[Giulietta] body komputer.

bubu321

Nowy
Auto
G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF
- w przypadku braku karty CODE lub nie zgodności zakupionego kodu z kodem wprogramowanym w body komputer (BC) czeka nas wymontowanie body komputera.
- po wymontowaniu BC kolejnym wyzwaniem jest rozłączenie płytki elektroniki od płytki bezpieczników.
- płytki między soba są połączone bez lutowania za pomocą "Board-to-Board" connectors firmy Tyco Electronics.
- na płytce elektroniki od strony wewnętrznej jest zalutowany układ scalony 95C320 który musimy odczytać w programatorze.
- po rezebramniu tych płytek i odlutowaniu układu 95C320 (w obudowie SSOP8) dowolna metodą odczytujemy zawartość tego układu.
- na poniższych zrzutach pokazano że ten układ w celu odczytania został ponownie zalutowany na module programatora.
- po odczytaniu zawartości binarnej układu można odczytać wartość CODE.
- po złożeniu w calość BC, oprogramowaniem AlfaOBD możemy sprawdzić czy mamy możliwość logowania się do podprogramów np. programowania kluczy.
- poszczególne skale trudności widać z poniższych zrzutów.
- załączono plik binarny z tego BC, na koncu zawartości binarnej jest wpisany VIN tego auta..

Załączniki

• BSI-G 004.JPG
    BSI-G 004.JPG
    112.3 KB · Wyświetleń: 328
  • BSI-G 009.JPG
    BSI-G 009.JPG
    161.3 KB · Wyświetleń: 483
  • BSI-G 012.JPG
    BSI-G 012.JPG
    127.2 KB · Wyświetleń: 261
  • BSI-G 015.JPG
    BSI-G 015.JPG
    107.4 KB · Wyświetleń: 280
  • test-7946-49451.rar
    test-7946-49451.rar
    718 bajtów · Wyświetleń: 80
Ostatnia edycja:
Zapytam z ciekawości - jakim programem wyciągnąłeś CODE z wsadu pamięci?

@bubu321 prosze opisz jak zrobić kluczyk w Mito lub Giuliettcie, też to się przyda.... i dlaczego kupujemy używany kluczyk z alegro i coś tam w nim lutujemy. a juz znalazłem, wylutowujemy układ PCF 7946 i w to miejsce lutujemy nowy nie zaprogramowany.... a jakim programem można przekodować kluczyk , a jakim zaprogramować kluczyk tak, zeby od razu działał w aucie..... po przekodowaniu kluczyka (transpondera PCF 7946) mozna kluczyk doprogramować np. oprogramowaniem AlfaOBD..... po zaprogramowaniu kluczyka kod wynikowy, binarny musimy powtórnie wgrac do body..... czy dobrze to opisałem, tłumaczyłem z angielskiego, z innego forum...

- trochę ten opis poszarpany ale idea dobra i skuteczna.
- ważna w każdym przypadku jest zawartość z body komputera, tam siedzi CODE oraz ważniejszy SEED oraz kluczyki do tej pory zaprogramowane, stracone i porzucone.

- poprzednia metoda zakładała po wymontowaniu body komputera z auta, rozłożenie body komputera na poszczególne płytki.
- ta metoda ma wadę tego rodzaju, że podczas tego demontażu można coś definitywnie zniszczyć.
- dlatego tez prześledziłem schemat połaczeń eepromu 95C320 i znalazłem punkty testowe na drugiej stronie płytki, zwykle one są uzywane podczas ostatecznego testowania po montażu elektronicznym u producenta body komputera.
- jak dla nas w sam raz, schemat połączeń poniżej.
- układ M95C320 ma na płycie drukowanej połączone piny 8, 7, 3 na stałe, czyli będziemy tylko potrzebowali 6 przewodów do podłączenia body z programatorem.
- jako programator zastosujemy programator firmy Reveltronics, mam on zakres napięć zasilających od 1.8 V do + 5 V.
--
http://www.reveltronics.com/pl/
--
- po zalutowaniu połączeń, podłączenie do programatora w pierwszej kolejności robimy archiwizację eepromu, tak ze dwa razy.
- teraz porównujemy odczytane pliki, jeśli są takie same to dalej możemy testować to połączenie.
- na zrzutach poniżej widac jak po skasowaniu eepromu, wartość oryginalna zapisuje się bez problemu w układzie body komputera z weryfikacją zawartości.
- zalety: nie musimy wylutowywac eepromu, nie musimy rozbierać body komputera.
- wady: musimy zakupić programator.
- wszystkie te kroki są potrzebne aby w końcu doprogramować dodatkowy, zapasowy drugi klucz do G.

