated/alfa-romeo/giulietta_2010/hatchback-5d/1-4tb_77-88-125kw/m/575/2782 )?

Oraz drugie pytanie, zmieniał ktoś standardowy wydech z 1 rurą Giulietty 1.4 MA 170km na ten Ultera z linku? Czy wydech jest bardziej basowy, wyrazisty? Zależy mi na mniej więcej pozostawieniu aktualnego dźwięku (ew. trochę mocniejszy bylby spoko) przy jednoczesnym dodaniu drugiej rury.

w linkach jest spacja po "://"

Powinien pasować. Wydech Ultera w moim dieslu brzmi zupełnie jak seryjny.

Tak, podany przez Ciebie wydech pasuje do dyfuzora Zender, aczkolwiek ja wybrałem wersję dyfuzora z kolorowym dekorem i bez tych plastików zachodzących na spód zderzaka, ta dokładka występowała chyba w wersji Veloce. Dokładnie to ten: https://sklep.akuki.pl/Nakladka-dyfuzor-Giulietta-50538696

Odpowiadając na drugie pytanie, to po zmianie wydechu dźwięk jest bardziej basowy na wolnych obrotach i przy schodzeniu z obrotów, ale nie wpływa to na komfort jazdy, podczas jazdy wydech nie jest głośniejszy niż seria.

Mając pojedynczy wydech musisz się jeszcze zaopatrzeć w osłonę termiczną pod podwójny wydech. https://sklep.akuki.pl/50562033-oslona-tlumika-Alfa-Romeo-Giulietta niestety u mnie przyszła inna wersja tej osłony, którą trzeba było trochę wymodelować pod wydech Ultera, ale jest to jak najbardziej do ogarnięcia :)

PS. Ja zamawiałem przez Allegro i niestety w zestawie z dokładką nie ma zaślepki, trzeba było ją osobno kupić https://sklep.akuki.pl/zaslepka-haka-tylnego-zender-alfa-romeo-giulietta

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź

Odpowiadając na drugie pytanie, to po zmianie wydechu dźwięk jest bardziej basowy na wolnych obrotach i przy schodzeniu z obrotów, ale nie wpływa to na komfort jazdy, podczas jazdy wydech nie jest głośniejszy niż seria.

Mając pojedynczy wydech musisz się jeszcze zaopatrzeć w osłonę termiczną pod podwójny wydech. ( sklep.akuki.pl/50562033-oslona-tlumika-Alfa-Romeo-Giulietta ) niestety u mnie przyszła inna wersja tej osłony, którą trzeba było trochę wymodelować pod wydech Ultera, ale jest to jak najbardziej do ogarnięcia :)

]

Czyli bzdurą jest to, że będzie cichszy, niż seria z 1 rurą? Gdzieś to wyczytałem tutaj ;)

Apropo osłony, ta z Twojego linku wymaga modelowania? Trzeba na to dużo godzin? Samemu tego nie ogarniam i będę zlecał komuś, a chciałbym zsumować sobie koszta przed zakupem :(

ok dziękuję za pomoc! : )

odbierz priv, jak możesz :D

Chciałbym maksymalnie wyciszyć pracę silnika w moim 1.4 tjet 120km. Generalnie wydaje mi się trochę głośny, zwłaszcza pod obciążeniem. Trochę buczy, trochę pierdzi. Tłumikarz nic niepokojącego nie znalazł. Zacznę od tłumika końcowego. Ktoś coś poleci?

Chciałbym maksymalnie wyciszyć pracę silnika w moim 1.4 tjet 120km. Generalnie wydaje mi się trochę głośny, zwłaszcza pod obciążeniem. Trochę buczy, trochę pierdzi. Tłumikarz nic niepokojącego nie znalazł. Zacznę od tłumika końcowego. Ktoś coś poleci?

Najcichszy znany tłumik to 2-rurka z QV/Dyzla 2.0. Inne aftermarketowe są głośniejsze.

Najcichszy znany tłumik to 2-rurka z QV/Dyzla 2.0. Inne aftermarketowe są głośniejsze.
No to lipton. Ale one tak mają fabrycznie, czy drążyć dalej? Brałem pod uwagę pęknięty kolektor lub plecionkę. Tłumikarz nie potwierdził, ale dokładnych oględzin nie robił. Z tego co usłyszałem od tunera włoszczyzny pęknięty kolektor można namierzyć tylko po jego demontażu. Postaram się wrzucić filmik z przyspieszania.

Moim zdaniem T-Jet bardzo bardzo ładnie brzmi pod obciążeniem, pow. 3,5 tys obrotów. Ja bym tego nie ruszał.

Casio, wydaje mi się, że to normalne w Julce 1.4 Tjet. Przynajmniej ja mam ten sam problem. Silnik faktycznie miło mruczy ale nie jak się jedzie w trasie kilkaset kilometrów. Wtedy to może być uciążliwe. Na moje ucho bardziej słychać wydech niż silnik. Jeśli faktycznie tak jest to da się coś z tym zrobić.

Ja będę na wiosnę podchodził do tematu od drugiej strony. Planuję wygłuszyć bagażnik. Jak nie da to wymiernych rezultatów to może też podłogę pod tylną kanapą. Z tego co się zorientowałem na forum Giulietta jest dobrze wyciszona z przodu i kiepsko z tyłu.

Casio, wydaje mi się, że to normalne w Julce 1.4 Tjet. Przynajmniej ja mam ten sam problem. Silnik faktycznie miło mruczy ale nie jak się jedzie w trasie kilkaset kilometrów. Wtedy to może być uciążliwe. Na moje ucho bardziej słychać wydech niż silnik. Jeśli faktycznie tak jest to da się coś z tym zrobić.

Ja będę na wiosnę podchodził do tematu od drugiej strony. Planuję wygłuszyć bagażnik. Jak nie da to wymiernych rezultatów to może też podłogę pod tylną kanapą. Z tego co się zorientowałem na forum Giulietta jest dobrze wyciszona z przodu i kiepsko z tyłu.
U mnie byle obciążenie do 2500 obr./min generuje taki jakby umiarkowany warkot. Względnie cicho robi się przy utrzymywaniu stałej prędkości. Przejechałem się Julką kolegi i u niego coś takiego nie występuje.
Wizyta u mechanika - podejrzewa tłumik końcowy, ale pewny na 100% nie jest.
Wizyta u tłumikarza - wg niego podobnie ale po przejściu od tyłu do przodu auta natężenie dźwięku nie zmienia się aż tak żeby cokolwiek konkretnego stwierdzić.
Dziś robię podejście u kolejnego tłumikarza. Może mają lepsze ucho i oko.
Auto jest z 2014 roku zatem posiada kolektor wydechowy pozmianowy (z nacięciami) - nie wiem czy jego modyfikacja całkowicie wyeliminowała problem pękania żeliwa. Jakby nie było, pęknięty kolektor wg mechanika i tłumikarza dawałby bardziej widoczne efekty w postaci osmoleń oraz niepokojących dźwięków na wolnych obrotach.

Amortyzatory
Powrót