Załączniki

• 95C320-4.jpg
    95C320-4.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 200
  • revel-prog-is-0.jpg
    revel-prog-is-0.jpg
    143 KB · Wyświetleń: 212
  • revel-prog-is-1.jpg
    revel-prog-is-1.jpg
    153.8 KB · Wyświetleń: 221
  • revel-prog-is-2.jpg
    revel-prog-is-2.jpg
    100.5 KB · Wyświetleń: 265
Ostatnia edycja:
Problem polega na tym, że w razie kradzieży samochodu nie dostaniecie kasy z ubezpieczenia z powodu tak dorobionego kluczyka. Teraz pierwsze co po kradzieży sprawdza ubezpieczyciel, to czy oryginalne kluczyki jakie musisz mu przekazać noszą ślady dorabiania na ich podstawie dodatkowych kluczyków (co widać bezproblemowo pod mikroskopem). Jeżeli było to robione poza ASO, a więc bez przekodowania kluczyków to przyjmują, że właściciel sam dokonał dorobienia klucza i przekazał dorobiony złodziejowi.
http://www.newsweek.pl/wydania/1274/dorobiony-kluczyk-odszkodowania-nie-bedzie,74366,1,1
Potwierdzałem to u ubezpieczyciela, to dokładnie tak działa. Można sądownie udowadniać swoje racje, pytanie czy zostaną uwzględnione i czy czas oczekiwania na zakończenie rozprawy jest wart tych oszczędności na dorobieniu kluczyka poza ASO.

- ciekawy głos w dyskusji, warty zastanowienia zanim się wyda 950 zł na nowy kluczyk z ASO.
- byłem kiedys na targu "kluczników", oni oraz złodzeje nie potrzebują twojego dorobionego kluczyka.
- podłaczają za pomocą kabla OBD-II swoje oprogramowanie i robia immo-off na "żywca".
- potem kluczykiem uniwersalnym uruchamiają stacyjkę auta i pa-pa auto sobie odjeżdza.
- a ty masz oryginalny kluczyk w kieszeni, kluczyk serwisowy w szafie, dowód rejestracyjny w kieszeni oraz kartę pojazdu schowaną w komodzie, ubezpieczenie OC i przepłacone AC lub nie masz AC.
- spij sobie dalej i snij o wakacjach na jakie wyjedziesz ssamochodem.
- tylko kto sprzętem za 50 .000 zł kradnie Alfy, to jest pytanie ?

- ciekawy głos w dyskusji, warty zastanowienia zanim się wyda 950 zł na nowy kluczyk z ASO.
- byłem kiedys na targu "kluczników", oni oraz złodzeje nie potrzebują twojego dorobionego kluczyka.
- podłaczają za pomocą kabla OBD-II swoje oprogramowanie i robia immo-off na "żywca".
- potem kluczykiem uniwersalnym uruchamiają stacyjkę auta i pa-pa auto sobie odjeżdza.
- a ty masz oryginalny kluczyk w kieszeni, kluczyk serwisowy w szafie, dowód rejestracyjny w kieszeni oraz kartę pojazdu schowaną w komodzie, ubezpieczenie OC i przepłacone AC lub nie masz AC.
- spij sobie dalej i snij o wakacjach na jakie wyjedziesz ssamochodem.
- tylko kto sprzętem za 50 .000 zł kradnie Alfy, to jest pytanie ?

No ja wiem, że złodziej nie potrzebuje kluczyka, przynajmniej zawodowiec :)
Chodzi mi natomiast o to, że dorabiając kluczyk poza ASO bez sensu płacisz za opcję "kradzież' w AC, bo i tak z niej nie otrzymasz odszkodowania.

A odnośnie ceny za dorobienie kluczyka - jeżeli to jest rzeczywiście 950 zł to to jest bandyctwo. W Seacie padł mi kiedyś, a miałem ponoć akurat najdroższą wersję to dorobienie z zaprogramowaniem kosztowało 550 zł.

- po wymontowaniu body kompuetra i wykonaniu prac zamontowano body na miejsce.
- dociśnięto i poprawiono wszystkie połączenia rozłączne.
- po tej operacji wykonano kasowanie błędów oraz Proxy Alignment.
- poprawienie połaczeń pozwoliło aby Proxy połączył się z radiem, nawigacją co do tej pory nie było możliwe.

Załączniki

• sa-proxy.jpg
    sa-proxy.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 172
mam takie pytanko;jak bym kupil uzywany kluczyk z pilotem z innego auta to cz moge go dokodowac do swojego posiadajac orginalna karte kodowa z kodami i czy jesli nie ma mozliwosci dokodowania klucza to moze samego pilota mozna dopasowac do centralnego zamka i ewentulalnie jaka jest procedura?

- w G jest tego rodzaju problem że chipset wsadzony w klucz jest zintegrowany z pilotem.
- a oprócz tego jest typu jednokrotnego programowania, tylko do oryginalnego auta.
- jak zakupisz klucz z innego auta , to i tak trzeba wylutowac i wsadzić nowy chipset.
- potem na podstawie CODE zaprogramowac kluczyk, chipset sam programuje pilota.
- z kluczami z alegro jest problem tego rodzaju że nowsze klucze posiadaja nowy całkiem chipset, którego nie można dostać na rynku.

te 20 pinowe układy nie są do dostania na rynku, szkoda bo takich kluczy do G jest dość dużo.... P.S.. właśnie dzisiaj próbowałem zaprogramować dodatkowy klucz do G, program AlfaOBD wywalił się na podaniu CODE, nie przyjął dobrej wartości.... wersja alfaOBD to 1.6.9, czyli pozostaje tylko reprogramowanie body komputera ?....

Załączniki

• key-2 006.JPG
    key-2 006.JPG
    90.8 KB · Wyświetleń: 126
  • key3-004.jpg
    key3-004.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 115
Ostatnia edycja:
Szanowni koledzy,
Czy ktoś z Was miał problem z zatrzymującą się w niekontrolowanych pozycjach wycieraczką tylnej klapy w Julce?
W ASO po 2 podejściach stwierdzili, że problem tkwi w body komputerze...
Ktoś może polecić jakiegoś speca w okolicach Warszawy?

Paweł.

A czy nie jest tak, że przy uszkodzony body komputerze miga licznik przebiegu? Przynajmniej taką podpowiedź dostałem w ASO. Też mam problem z tylną wycieraczką, choć wymienione zostały oby dwie wiązki. Jeden z kolegów tu wskazuje na silniczek wycieraczki, który po drobnej naprawie przywrócił normalną pracę wycieraczki. BC to już spore koszta.

A czy nie jest tak, że przy uszkodzony body komputerze miga licznik przebiegu? Przynajmniej taką podpowiedź dostałem w ASO. Też mam problem z tylną wycieraczką, choć wymienione zostały oby dwie wiązki. Jeden z kolegów tu wskazuje na silniczek wycieraczki, który po drobnej naprawie przywrócił normalną pracę wycieraczki. BC to już spore koszta.

No właśnie nic nie miga.
Wiązka elektryczna wymieniona i jeszcze ponownie sprawdzona. Silniczki i ich podłączenia też sprawdzone.
Pogrzebałem na forach brytyjskich i tam też się skończyło na wymianie body komputera przy identycznych objawach.
Stąd zanim zainwestuję 1500-2000 PLN wolałbym poćwiczyć ustawienia w komputerze - przez kogoś kto się tym zajmuje na co dzień :)

...Tylna wycieraczka działa, ale długość programu i miejsce parkowania są przypadkowe.

P.

Ostatnia edycja:
Na forach angielskich sugerują też że "otwieracz" bagażnika może mieszać w wycieraczce zwłaszcza jak jest mokro.

Szanowni koledzy,
Czy ktoś z Was miał problem z zatrzymującą się w niekontrolowanych pozycjach wycieraczką tylnej klapy w Julce?
W ASO po 2 podejściach stwierdzili, że problem tkwi w body komputerze...
Ktoś może polecić jakiegoś speca w okolicach Warszawy?

Paweł.

Cześć,
rozwiązałeś jakoś ten problem? U mnie wycieraczki przednie zwłaszcza jak jest mokro działają jak chcą, a tylna od czasu do czasu(po naprawie wiązek dość długo było ok, ale problem wrócił).
Licznik nie miga.
Jakie to dokładnie koszta wymiana BC a może ktoś naprawia?

- - - Updated - - -
[MENTION=303]bubu321[/MENTION] a może Ty potrafisz coś zaradzić z tym BC? Jak się to wyjmuje z auta?

Amortyzatory
Powrót